Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 08, 2007

  Nya hemliga m-pengar

  Jag har vid flera tillfällen tidigare uppmärksammat de hemliga insamlingsnätverk som gett moderaterna stora ekonomiska bidrag till valrörelsearbete. Nu har tidningen Resumé avslöjat en hemlig mediefond med 81 miljoner i kassan som kan bli en ekonomisk jackpot för Fredrik Reinfeldt.

  Det handlar om stiftelsen Fria Media som stödjer publicistisk verksamhet med hjärtat nära moderaterna. Dessutom ger man bidrag direkt till partiet. Och det är inga små summor man hanterar. I kassan finns minst 81 miljoner kronor, men enligt Resumé rör det sig snarare om 100 miljoner.

  Bakom Fria Media finns personer med koppling till flera tunga svenska mediebolag, bland annat Herenco-koncernen (i vilken ingår Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen , Smålänningen, Värnamo Nyheter, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter). Men bidraget man ger till moderaterna är kontroversiellt eftersom Fria Media uttryckligen kräver en motprestation av sina bidragsmottagare.

  Av artikeln i Resumé framgår att man bland annat satsat pengar på att påverka moderaterna i frågan om sändningstillstånden för kommersiell radio.

  Detta visar återigen hur angeläget det är att partier som gör anspråk på att styra landet redovisar sin ekonomi öppet. Alternativet är att vi medborgare får förlita oss på partiernas goda vilja och att medier som Resumé gör sitt jobb som granskare. Men när medieföretagen själva aktivt stöder politiska partier i syfte att påverka politiken, då är det tydligt att det krävs mer än journalistik för att få fram sanningen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Nya hemliga m-pengar"

   

  Anonymous Makten framför allt skrev... (08 juni, 2007 09:17) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (08 juni, 2007 09:57) : 

  Uj - hela 820 050 kronor till moderaterna! Och detta under ett valår!

  Som vanligt när man läser sådana här "avslöjanden" bör man fråga sig vad som INTE sägs i artikeln. Jag har två frågor på rak arm:
  1) Vad i hela friden är det som gör stiftelsen "hemlig"? Tvärtom verker den inte vara det minsta hemlig om den nu varit storägare till radiostationer (och finns som sådan på wikipedia).
  2) Varifrån kommer pengarna då? Är det månne så att moderater har placeras pengar i stiftelsen för att driva viss opinion, så är det väl inte speciellt uppseendeväckande att stiftelsen just bedriver opinion med moderata förtecken.

  Jag ser gärna svar på detta först innan jag köper att detta är något annat än taskig skandaljournalistik (med illa dolda antydningar om hemliga sällskap som styr i kulisserna).

  Jonas, du brukar väl vara med mediekritisk än så här?

   

  Anonymous Carl Eriksson skrev... (08 juni, 2007 12:49) : 

  Varför skall jag inte få sjänka pengar anonymt till ett parti jag stödjer?

   

  Anonymous Martin Tunström (s) skrev... (08 juni, 2007 15:21) : 

  Men för tusan, var är alla kommentarer om att facket stödjer Socialdemokraterna??? Och evuntella påståenden om att Resumé är lika med socialdemokrati? Såg bland kommentarerna till Resuméartikeln att en person skrivit att "Det här visar bara hur lömskt detta jävla sossemedia är"...:D

   

  Blogger olydig skrev... (08 juni, 2007 17:20) : 

  Jag reagerar främst på att moderaternas partisekreterare Per Schlingmann påstod i en intervju med TV4 för mindre än två veckor sedan, i samband med att det avslöjades att de hade mottagit över 30 miljoner i stöd från hemliga bidragsgivare, att moderaternas "policy är att man inte kan villkora sitt stöd".

  Men här säger bidragsgivaren rakt ut att man har ställt krav på partierna, nämligen att "pengarna ska vara till särskilda projekt och redovisas för oss".

  Ljög Schlingmann tidigare?

  Det är dags för öppen redovisning av moderaternas pengar. Vad har de annars att dölja?

   

  Anonymous Alexander Malmgren skrev... (08 juni, 2007 19:02) : 

  "..idag bloggar Jonas Morian på ämnet och ojar sig över att Stiftelsen Fria Media skänker pengar till moderaterna.."

  Jag skriver lite om Resumés värdelösa artikel och din post på http://dob.hyde.se/?p=63

   

  Anonymous Calle Fridén skrev... (08 juni, 2007 20:22) : 

  Alexander, maken till subjektiv skrivning får man väl leta efter. Det finns ALL anledning att oja sig över att moderaterna, som enda parti, motsätter sig att bidragsgivarna skall vara offentliga. Precis som det påpekats på ett otal andra ställen är man i djup otakt med omvärlden om man inte kan redovisa det.
  Sen kan man ju formulera det på dålig svenska på sin egen hemsida, men förvänta dig inte att debatten kommer föras där.

   

  kommentera