Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, november 22, 2005

  Över 40 miljoner bär på hiv

  Flera medier, bland annat SvD, skriver om att FN-organet UN Aids i går offentliggjorde sin årliga rapport. Av rapporten framgår att antalet hiv-smittade i världen bara ökar och nu över 40 miljoner människor bär på viruset.

  Bara sedan år 2003 har epidemin tagit drygt tre miljoner människors liv, varav en halv miljon barn. Fortfarande är afrikanska länder söder om Sahara värst drabbade: 64 procent av alla nya infektioner under det senaste året rapporteras från dessa länder. Men den snabbaste ökningen av hiv-infektioner sker nu i östra Europa och Centralasien, enligt UN Aids rapport. Särskilt illa är det i Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Moldavien. Antalet människor som lever med hiv i denna del av världen har ökat med 25 procent sedan 2003, och är uppe i 1,6 miljoner. Dödssiffran från aids har dubblerats under samma tid.

  Även i Västeuropa konstateras att "den största förändringen är hiv-spridningen genom heterosexuella kontakter". Av de mer än 20 000 nya hiv-fallen i Västeuropa under förra året var över en tredjedel kvinnor som fått viruset via oskyddad sex, enligt UN Aids.

  I Sverige beräknas 3 500 personer leva med hiv, en siffra som ökat de senaste åren. Under hela 90-talet upptäcktes det c:a fem fall av hivinfektion varje vecka i Sverige. Sedan 2002-2003 upptäcks det 8 fall i veckan.

  Rapporten noterar dock ljuspunkter i flera afrikanska länder, bland annat Kenya, Zimbabwe och Uganda samt i Västindien där hiv-smittan minskar i exempelvis Barbados, Haiti och Dominikanska republiken. Det ser dock mörkare ut i Asien där smittan nu sprids snabbt och länder som Vietnam och Pakistan pekas ut som potentiella infektionshärdar.

  Totalt har aids dödat mer än 25 miljoner människor sedan det upptäcktes.

  Läs mer!