Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, januari 30, 2010

  Bloggar, tweets och statusuppdateringar att ta på allvar

  [UPPDATERAD] Avgör sociala medier valet? Det korta svaret är förstås nej. Men det gör å andra sidan inte valaffischer, torgmöten, tv-debatter eller sammansättningen på valsedlarna heller. Inte var och en för sig. Men tillsammans spelar de stor roll. Kombinationen av de olika opinionsbildande insatser partier och politiskt aktiva gör, har avgörande betydelse för valutgången.

  I veckan presenterade TV4 och Nyhetskanalen.se en genomgång av hur riksdagspartierna ser på sociala medier som kampanjverktyg. Det framgick då att miljöpartiets språkrör Peter Eriksson varken använder Facebook, Twitter eller har någon egen blogg. ”Jag är mycket rädd för att det kan ta mycket tid och att man inbillar sig att man gjort något på riktigt”, uppgav han.

  På frågan om de sociala medierna får någon avgörande betydelse i valrörelsen svarar miljöpartiet ”absolut”, vänsterpartiet ”ja”, socialdemokraterna ”delvis” och moderaterna ”kanske”. Kristdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet svarar alla ”nej”.

  Partistrategerna bör dock betänka att många journalister använder sociala medier som källa för nyheter och artiklar. I en undersökning säger sig hälften av de tillfrågade använda bloggar, Facebook och Twitter som källor.

  Samtliga riksdagspartier har också anställt personal för att jobba specifikt med sociala medier i valrörelsen. Exempelvis har socialdemokraterna rekryterat Hampus Brynolf, kristdemokraterna Dan Jormvik och de rödgröna partierna gemensamt Martin Gelin.

  I veckan har också Martina Lind och Politometern presenterat en intressant genomgång av vilka partianknutna bloggare som är de mest inflytelserika (mätt genom inlänkar) i bloggosfären. Bland de socialdemokratiska bloggarna hamnade jag själv på en tredjeplats, vilket förstås är otroligt roligt.

  den totala listan över de mest inflytelserika partipolitiska bloggarna hamnar jag precis utanför topp-10, mycket hedrande och politiskt lämpligt (?) mitt emellan Ali Esbati och Carl Bildt.

  Stort och välförtjänst grattis till Marie ”Opassande Emma” Anderson, Rosemari ”Kulturbloggen” Södergren och Peter ”Med rätt att tycka” Andersson!

  Det är för övrigt värt att notera att de mest aktivt mikrobloggande riksdagsledamöterna är socialdemokrater och centerpartister.

  PS: Läs gärna också vad Johan Sjölander skriver.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Bloggar, tweets och statusuppdateringar att ta på allvar"

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (30 januari, 2010 14:09) : 

  Och tänk att jag hamnade som den enda alliansbloggen bland topp tio. Till och med före utrikesministern. Det tycker jag är kul...

   

  kommentera