Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, maj 21, 2010

  Brister i partitest avslöjade

  De senaste dagarna har många bloggare kommenterat Svenska Dagbladets valkompass och påpekat orimliga resultat de fått när de testat vilket partis åsikter de ligger närmast. Inte minst har många socialdemokrater - däribland jag själv - förvånats över att i fallande ordning ansetts haft mest gemensamt med v, fi och mp, och först därefter med s. Faktum är att det verkat vara i det närmaste omöjligt att få resultatet sosse i testet. Även de som svarat att de är för euron och Nato-samarbete har "blivit" vänsterpartister.

  Men även många piratpartister har protesterat mot att de, trots ihärdiga försök, inte lyckats få upp sitt parti i topp. Och påtagligt många som gjort testet har också fått höga poäng för Sverigedemokraterna – trots att de svarat att invandring berikar Sverige.

  I går kväll kunde dock Makthavare.se avslöja skälet till dessa märkliga resultat. I korthet fungerar det så här: varje svar på varje fråga är kopplad till en viss "vikt" för ett parti. I SvD:s test är kopplingen gjord så att man bara får ”poäng” för att hålla med om vad ett parti tycker. Om ett parti tycker det starkt får man fler poäng. Om partiet tycker det mindre starkt får man färre poäng. Om man däremot inte håller med om ett partis åsikt ger det 0 poäng. Om du exempelvis är emot förmögenhetsskatt i testet bidrar det lika mycket till din poäng som s- och v-väljare, men om du är för förmögenhetsskatt blir du mer v än s.

  Makthavare.se:s granskning visar att det är klart lättast att "bli" vänsterpartist i testet. S ligger klart under övriga riksdagspartier. Sd kan lätt kila sig genom blocken, dels genom att man inte har så väldigt låg vikt totalt, dels genom att man förutom synen på invandring har en hög vikt på en annan profil av frågor än övriga partier.

  Det ska nu bli mycket intressant att se hur inte minst socialdemokraterna kommer att reagera på detta.

  Läs för övrigt gärna bloggreaktioner på SvD:s test från Eva-Lena Jansson, Peter Andersson, Anna Ardin, Jesper Räf och Per Ankersjö.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Brister i partitest avslöjade"

   

  Anonymous Tobias skrev... (21 maj, 2010 07:34) : 

  Jag blev själv 40% SD efter att ha gjort testet och tyckt att invandring berikar Sverige väldigt dåligt test indeed. Får hoppas på att andra mer kompetenta sajter lanserar bättre test

   

  Blogger Micke skrev... (21 maj, 2010 13:50) : 

  S-väljare får väl vara glada att de blir v, fi eller mp. Med tanke på att det är SvD som gör testet, så får man vara glad att inte alla som gör testet blir moderater.

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 maj, 2010 17:33) : 

  Klart att du tycker att fler skulle få S som första val.
  Blir det en S regering så
  kommer de säkert att lagstifta
  om att alla dylika test skall
  visa just S i topp.
  I sann demokratisk anda.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 maj, 2010 21:12) : 

  Tobias, kan bara instämma...

  Micke, nu är det iofs inte SvD som konstruerat testet utan Stig-Björn Ljunggren, Christer Isaksson och Tommy Möller – på uppdrag av TT Spektra.

  "FVHC", presentera gärna ordentligt om du vill kommentera här. För övrigt utgår jag från att du försöker vara rolig. Det går sådär.

   

  Anonymous Hanna Dönsberg skrev... (22 maj, 2010 09:45) : 

  Bättre version av kompassen: http://minimaliteter.blogspot.com/2010/05/battre-valkompass-varsagod.html

   

  Anonymous Henrik Sievers skrev... (22 juli, 2010 08:22) : 

  En samling partitester - jämför och dra dina egna slutsatser:

  http://partitest.com

   

  kommentera