Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, maj 22, 2006

    Tips från spinndoktorn

    [UPPDATERAD] Prime PR ger ut ett nyhetsbrev med spaningar. I en av dessa spaningar ifrågasätter häromdagen Carl-Fredrik Jaensson, rådgivare och copy på Prime sedan 1998, hur någon som sitter på läktaren och själv inte vet sanningen kan säga att Lars Danielsson borde berätta hela sanningen.

    Jaensson konstaterar att pr-konsulter som i medierna delar med sig av krisrådgivning ofta brukar ge något av följande två råd: 1) Var ärlig och berätta sanningen för journalister. 2) Har ett misstag begåtts, erkänn och beklaga (det som i fikonlexikonet heter "pudla, göra en pudel").

    Problemet, skriver Jaensson, är att råden är fel: "I de fall pr-konsulterna uttalar sig i media har de i princip aldrig tillgång till hela sanningen. Då hjälps det inte att det ofta är rätt att berätta sanningar för journalister. Det kan visst vara rätt att inte berätta hela sanningen, och det kan visst vara rätt att undvika att bli syndabock."

    Jaensson lånar ett exempel av sin tidigare kollega Folke Hammarlind och berättar att som Clintons rådgivare så skulle han aldrig ha givit rådet att presidenten själv skulle berätta hela sanningen om bisarr cigarr-sex med Monica Lewinsky i det Ovala rummet. Och knappast någon av Hammarlind och Jaenssons kollegor skulle göra det heller.

    Ändå är det många pr-konsulter som gör misstaget att sitta på läktaren och säga att Lars Danielsson borde berätta hela sanningen om annandagen för journalisterna, trots att de inte vet vad det är Danielsson eventuellt försöker skydda med sin tystnad.

    Carl-Fredrik Jaensson slår fast att det avgörande för om man borde berätta hela sanningen eller inte "beror på vad hela sanningen är". Och det har han förstås rätt i. Lika sant är att frågan om vad sanning är, i synnerhet hela sanningen, dessutom är en subjektiv fråga.

    * * *

    Dagens Media rapporterar om ett gräl mellan två pr-herrar som uppstått efter just olika uppfattningar om "pudlande".

    * * *

    PS: Och jo, för tydlighetens skull: jag är inte Lars Danielssons älskarinna.


    Kommentarer om "Tips från spinndoktorn"

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 maj, 2006 11:49) : 

    ...och alltså har vi kvar möjligheten att du gjort en Clinton - och just försökte dölja att det är hans älskare du är. Mediadrevet är ju så heteronormativt :-)

    Men du påpekar ju något som säkert skulle kunna förbises i all sin självklarhet. Anledningen att ryktesspridningen kommit i gång är knappast enbart att någon tar varje chans att skada just Danielsson - utan att det är så lätt att känna lukten av en begraven hund.

    Hur skulle det kunna vara så sanslöst svårt att komma ihåg vad man gjorde en så viktig dag? Och varför ser inte HSB till att verifiera hans story - om den nu är sann?

    Till och med jag minns vad jag gjorde annadag jul 2004: Jag var på teater med Laila F (Alldeles sant faktiskt...)

     

    Blogger Redaktörn skrev... (22 maj, 2006 13:23) : 

    Primesnubben kanske har rätt vad gäller Danielssons personliga förehavanden. Men problemet är ju att Danielsson – och kanske statsministern – ljuger för de instanser vi satt att granska dem.
    Det finns bara en utväg: korten på bordet om hur LD skötte sitt jobb på annandagen. Hans privatliv kan han få behålla för sig själv.

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 maj, 2006 13:32) : 

    Sanningen är knappast en subjektiv fråga, annat än när det gäller personliga upplevelser. Frågan om Danielsson var på jobbet annandagen 2004, kan inte avgöras genom att var och en frågar sig vad hon/han tycker.

     

    kommentera