Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 15, 2007

  Muhammedkarikatyrer och yttrandefrihet

  Jag har fått en del frågor om varför jag inte skrivit något om att Tälleruds hembygdsgård utanför Karlstad och den bohuslänska konstskolan i Gerlesborg refuserat Lars Vilks Muhammedkarikatyrer. Svaret är att jag helt enkelt inte hunnit.

  I SvD:s kulturdel i dag redogörs på ett bra sätt om detta fall, men även andra där yttrandefrihet ställs mot respekten för människors övertygelser.

  Liksom i fallet med de beryktade danska Muhammedkarikatyrerna så anser jag personligen att yttrandefriheten ska vara så långtgående som det överhuvudtaget är rimligt, men att rätten att yttra sig i ord, bild och tryck inte nödvändigtvis betyder att det är rätt att göra det.

  Att ett galleri väljer att refusera ett verk är inte detsamma som censur. Att en tidning avstår från att publicera bilder är i sig inget hot mot tryck- eller yttrandefriheten. Bara för att man vill att ordet ska vara fritt betyder det inte att man har någon skyldighet att upplåta sina lokaler eller tidningssidor till vad skit som helst.

  Det finns dock sämre anledningar än detta till att avstå från att visa bilder. Och sådana har vi nu fått exempel på, när de lokala arrangörerna vid Tälleruds hembygdsgård beslöt att i sista stund plocka bort Vilks bidrag för att de varit rädda att det ska bli bråk – och hänvisat till omsorg om svenskar utomlands som skulle ha kunnat råka ut för ”våldsamma reaktioner bland muslimer”. Ett annat exempel är konstskolan i Gerlesborg som inte ansåg sig kunna garantera säkerheten för besökare, elever och personal om de visat Lars Vilks karikatyrer.

  På ledarplats i SvD skriver Per Gudmundson att det faktum att en konstinstitution anser att den behöver bekymra sig mer för liv och lem än för kvalitet ”är en skam för ett öppet samhälle”. Och han avslutar med att slå fast att ”det vore fruktansvärt om vårt samhälle skulle tillåta att konstnärerna och galleristerna skräms till tystnad”. Det är det lätt att instämma i.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Muhammedkarikatyrer och yttrandefrihet"

   

  Anonymous Ylan skrev... (15 augusti, 2007 15:29) : 

  Talade nyligen med en kompis från Irland. Han berättade om när han var ung, och hans kompis hade smugglat över Life of Brian på LP. Han tyckte att skivan var extra rolig eftersom den var olaglig! (I ärlighetens namn vet jag inte huruvida det var olagligt att föra in skivan, men det var definitivt förbjudet att sälja den på Irland).

  I Sverige använder vi oss av självcensur i stället för statlig sådan!

  Vänligen, Ylan

   

  Blogger Peter skrev... (15 augusti, 2007 18:35) : 

  Man behöver faktiskt inte stå på barrikaderna och slåss för yttrandefriheten genom att kränka religioner om man inte vill, och om man väljer att inte göra så är det antagligen ett mycket mycket vanlig ståndpunkt.

  Det finns ingen som helst anledning att utnämna hembygdsgårdar som vill ha lite trevligt runt någon konstform till yttrandefrihetskämpar.

  Däremot är det statens förbannade plikt att se till att man kan känna sig någorlunda trygg om man ändå väljer att göra så.

   

  Blogger Henrik Forsberg skrev... (15 augusti, 2007 20:04) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Calle Fridén skrev... (15 augusti, 2007 20:57) : 

  Jonas - du har en av Sveriges största politiska bloggar. Varför inte publicera de där bilderna själv nu, istället för att ständigt uppmana andra att göra det? Du skulle få ett jättegenomslag i media.
  Nej, det är inte behagligt att få besök i trappen, toapapper i brevlådan eller däcken sönderskurna. Och det är väl en sak om man sitter vid fikabordet och tjoar om det - då kan man knappast kräva nån sorts personligt engagemang.
  Men sen karikatyrdebatten började har de som kallar sig yttrandefrihetsförespråkare hela tiden avkrävt andra civilkurage. Det vore väl utmärkt att ta steget själv nu då - det finns ett par hundra som kallar sig frihetsvänner; nå, slå er ihop och gör en gemensam publicering då.

  Och på förekommen anledning - jag ansåg att Jyllands-Posten bar sig svinigt åt och har inte en tanke på att publicera eventuella bilder själv, och jag har tidigare fått min del av hot och trakasserier både på nätet och i dagliga livet. Utan att låta självgod men det är smällar man får ta. Man kan inte alltid be att andra ska ta det

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 augusti, 2007 21:13) : 

  Calle, varför skulle jag publicera dem? De har publicerats i mängder av tidningar och finns att se på platser på nätet.

  Jag förstår ärligt talat inte var du vill komma. Är det något fel på att uppmuntra till civilkurage? Vad jag vet så känner du mig knappast tillräckligt väl för att uttala dig på det sätt du gör.

   

  Blogger John Berg skrev... (16 augusti, 2007 15:54) : 

  Sverigedemokraterna måste vara Sveriges enda politiska parti som i handling, av politiska skäl givetvis, gjorde någonting i avseende att försvara Sveriges åsikts- och yttrandefrihet i nämnda fråga. En anmärkningsvärd detalj torde vara att man i Sverige av idag tillåts via konstverk håna och förnedra landets kristna, men inte muslimska medborgare.

  http://artikel19.blogspot.com/

   

  Anonymous Andreas Krohn skrev... (16 augusti, 2007 23:30) : 

  OK, Jonas, vad tycker dú om att facket kan stoppa vad tidningar får publicera då? (http://krohniskt.wordpress.com/2007/08/16/kan-inte-nagon-skrika-pa-censur-nu/)
  /Andreas

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 september, 2007 06:00) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera