Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, februari 18, 2010

  En demokratisk skamfläck

  [UPPDATERAD] Justitieminister Beatrice Ask, som redan har problem efter att den riksdagslista där hon står på andra plats ifrågasätts efter anklagelser om mygel i moderaternas interna provvalsprocess, har meddelat att regeringen inte viker sig för kritiken från Europarådet utan vill fortsätta tillåta hemliga donationer till politiska partier.

  Sverige är ett av få länder i Europa där politiska partier kan ta emot ekonomiska bidrag utan att behöva uppge var de kommer ifrån. Men Ask menar att bidrag till partierna från privatpersoner är ”mycket små” i Sverige. Problemet är bara att ingen utanför moderaternas högsta ledning vet om detta stämmer, eftersom partiet konsekvent vägrat att ge insyn i sitt välorganiserade maskineri för privata donationer.

  ”Moderaternas listor ska utses genom öppna och transparenta processer”, skrev bland andra partisekreterare Per Schlingmann på DN debatt i går. Denna öppenhet och transparens gäller uppenbarligen inte partiets finansiering.

  ”Att offentliggöra privata bidragsgivare hotar valhemligheten”, anser Beatrice Ask. Men det argumentet håller inte, konstaterar DN:s ledarredaktion i dag. Demokratin skadas av att ”finansiellt starka grupper kan köpa sig makt genom hemliga bidrag till vissa kandidater eller partier”, slår tidningen fast.

  Läs också gärna vad t ex Alliansfritt Sverige, Peter Andersson och Johan Westerholm skriver om detta.

  PS: I eftermiddag uppges revisionsbyrån Ernst & Young bli klara med sin granskning av anklagelserna om manipulation av provvalet inom Stockholmsmoderaterna. Senare på kvällen är det tänkt att partiet ska presentera resultatet. Förhoppningsvis får vi då svar på om det verkligen förekommit organiserat fusk med listorna – och hur pass omfattande det varit inom moderaterna.

  * * *

  Under torsdagen kom nya besked från moderaterna i Stockholms stad. Enligt ett pressmeddelande skulle den externa utredningen från Ernst & Young inkomma "först under tidig kväll", varför presentationen av utredningen sköts upp till fredag morgon.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "En demokratisk skamfläck"

   

  Blogger Unknown skrev... (18 februari, 2010 11:10) : 

  Låter alldeles lysande! När kommer LO redovisa siffror på vad de ger Sossarna i stöd i form av arbetskraft och rent ekonomiskt udnerhåll? Jag väntar med spänning.

   

  Anonymous Mike skrev... (18 februari, 2010 12:59) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Spiff skrev... (18 februari, 2010 13:10) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 februari, 2010 15:52) : 

  Jacob, hade det varit upp till mig så hade s redovisat betydligt mer om det ekonomiska stöd man får från fackligt håll än vad som redan görs:

  http://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/socialdemokraternas-partistyrelse/ekonomi-och-stadgar/

  För övrigt accepteras inte anonyma kommentarer. Stå för era åsikter med era egna namn.

   

  Anonymous Michael skrev... (19 februari, 2010 07:11) : 

  Man kan bara kosntatera att vissa politiker är vidriga, när man hör hur dom ser på folket fyfan man mår illa

   

  Anonymous David Hagberg skrev... (19 februari, 2010 09:17) : 

  Att en av våra största fackföreningar ogenerat använder medlemmarnas avgifter till att medfinansiera socialdemokraternas valrörelser är ett långt större demokratiskt problem än att privatpersoner har möjlighet att donera anonymt.

  Om jag som kommunanställd eller metallarbetare till äventyrs skulle råka ha moderata sympatier så kan jag inte representeras av den arbetstagarorganisation som är kollektivavtalspart på arbetsplatsen utan att samtidigt med min medlemsavgift bidra till det socialdemokratiska partiarbetet. DET är en demokratisk skamfläck.

   

  Anonymous Martin Rynoson skrev... (19 februari, 2010 13:41) : 

  David: Nej, det är det inte. De fackliga förtroendevalda som på olika nivåer beslutar om stöd till Socialdemokraterna är just det - förtroendevalda. Tillsatta genom demokratiska val av fackförbundens medlemmar.

  Ingen hindrar dig från att gå med i facket och, som öppet borgerlig, ställa upp i val till olika förtroendeuppdrag. Att det sedan skulle bli lite som att gå med i en muslimsk organisation och sedan uppmana medlemmarna där att rösta på Sverigedemokraterna... en utmaning är ju alltid en utmaning :)

   

  Anonymous David Hagberg skrev... (19 februari, 2010 14:12) : 

  Nej det finns en viktig skillnad här.

  Om det hade varit en vanlig intresseförening i stil med "skattebetalarna" eller "stockholms arbetarkamratförening" etc. så hade det givetvis varit helt i sin ordning.

  Fackföreningar har dock en särställning i och med att de utgör kollektivavtalspart på arbetsplatsen.

  För att jag som t.ex. undersköterska eller metallarbetare ska kunna bli representerad i t.ex. förhandlingar och medbestämmandeprocesser så måste jag vara medlem i det fackförbund som är kollektivavtalspart på arbetsplatsen och då får jag oavsett jag vill eller inte "på köpet" att jag måste vara med och finansiera SAP.

  I praktiken hålls min rätt till representation och medbestämmande gisslan; inga pengar till SAP, ingen representation.

  Sen kan jag ju iofs gå med i ett politiskt obundet fack men de är inte kollektivavtalspart och har inte lika stor möjlighet till inverkan.

  Och för att använda samma "argument": Det är förtroendevalda inom Moderaterna som har beslutat att donationer ska vara hemliga. Tillsatta genom demokratiska val av partiets medlemmar. Inget hindrar dig från att gå med i moderaterna för att ställa upp i val till olika förtroenduppdrag för att driva frågan om öppna donationer.

  Faktum är väl att både moderaternas hemliga donatorer och sossarnas fackfinansiering är demokratiskt förankrade och har stöd i lag samt skulle förändras genom demokratiska processer såväl internt inom organisationerna som genom lagstiftning men nu handlade ju diskussionen om demokratiska underskott och ur det perspektivet är sossevarienten långt mer odemokratisk av skäl som jag försökt förklara ovan.

   

  Anonymous Peter L skrev... (20 februari, 2010 00:14) : 

  Bra uttömmande svar David. Vill bara tillägga att stå för sina donationer och sina åsikter är nog det bästa för demokratin.

   

  Anonymous Martin Rynoson skrev... (23 februari, 2010 10:19) : 

  David Hagberg: fast det är ju inte lagstadgat att LO-facken utgör kollektivavtalsparter. Fackföreningen på din arbetsplats är kollektivavtalspart för att Svenskt Näringsliv valt att ingå avtal med den. Vidare stödjer fackföreningen socialdemokraterna för att de anslutna medlemmarna valt, direkt eller indirekt, att stödja socialdemokraterna. Tycker inte det är några konstigheter med det.

   

  kommentera