Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, januari 15, 2010

  Ett helt nytt politiskt läge

  Flitiga läsare av min blogg lär ha märkt att jag relativt ofta skriver om opinions- och popularitetsundersökningar. Jag är förstås väl medveten om att många av dem har sina brister, såväl vad gäller urval av tillfrågade, frågeformulering, jämförbarhet etc. Och ännu är det långt kvar till valdagen – mycket kan och kommer att hända innan vi kan säga något definitivt om valresultatet.

  Ändå finns det då och då anledning att kommentera spektakulära siffror. Och den Demoskop-mätning som Expressen publicerar i dag är verkligen spektakulär.

  Enligt undersökningen hamnar såväl centerpartiet som kristdemokraterna och vänsterpartiet under fyraprocentspärren och skulle – om detta också blev valresultatet – åka ur riksdagen. Det skulle också betyda att socialdemokraterna och miljöpartiet skulle få majoritet att ta regeringsmakten själva.

  Med statsvetaren Henrik Oscarssons ord skulle, om det här blev valresultat, alliansen utplånas helt.

  Detaljgranskar man siffrorna framgår det att socialdemokraterna sägs få 37,1 procent av väljarstödet, vilket innebär en ungefär lika stor ökning (+2,3) som vänsterpartiet minskar med (-2,1). Den enda ökningen (+2,1) i det borgerliga lägret står moderaterna för, som med 27,4 procent kannibaliserar på folkpartiet (7,4 procent, -1,5), kristdemokraterna (3,9 procent, -0,6) och mätningens stora förlorare centerpartiet (3,1 procent, -2,5).

  Samtidigt sägs Sverigedemokraterna få hela 5 procent, och skulle alltså komma in i riksdagen. Det skulle dock inte räcka för att – vilket i och för sig inte känns realistiskt – bilda majoritet med m och fp.

  ”Övriga partier”, vilket då rimligen omfattar bland annat feministiskt initiativ och piratpartiet, skrapar bara ihop måttliga 2 procent av väljarstödet.

  Som Peter Andersson konstaterar innebär siffrorna att en rödgrön trepartikonstellation blir en tvåparti-dito. Och om mätningen blir sann skulle det också innebära att det röda skynket Lars Ohly inte längre går att använda som skrämseltaktik från borgerligt håll.

  Även DN och SvD uppmärksammar Demoskops opinionsmätning.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ett helt nytt politiskt läge"

   

  Blogger Bengt Nilsson, sosse skrev... (15 januari, 2010 11:07) : 

  Hoppas att kamrat 4% räddar kvar vänsterpartiet i riksdag och i den röd-gröna konstellationen. Skulle vara tragiskt att få ett ytterligare mittpartiblock!"
  Men det var väl inte det du ville höra, för att förstöra din skadeglädje!

   

  Blogger Micke skrev... (15 januari, 2010 11:16) : 

  Mycket kan hända och den politiska kartan kan ritas om rejält tydligen. Fast ett stort problem (kanske inte till detta val) är de etablerade partiernas oförmåga att hänga med i samhällets utveckling. Detta visar inte minst Piratpartiets framgångar. I framtiden kan nya enfrågepartier partier komma in i Riksdagen och kasta omkull alla tänkbara regeringsbildningar. Då menar jag inte Sverigedemokraterna, utan helt nya partier liknande Piratpartiet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 januari, 2010 13:26) : 

  Bengt, själv är jag mest angelägen om att det blir ett socialdemokratiskt styre efter valet - men vi har kanske olika prioriteringar om vad som är viktigast.

  Micke, det ligger mycket i det. Jag håller inte alls för otroligt att vi kan få se en helt annan laguppställning av partier som aspirerar på att komma in i riksdagen 2014.

   

  Blogger Inge skrev... (17 januari, 2010 08:29) : 

  Jag känner att förhållningssätt till avarter i det nyliberala samhälle som nu byggs upp i Sverige och omvärlden blir viktiga i valet.Jag menar t.ex. att sådant vi satt upp som mål som socialdemokrater att alla ska med,att alla är lika värde, att sjuka och arbetslösa inte ska känna sig nedvärderade blir väldigt viktigt. Jag är med i en grupp som tar upp långtidssjukas frågor, de sjukförsäkrades rätt och märker att det finns ett stort engagemang för människor som har det svårt och en avsky för ett samhälle där pengar - kapital styr allt.

   

  Anonymous Peter L skrev... (18 januari, 2010 23:57) : 

  Nu när sverige tackar för sig och lämnar över "styret" av EU så kan valrörelsen starta på riktigt. Alliansen har ett digert arbete att förklara sina förslag för väljarna och jag tror faktiskt att dom lyckas. Själv har jag i två val agerat kompis 4% och röstat på KD och har inga problem att göra det igen.

   

  Blogger Amer Al-bayya skrev... (15 februari, 2010 01:30) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera