Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, april 04, 2005

  Margot Wallström i valrörelsen?

  I SVT:s Agenda i går berättade Göran Persson att han gärna såg att Margot Wallström deltog i den svenska valrörelsen, och helst toppade en av de socialdemokratiska riksdagslistorna. Dock inte i rollen som EU-kommissionär, en post som hon i så fall skulle tvingas lämna. Uttalandet har av bland andra Per Wendel i Expressen tolkats som en helomvändning av Persson, som tidigare uttryckt sig lindrigt sagt skeptiskt till en eventuell medverkan av Wallström i valrörelsen. Men i Agenda påminde Persson också flera gånger att han erbjudit Margot Wallström en plats i regeringen, men att hon tackat nej. Och att tacka nej när "partiet kallar" är i det närmaste en dödssynd inom socialdemokratin. Perssons invit kan alltså lika gärna ses som ett nålstick, med budskapet att "här är jag generös och erbjuder henne gång på gång att komma hem och göra en insats, men hon föredrar att stanna kvar i Bryssel". Denna tolkning gör också Lena Mellin i Aftonbladet. Samtidigt är Margot Wallströms enda chans, om hon nu skulle vilja axla partiordförandeskapet efter Göran Persson, att hamna högt upp på riksdagsvalsedlarna efter valet. Persson lär, om inte förr, hoppa av under valet 2006 - oavsett valutgången. Och då bör en efterträdare rimligen ha en riksdagspost för att i praktiken kunna vara valbar.


  Kommentarer om "Margot Wallström i valrörelsen?"

   

  Blogger j p w skrev... (04 april, 2005 12:22) : 

  Perssons vägar äro outgrundliga. Vad vill han egentligen med Wallström? Vill han verkligen att hon ska komma hem och göra sig möjlig som efterträdare eller handlar det bara om att torpedera henne i förebyggande syfte för att underlätta för t ex Nuder att ta över när den dagen kommer...
  Många frågor och få svar.

  Sen kan man tycka att argumentet att Wallström i sin roll som kommisionär representerar hela Sverige är lite märkligt med tanke på att kommisionärerna inte ska representera de egna länderna utan snarare EU gentemot medlemmarna, att det inte är så i verkligheten är beklagligt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2005 12:33) : 

  Jag håller helt med dig, Patrick, om att Perssons argument om att Wallström som kommisionär "representerar hela Sverige" är märkligt - för att inte säga direkt felaktigt. Man kan bara spekulera i om Persson faktiskt a) tror att det faktiskt förhåller sig på det viset, b) vet mycket väl hur det är "på pappret" men argumenterar utifrån praktisk verklighet, eller c) har andra motiv med att uttrycka sig som han gör.

   

  Blogger Joakim Edhborg skrev... (11 april, 2005 12:23) : 

  En Kommissionär ska stå fri från alla intressen, såväl natioella som från den nationella politiken. Så långt har Persson rätt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 april, 2005 13:11) : 

  ...fast då är det väl ännu märkligare att Persson säger att Wallström "ska respresentera hela Sverige" om hon nu ska stå fri från nationella intressen?

   

  Margot Wallström i valrörelsen?'">kommentera