Entre för mjukis-Björklund
Trots att folkpartiet i Stockholm under sin tid i opposition krävde att Stockholmsskolorna och socialtjänsten skulle inleda samarbete med säkerhetspolisen (populärt benämnd säpo) i syfte att motarbeta radikal islamism och annan extremism, så säger det folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm i dag att hon inte har några planer på att förverkliga det förslaget. Detta rapporterar Ekot i dag. Om detta stämmer så är det en intressant omsvängning. Och det ligger nära tillhands att misstänka att det hänger ihop med den omprofilering av Jan Björklund som det ryktats om en tid, nu när han ska axla rollen som fp-ledare. Det var ju nämligen Björklund som stod bakom den skrivelse som bar titeln "Utbildningsförvaltningen måste samarbeta med Säpo för att kartlägga grogrunden för extremism" och där det bland annat sades att Sverige måste "dra lärdomar av det inträffade i Storbritannien" och att utbildningsförvaltningen i Stockholm därför "bör inleda ett samarbete med säkerhetspolisen". Det påpekades att skolans personal "har en absolut skyldighet att anmäla ungdomar, som man misstänker far illa, till socialtjänsten" och att någon riskerar att "hamna under inflytande av en extrem muslimsk rörelse måste räknas bland de allvarligare hot en ung människa kan råka ut för". Men när ett förslag med detta innehåll lades fram i Stockholms stadshus under den förra mandatperioden röstades det ner, bland annat med motiveringen att det strider mot grundlagen att kartlägga ungdomars värderingar. Lotta Edholm skrev då i sin reservation: ”Den socialistiska ledningen väljer att sticka huvudet i sanden”. I dag har Edholm inte några planer på att genomföra det egna förslaget, uppger Ekot. Och Jan Björklund vill inte ens prata om det. När fan blir gammal... Eller partiledare. Andra skriver intressant om politik, Jan Björklund, säpo. |
Kommentarer om "Entre för mjukis-Björklund"
Ytterligare ett exempel på att makt avradikaliserar. Frågan är hur man ska se på det hela:
1.Oppositionens roll är att ta ut svängarna. Så fungerar det demokratiska spelet.
2. Oppositionen har inte samma utrednings eller beredningsmöjligheter, varför radikalism är en okunskapens bländverk.
???
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ibland kan man ju bara vara tacksam över ett lyckligt slut - utan att grubbla så mycket över vägen dit.
Men det är bra att du sätter fingrarna på den "sofistiska" delen av det politiska spelet. Personligen tror jag att den är roten till det mesta av politikerföraktet. Och det är nog i sin tur en inte obetydlig del av förklaringen till SD:s oroväckande uppgång i SIFO-mätningarna.
En annan tolkning är faktiskt att det är ren profsighet.
då man blir partiledare så är det ens uppgift att driva partiets politik.
Om man gillar den eller inte. Vist så kan man ta fram delar av den och lägga tyngden vid och driva en viss "syftesglidning" men det är fel att ignorera de som partiet har bestämt ska vara partilinjen. (då får man avgå och driva intern opposition tills partilinjen är ändrad)
så detta kan helt enkelt vara att Björklund har en annan hatt idag och därför inte anser sig kunna driva den frågan.
Förslaget blev överdrivet misstolkat. Om du var lärare och hade en elev som du på fullaste allvar var orolig över kunde bli självmordsbmobare eller rörde sig i extrema islamistiska kretsar - vore det inte viktigt att informera myndigheterna om detta?
Varför är det ok att göra det om det handlar om nazister, men inte om det gäller potentiella självmordsbombare?