Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, april 23, 2007

  Exit Leijonborg

  [UPPDATERAD] I dag kom beskedet som Lars Leijonborg antagligen fruktat; också det största av fp-distrikten – Stockholm – vill se en ny partiledare. Sammanlagt vill nu sju fp-distrikt byta ut Leijonborg, och hans position har därmed blivit omöjlig.

  Och följaktligen kom det inte som någon större överraskning att Leijonborg i dag meddelade valberedningens ordförande att han inte kandiderar till omval som partiledare vid folkpartiets landsmöte i september. Samtidigt drar det ihop sig för hans efterträdare; den sista april går nomineringstiden för partiledarkandidater ut.

  Det här betyder inte nödvändigtvis att Lars Leijonborg lämnar regeringen, men det ligger ju onekligen nära till hands att anta. Och i så fall blir han det tredje statsrådet som tvingas lämna regeringen, mindre än ett år efter att den tillträtt. Det kan knappast ses som gott betyg för regeringsbildare Reinfeldt.

  Leijonborgs stundande avgång aktualiserar också frågan om vem som efterträder honom. En het kandidat verkar ju Jan Björklund vara, men han är knappast någon favorit bland de fp-distrikt som hittills förordat Leijonborgs avgång (med undantag för Stockholm). I regeringskretsen finns även Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni, men ingen av dem känns helgutna för partiledarrollen.

  * * *

  Jag läser f ö på Liberala Nyhetsbyråns (LNB) blogg att Leijonborgs besked om att inte kandidera till omval ”kommer först sedan förtroendefrågan kokat ner till att räkna ombudsröster inför landsmötet i höst”. LNB konstaterar att ”trots att stödet för [Leijonborg] varit på upphällningen under en längre tid har han lunkat på som om ingenting skulle kunna få honom att träda åt sidan”. Och det är faktiskt rätt märkligt. Utan att ha några djupare insikter i folkpartiets inre liv så verkar det ändå rätt uppenbart att Leijonborg varit kraftigt ifrågasatt under en längre tid. Nu tvingas han till en snöplig sorti, i stället för att ha avgått med värdighet i god tid innan valet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Exit Leijonborg"

   

  Anonymous Linda skrev... (23 april, 2007 11:21) : 

  Vår C-uppsats är nu publicerad och där finnes din blogg med som empiriskt material vi studerat. Uppsatsen kan läsas på http://www.diva-portal.org/vxu/undergraduate/abstract.xsql?dbid=1225 om du är intresserad av vad vi kom fram till när vi studerade din och flera andras politiska kommunikation.

   

  Anonymous K skrev... (23 april, 2007 12:07) : 

  Om man snackar dataintrång så är väl knappast Björklund helt ren heller. Hur var det egentligen med den där s-materialet innan valet?

   

  Anonymous globaljuggler skrev... (23 april, 2007 14:23) : 

  "Och i så fall blir han det tredje statsrådet som tvingas lämna regeringen, mindre än ett år efter att den tillträtt. Det kan knappast ses som gott betyg för regeringsbildare Reinfeldt."

  Du tycker alltså att Reinfeldt skulle ha undvikit att ta in Folkpartiets partiledare i regernigen?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 april, 2007 14:33) : 

  "Du tycker alltså att Reinfeldt skulle ha undvikit att ta in Folkpartiets partiledare i regernigen?"

  *haha*

  Absolut! Och eftersom de två första avhopparna var moderater så borde han nog ha låtit bli att ta med några sådana också. Och såväl kristdemokrater som centerpartister är ju som bekant opålitliga typer; bäst att utesluta dem med. "Tio små negerpojkar... Och så var det bara en kvar."

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (23 april, 2007 15:47) : 

  Det har Stockholm velat sedan 2002, så det är ändå lite förvånande att han inte ställer upp.

  Det intressanta är att Björklund verakr ha så stort stöd. Det kan bara betyda, såvitt jag kan bedöma, att batongliberalismen har stort stöd inom distrikten. Det är inte bara ledningen alltså...

  Och då är folkpartiet kört, tror jag.

   

  kommentera