Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, oktober 29, 2007

    Den svårbegripliga bloggosfären

    I en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter i morse granskas de svenska politiska bloggarna, ”för att få en bild av vilka de är som driver den politiska diskussionen på nätet”. Resultatet är tveksamt.

    Artikeln illustreras med en stor bild där ”den inre bloggosfären” – som sägs vara ett urval av de mest lästa politiska bloggarna – avbildas som stjärnbilder på himlen, högt ovanför troposfären, stratosfären, mesosfären, termosfären och exosfären. Men de länkar som sägs ska visa hur vi bloggare refererar till varandra ger en synnerligen ofullständig och långt ifrån relevant bild av verkligheten. Det DN verkar ha tagit fasta på är nämligen statiska länkar, som dem jag bjuder på härintill. De länkar som verkligen spelar roll är i stället permalänkarna i inläggen vi postar.

    Likaså är det knappast korrekt att beskriva dem som bloggar om politik i Sverige som ”en klick”, bara för att de mest namnkunniga och mest vällästa är en tämligen liten skara. I själva verket är gruppen betydligt större – och växande. Och även mer obskyra politiska bloggare får då och då betydelse genom att uppmärksammas av andra, och kan – om än under en begränsad period – vara bland de mest länkade på nätet.

    Att man inom journalistkåren och forskarvärlden fortfarande har svårt att förstå sig på bloggosfären blir ännu tydligare när DN intervjuar journalistikprofessor Kent Asp, som kallar de politiska bloggarna för en flopp och säger att bloggen ”inte haft någon betydelse alls” för opinionsbildningen.

    Och det stämmer säkert, om man mäter verkligheten efter de rutnät och andra parametrar som Asp och hans kollegor förlitat sig på i många år. Nya mediekanaler som följer en annan logik och andra spelregler passar inte in i mallen och bedöms därför som betydelselösa. Själv tror jag att den gode Asp här gör ett stort misstag.

    Det må vara sant att det är förhållandevis få som läser min och andra politiska bloggar. Men det är inte heller särskilt många, totalt sett, som läser exempelvis DN debatt eller SvD:s Brännpunkt. Ändå blir artiklar publicerade där regelbundet synnerligen uppmärksammade och påverkar samhällsdebatten. Och det beror på vilka som läser bloggarna eller debattartiklarna.

    I mitt fall kan jag av besöksstatistiken se att jag har läsare i regeringskansliet, riksdagen, snart sagt samtliga riksdagspartier, de stora nyhetsredaktionerna – och till och med kungahuset. Självklart har detta betydelse, om än i mitt fall möjligen marginell, för opinionsbildningen.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Den svårbegripliga bloggosfären"

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 08:26) : 

    Dessutom är det så att Kent Asp alltid mäter opinionspåverkan i antal tidningsartiklar, vilket är löjligt. Alla som är politiskt aktiva vet att genomslag handlar att bli uppmärksammad av nyckelpersoner i aktuell "diskurs" (jag kommer inte på ett bättre ord).

    Dessutom är jag lite undrande inför vad DN vägar bloggarnas betydelse mot. Väldigt många politiska bloggare står antingen helt utanför partipolitiken eller har bara lokala förtroendeuppdrag. Dessa personers enda möjlighet att påverka är bloggen de skriver. Om de inte bloggade skulle en minimal opinionspåverkan bytas mot – ingenting.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 08:47) : 

    They just don't get it...

    DN:s så kallade granskning känns som ett hafsverk.

    Twinglyrapporten från i våras visar att politik är det som det skrivs mest om i bloggosfären, alla kategorier. Även underkategorier till politik kommer högt upp.

    Är det något medieområde om är en "liten klick" så är det traditionell media. Några få tv-kanaler, två stora kvällstidningsdrakar, och en handfull morgontidningar. Skär man ne ddet till antalet granskande politiska journalister och är på det raljanta humöret så är det nästa att ett gäng på 10-15 personer helt bestämmer hur politken ska presenteras. Tur att bloggosfären finns...

     

    Blogger gudmundson skrev... (29 oktober, 2007 11:18) : 

    Kungahuset? Coolt. Detaljer?

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 12:14) : 

    Bloggen bryter informationsmonopolet oavsett detta är ett statsparti som kontrollerar det eller någon rupert murdoch-liknande mediamogul, så jag kan ju förstå att det är obekvämt för de som vill propagandera med den enda sanningen.

    "In the 2004 election cycle, many journalists considered blogs an entertaining curiousity at best and an annoying, disruptive fad at worst. Plenty of my peers in the political reporting world actually hated blogs and slammed them at every opportunity, and they continued to do so through the next election cycle.

