Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, april 07, 2009

    Slutna led eller ökad öppenhet?

    Inom arbetarrörelsen finns en stark tradition av att efter en uppslitande intern konflikt sluta leden och uppvisa stark enighet utåt. Efter de hårda ord som de senaste dagarna yttrats mellan företrädare för socialdemokratin och LO-förbunden – och inte minst inom LO-sfären – så lär vi framöver se idel glada miner och ömsesidiga försäkringar om att nu går vi minsann vidare.

    Men om Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin med trovärdighet ska kunna uttala sig om höga löner framöver så bör nog retoriken ses över en smula. Kanske borde man inse, och även öppet tala om, att det stora samhällsproblemet inte är att några få tjänar mycket – utan att så många har så lite?

    Helt självklart är det inte heller att de sprickor i fasaden som nu framkommit, låter sig spacklas över så lätt. SvD uppger att flera LO-distrikt är rejält upprörda över att Mona Sahlin öppet lagt en del av skulden för socialdemokraternas opinionsras på Lundby-Wedin, och spekulerar i att detta kan vara startskottet för ett nytt ”Rosornas krig” mellan partiet och fackföreningsrörelsen.

    Sanningen är dock, som tidningens politiske kommentator Göran Eriksson påpekar, att AMF-affären ”förklarar högst en bråkdel av partiets opinionsproblem”.

    Och som Expressens ledarsida konstaterar så tar knappast debatten om ”AMF-skandalen” slut i och med gårdagens möte. Tidningen menar att ”Wanja-gate” kommer att leva kvar, ”och inte bara i LO-medlemmarnas minne”.

    DN är inne på samma spår och tror att ”Kritiken ute bland fotfolket kommer att leva kvar”, och det faktum att Lundby-Wedin stannar på sin post ”kan lätt uppfattas som ett sätt att hålla sig kvar vid makten snarare än att hon är den bästa att företräda landets arbetare”.

    Aftonbladets Lena Mellin menar att ”Folk tror att eliten alltid skyddar varandra”, och det spelar ingen roll om det är LO:s ledning journalister på Aftonbladet eller bankdirektörer. Mellin funderar också om beskedet att Lundby-Wedin nu i huvudsak ska ägna sig åt att resa runt och prata med folk kan tolkas som att ”de” (oklart vilka) ”vill ha bort henne från kontoret så mycket som möjligt”.

    Dagens Nyheter påminner om att LO-ordföranden i dag ska delta i en manifestation mot arbetslöshet i Umeå, ”där insändarskribenter i mängd tidigare förklarat hennes närvaro icke önskvärd”. Detta lär bli det första eldprovet av flera den närmaste tiden.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Slutna led eller ökad öppenhet?"

     

    Anonymous Klara Olsson skrev... (07 april, 2009 22:57) : 

    Massmedia bedriver hetsjakt på fel person. Ordförande i AMF´s styrelse Göran Tunhammar tog fram ett undermåligt beslutsunderlag när Elmehagens fantasipension gick igenom. Wanja var stark nog att vilja reda ut hur denna fantasipension hade kunnat godkännas. Elmehagen hade i flera år talat om det förkastliga med bonusar i andra verksamheter men själv tillskansade han sig en rejäl pensionssumma! Tunhammar gömde sig genast bakom Wanjas kjolar när det gällde utredningen och fick aldrig det fokus han skulle haft, såsom den med störst ansvar i denna olycka. Nu avgår han i tysthet 090601 och massmedia intresserar sig inte för honom med ett ord! Svenska massmedia verkar inkapabla att synliggöra skeenden och sammanhang. De ägnar sig åt politisk personfixering speciellt av kvinnor som är S-företrädare för att sälja lösnummer, höja tittarsiffror samt ligga väl till hos svenskt näringsliv och alliansen. Det är minst sagt katastrofalt för vår demokrati när tredje statsmakten gjort nyheter till junk food och abdikerat från sin allra viktigaste roll - att granska regeringen.

     

    kommentera