Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, februari 15, 2007

    Öppet val eller sluten nominering

    I en nyutkommen rapport från (håll i er nu...) Timbro (!) har man jämfört hur partiledarval går till i Sverige mot andra länder. Frågan är förstås högaktuell då om en månad Mona Sahlin med största sannolikhet kommer att väljas till ny partiledare för socialdemokraterna.

    Jag skriver ”med största sannolikhet” då man ju trots allt inte kan vara helt säker. Något oförutsett kan förstås inträffa. Men givet att det inte finns några andra kandidater och att valberedningen föreslagit henne, får Mona Sahlins chanser nog sägas vara rätt goda.

    I andra länder är det betydligt vanligare att val av ny partiledare sker i form av en tämligen öppen kamp mellan flera kandidater under långa interna valrörelser. Om detta har frilansskribenten Per Hammar skrivit i rapporten Öppet val eller sluten nominering?. Hammar har där jämfört partiledarval i Sverige med länder som Finland, Storbritannien och Kanada.

    Jämförelsen visar att partiledarval i Sverige och socialdemokraterna är väldigt annorlunda än i dessa länder. Där kan kandidater öppet annonsera att de vill leda sina respektive partier, och bedriver sedan valrörelser för att vinna stöd bland partimedlemmar och allmänhet. Partiernas roll är främst att se till att valrörelsen blir rättvis.

    Rapporten lanseras bland annat genom att Per Hammar i dag skriver en debattartikel i Göteborgs-Posten, och där påminner han om att Pär Nuder i en radiointervju i höstas sa att en riktig socialdemokrat inte kan vilja ha ett förtroendeuppdrag. Nomineringsprocessen om Göran Perssons efterträdare skulle i stället föras i den avgående ledarens anda; alltså svara nej till alla utom till valberedningen. Nuder påstod då själv att han inte ens vågade tänka tanken att få frågan från valberedningen.

    Det är onekligen fascinerande. För rimligtvis måste väl personer som varit statsråd och haft andra ledande positioner inom sitt parti åtminstone snuddat vid tanken på hur det skulle vara att själv få vara partiordförande. Sedan har jag all respekt för att inte alla vill eller känner sig lockade av det, men ibland känns blygsamheten och ödmjukheten inför att bli ledare lite väl påtvingad och konstruerad.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Öppet val eller sluten nominering"

     

    Anonymous Anonym skrev... (17 februari, 2007 16:04) : 

    Så vad står i Timbros rapport då? Är det samma skräp som när dåvarande Näringslivets Ekonomifakta förutspådde att Göran Persson inom en mandatperiod enbart med sin personliga framtoning skulle se till att etablera SAP som ett parti under tjugo procent?
    Hur gärna Timbro än skulle vilja det så är inte Sverige utlandet, svenskar är inte tyskar och socialdemokratiska partiet är inte på långa vägar samma sorts parti som det franska socialistpartiet

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (18 februari, 2007 13:32) : 

    Läs den gärna själv (finns i PDF-version här) snarare än att bara utgå från fördomarna om Timbro eller att lita på min sammanfattning. Att de har en skev utgångspunkt, vilket leder till - i våra ögon - märkliga slutsatser i många frågor, betyder inte att allt som släpps i Timbros namn är fel.

    Och självklart är inte socialdemokraterna i Sverige samma sak som tyska SDP eller brittiska Labour. Men det betyder inte att vi inte kan lära oss av dem.

     

    kommentera