    But in the 2008 cycle, the blog revolution has taken root in old media, as I always knew it would. The green-eyeshade gang in America's newsrooms has finally awakened to the power of the blog and realized that it's just a new, and in some ways superior, medium for delivering the news of the day. Political candidates have realized it, too."

    http://beltwayblogroll.nationaljournal.com/archives/2007/10/the_blog_revolu.php

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 14:16) : 

    Håller naturligtvis helt med dig. Men undrar om ens antalet "permalänkar" ger ett rättvisande mått? En viktig sak är väl hur många läsare man har totalt, speciellt då icke bloggande läsare? Och dessutom vilka läsare man har.

    Mina bloggar skulle aldrig komma med på någon "lista" eller i någon "ranking". Ändå vet jag att de läses regelbundet av några nyckelpersoner och dessutom av några av de bästa bloggarna även om det mera sällan ger resultat i form av länkning. Det är väl inte någon form av "inflytande" men i vart fall ett smärre bidrag till det politiska bakgrundsbruset.

     

    Blogger abjers skrev... (29 oktober, 2007 15:46) : 

    Pust,
    DN har verkligen inte läst av sin omvärld. Har nyligen kommit tillbaka från några månader i USA och kan konstatera att bloggandet bara börjat i Sverige. Vi kommer säkerligen se en professionalisering av bloggandet framöver. Krönikörer kommer lösgöra sig från sina medier och bli lika självgående och lästa som bloggare som de någonsin varit tidigare. Nyheter kommer spräckas av allt fler bloggare, före de traditionella medierna. Och nyheterna kommer defragmentiseras - nya aktörer webbaserade blir hubbar dit folk söker sig för branschnyheter, inside kommentarer, etc. En spännande och dynamisk nyhetsvärld men också ett elddop för traditionella medier. Pappers tidningar kallas tydligen för Dead-trees... Kanske något att kontemplera över och bejaka de spännande möjligheter som skapas nu.
    Go for it Bloggers!

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 15:49) : 

    Asp har helt rätt. Det är väldigt få utanför den politiska blogosfären som faktiskt läser politiska bloggar. Att, som Jonas nämner, för en kort tid ligga i länktoppen betyder ingenting. Då och då slår Expressen upp nån blogg för att det säljer då det kan framställas som david mot goliat (se sossen som avslöjade moderaten), men annars är det tvärdött.

    Så fortsätt ni att ha er egen lekstuga där ni berömmer varandra, för längre än så kommer ni ej. För visst måste ni medge att det inte är många som blivit kända i mediasverige endast pga sitt bloggande?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 oktober, 2007 16:27) : 

    Aqurette, kan bara instämma.

    Johan, håller med - en mer nedbruten och uppdatrerad version av Twingly-rapporten hade sagt betydligt mer om den svenska politiska bloggosfären (som ändå bara är en liten del av totalen) än DN-artikeln.

    Gudmundson, har tyvärr inga mer detaljer att ge än att jag då och då ser royalcourt.se bland servernamnen i min besökslista. Känns coolt :-)

    Erik, hear-hear.

    Bengt, du har rätt - inte heller permalänkar är ett perfekt mått. Men de säger mer om hur olika bloggare refererar/relaterar till varandra än statiska länkar i länklistor.

    "Abjers", delar helt din uppfattning - men presentera dig ordentligt om du vill fortsätta skriva här.

    Johan A, att det är väldigt få utanför den politiska blogosfären som faktiskt läser politiska bloggar är inte så relevant. Detsamma kan sägas om ledarsidor och debattartiklar, men det gör dem inte mindre betydelsefulla. Som jag skrev så är det väsentliga vilka som läser dem och vilket intryck de tar.

    Inte heller är det relevant att inte många "blivit kända" enbart pga sitt bloggande. Det finns mängder av politiskt inflytelserika aktörer som inte är kände - men de har betydelse ändå.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 21:11) : 

    Jonas

    sista meningen var insiktsfull
    för att ha inflytelse behöver man inte ens ha en egen blogg
    det kan räcka med att klottra på andras
    bloggandet är ett demokratilyft och den politiska bloggen har även ett stort psykosocialt värde
    detta kan Asp et al. aldrig få fram med en än så sofistikerad sifferhantering
    sifferhantering är av ondo i många sammanhang då den komplexa verkligheten inte speglas av matematiska beräkningar där viktiga faktorer av olika skäl utesluts
    vi användare förstår och registrerar för - och nackdelar och användbarhet med bloggandet medan statsvetare (inte allt för sällan) underkänner våra erfarenheter genom att lägga beslag på både frågeställningar och svar
    och
    DN verkar enbart vara ute efter att se om det finns nya maktfaktorer i samhället. Det är som alltid viktigt att identifiera Fi :-)

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 november, 2007 00:09) : 

    Att det är ett kraftfullt verktyg har väl det faktum att bloggare i diktaturer blir fängslade när de är regimkritiska redan visat.

    Frågan är vem som ligger bakom anti-blogg kampanjen...?

     

    kommentera