Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, juni 10, 2007

  SvD och bloggosfären

  Svenska Dagbladet är antagligen den svenska dagstidning som har bäst koll på den svenska bloggosfären, och som verkligen tar bloggande och bloggare på mest allvar. Man var tidigt ute med att via bloggsökmotorn och pingsajten Twingly länka tillbaka till de bloggar som kommenterar deras artiklar, vilket gett SvD:s och DN:s nätutgåvor betydligt fler ingående länkar än andra svenska nyhetssajter.

  I dag hade man inte mindre än två initierade och intressanta artiklar om olika aspekter av bloggfenomenet.

  Först intervjuas Hans Kullin (Media Culpa) som menar att bloggar spelar en viktig roll, bland annat som angelägen nyhetskälla. Han liknar också bloggande vid ett samtal under en middagsbjudning: ”Det är inte alltid man säger de mest skarpsinta sakerna, men det kan vara intressant ändå”, och konstaterar att man ibland kanske hittar ett samtalsämne som engagerar alla vid bordet.

  Och på tidningens kultursidor noteras att i USA fruktar recensenter att boktyckare på internet snart är det enda som återstår. I Sverige tas bloggar som Bokhora på allvar av allt fler förlag, enligt SvD.

  Ett annat gott tecken är att den svenske journalist som åtminstone jag tycker har bäst koll på bloggosfären och medievärlden, Martin Jönsson, nyligen har blivit chef för SvD Näringsliv.

  Om andra traditionella medier vore ens hälften så seriöst intresserade av den medierevolution som sker för närvarande så skulle nog fler svenskar ha en lite bättre koll på vad som nu händer. Tills dess får den ännu inte bloggläsande allmänheten förlita sig på SvD:s medarbetare.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "SvD och bloggosfären"

   

  Anonymous Johan Johansson skrev... (10 juni, 2007 19:46) : 

  Jag gillar inte dina åsikter men din ton är helt OK - positivt att du kan hylla en tidning som Svenskan trots att den inte är röd. F ö den enda tidningen i Sverige som håller nån sorts kvalitet.

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (10 juni, 2007 21:19) : 

  @ johan - Det var ju inte direkt så att jonas hyllade ledarsidan på SvD. Att uppmärksamma bra rtiklar är en självklarhet, oavsett tidningens polistiska färg. Även om det skulle råka vara "flamman" eller LO-tidningen. I alla fall gör man det om man är vettig, vilket ju jonas är...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 juni, 2007 21:29) : 

  Johan, tack för det. Och jag är inte så enkelspårig att jag inte kan ge erkännande åt andra - oavsett om de är sossar eller ej. Och SvD:s journalistik tycker jag står tydligt självständig från den politiska linjen på ledarsidan, vilket är mer än vad man kan säga om t ex DN...

  "Lake", tack för det.

   

  Blogger Gunilla skrev... (11 juni, 2007 16:38) : 

  Jättebra att SvD skriver uppenbarligen sakligt och initierat om bloggar (har dessvärre inte hunnit läsa artiklarna ännu). Annars var jag rädd att Susanna P:s antibloggkrönika nyligen präglade bilden av bloggvärlden för många av de SvD-läsare som inte själva läser bloggar eller kanske ens rör sig på Internet, och som aldrig hört talas om Martin J:s nätbevakning. Min åldrige far meddelade häromveckan triumferande att bloggarna minsann nu var på väg ut – och jag insåg snart att det var Popovas text och inget annat han läst... Hoppas stackars pappa tagit del av motbilderna idag!

   

  Blogger Gunilla skrev... (12 juni, 2007 01:41) : 

  Johan J m fl:
  Listan på socialdemokrater som hyllat Svenska Dagbladet (fr a i jämförelse med Dagens Nyheter) genom åren är lång. Där återfinns bl a Ingvar Carlsson. Ibland har lovorden avsett nyhetsarbete, ibland SvD Brännpunkt, ibland kultursidorna, ibland något annat.
  Full disclosure: jag frilansar för SvD sedan 12 år och är extremt partisk.

   

  kommentera