Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, maj 22, 2008

  Miljöpartiet och EU

  [UPPDATERAD] I helgen har miljöpartiet kongress, och bland frågorna som kommer att diskuteras är partiets inställning till EU. Ska man acceptera resultatet av folkomröstningen för 14 år sedan då svenskarna med tydlig marginal tog ställning för EU-medlemskap, eller fortsätta driva kravet på utträde.

  Frågan aktualiseras av Christian Valtersson och Rasmus Ling som skrivit motionen ”Avskaffa kravet att Sverige ska gå ut ur EU” och som i dag också skriver på Politikerbloggen.

  Kongressombuden borde rimligen ta intryck av att svenska folkets stöd för EU-medlemskapet, enligt en färsk rapport från SOM-institutet, är rekordhögt. Hela 46 procent tycker att medlemskapet är bra och endast 29 procent tycker att det är dåligt.

  Över 30 procent tycker att EU-medlemskapet har gett oss bättre eller mycket bättre möjligheter att påverka. Även jobben, maten och miljön är områden där fler tycker att vi kan påverka mer genom medlemskapet.

  Också opinionsmätningar av bland andra SCB visar på ett ökat stöd för EU-medlemskapet. I en mätning från november i fjol var det lite drygt 50 procent som var för medan 24 procent var emot.

  Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, tror att en av huvudorsakerna till den allt starkare opinionen för EU i Sverige har att göra med ekonomin och svenska folkets mer positiva bedömningar av hur ekonomin har utvecklats på grund av EU-medlemskapet.

  Detta visar att miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand verkar ha haft bra fingertoppskänsla när hon öppnade för en omprövning av utträdeskravet.

  * * *

  Aftonbladets ledarskribent Mats Engström förefaller kluven till miljöpartiets väntade omsvängning i EU-frågan. Å ena sidan konstaterar han att en ändrad syn på EU ”skulle underlätta en koalition med socialdemokraterna efter nästa val”. Samtidigt varnar Engström för att ”Språkrörens orientering mot maktpolitik och kompromisser stör miljöpartiets själ”.

  I Fokus skriver Torbjön Nilsson att om miljöpartiet slopar en medlemsomröstning om utträdeskravet så får mp ”ett större försprång före vänsterpartiet i samarbetsförhandlingarna och lägger sig tätt intill folkets EU-åsikter till parlamentsvalet 2009”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Miljöpartiet och EU"

   

  kommentera