Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 31, 2010

  Final i superveckan

  I veckan gjorde flera medier en stor sak av en ny opinionsundersökning som syntes visa att alliansen – efter att ha legat under de rödgröna i många månader – såg ut att knappa in. Det var DN/Synovates januarimätning som tydde på att de rödgrönas ledning mer än halverats på en månad till 2,9 procentenheter. De tre oppositionspartierna fick tillsammans 48,6 mot 45,7 för regeringspartierna.

  Detta uppmärksammades av bl a SvD och Aftonbladet.

  Samtidigt visade Sentio Researchs opinionsmätning att oppositionen skulle få egen majoritet med 50,5 procent av väljarsympatierna. De rödgröna har sedan novembermätningen stadigt ökat hos Sentio – från 46,4 procent till 48,3 procent i december och alltså egen majoritet.

  Skillnaden mellan siffrorna från Synovate och andra undersökningar förklaras bland annat med att mätmetoderna skiljer sig mellan de olika instituten och att Synovate säger sig ”tjata” mindre på osäkra väljare att välja sida. Detta kommenteras av Erik Durhan på Second Opinion.

  Statsvetaren Henrik Oskarsson har gjort en sammanställning av olika opinionsundersökningar – en så kallad poll of polls – och konstaterar att mätningarna för januari ger följande resultat avrundat till hela procenttal: socialdemokraterna 36 procent, vänsterpartiet 5 procent och miljöpartiet 10 procent = 51 procent. Moderaterna får 27 procent, folkpartiet 7 procent, centerpartiet 5 procent och kristdemokraterna 4 procent = 43 procent. Oppositionspartierna leder alltså med i snitt omkring 8 procentenheter när valåret tar sin början. ”Det kommer bli en mycket spännande vår”, skriver Oskarsson.

  Och i kväll möts samtliga riksdagspartiledarna i en debatt i SVT. På den rödgröna sidan representeras dessvärre inte mp av sitt opinionsmässigt starkare kort Maria Wetterstrand, enligt DN (ej på nätet) på grund av en princip om rotation i tv och riksdagen mellan de båda gröna språkrören.

  Uppladdning sker hur som helst på rätt olika sätt i de respektive lägren.

  Med start kl. 19.45 sker i kväll sändningar via webben från det socialdemokratiska partihögkvarteret i Stockholm, där kommunikationschef Karin Pettersson och AiP:s chefredaktör Eric Sundström kommenterar partiledardebatten.

  Och på Twitter har SVT bett Sofia Nerbrand, liberal kolumnist på Svenska Dagbladet och Stig-Björn Ljunggren, vagt s-märkt statsvetare, att följa och kommentera debatten ur olika perspektiv. Dessutom twittrar Rapports kommentator Mats Knutson – och säkert många också.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Final i superveckan"

   

  kommentera