Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, maj 21, 2008

  Solidaritet med de utsatta

  [UPPDATERAD] Först i dag fattar riksdagen beslut i frågan om hälso- och sjukvård åt asylsökande, som debatterades så flitigt i kammaren i går att man inte hann med hela föredragningslistan.

  Det skulle kännas bra om åtminstone några socialdemokrater i dag stod upp för solidariteten med de mest utsatta i samhället – gömda och papperslösa flyktingar.

  * * *

  Beslutet är nu fattat. Föga överraskande röstade de borgerliga partierna i ohelig allians med socialdemokraterna för en lag som ger asylsökande rätt endast till akut vård. Och de papperslösas ställning berördes inte.

  Uttalanden från Magdalena Streijffert (s) om att regeringen borde göra mer för att se över de papperslösas situation i Sverige faller platt när man ställer sig bakom beslut som dagens.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Solidaritet med de utsatta"

   

  Anonymous Panna skrev... (21 maj, 2008 09:16) : 

  Johan, kan du förklara för mig och alla dina läsare vad en "papperslös flykting" är för nånting?

  Blir inte en person papperslös just för att en domstol har konstaterat att personen i fråga INTE är flykting?

  Alla som ÄR flyktingar får ju faktiskt stanna i Sverige, och påverkas således inte av det här lagförslaget. Är det inte då missvisande att prata om papperslösa flyktingar?

  Jag fattar inte begreppet! Förklara gärna för mig och dina andra läsare.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 maj, 2008 09:32) : 

  "Panna", jag antar att det är mig du åsyftar med "Johan". En papperslös flykting kan exempelvis vara en person som flytt från sitt land på grund av förföljelse, hot och våld - men som olika anledningar inte beviljats uppehållstillstånd i Sverige och befinner sig här illegalt. Man kan förstås tillämpa en mer formalistisk syn på begreppet flykting och bara erkänna dem som beviljats flyktingstatus av svenska myndigheter som detta. Det tycker dock inte jag är en rimlig ordning, och när jag använde begreppet i inlägget du kommenterar så åsyftade jag flyktingar i vidare bemärkelse än strikt formalistiska.

   

  Anonymous simon j skrev... (21 maj, 2008 11:30) : 

  Är jag överdrivet optimistisk som ändå ser en ljusning i att man nu formulerar rätten till akutvård för papperslösa i lag, istället för att som tidigare lämna fältet oreglerat. Nu minskar ju i alla fall godtycket och olikheten mellan de olika läkarnas eller sjkvårdshuvudmännens behandling av frågan.

  Det hade ju varit utmärkt om politikerna - i eller utanför oheliga allianser - hade kunnat enas om att lagfästa hela Europakonventionens innebörd från början. Men det här är i all fall ett steg åt rätt håll.

   

  Anonymous simon j skrev... (21 maj, 2008 11:32) : 

  ...eller har jag slarvat. Var det verkligen bara de asylsökande som fick akutvårdsrätten även i den nya lagen?

   

  Anonymous carl skrev... (21 maj, 2008 18:08) : 

  De flesta av dessa illegala invandrare har ju ändå tagit sig hit genom sin förhållandevis goda ekonomi. Klart de ska betala för sig. De har ju inte ens något här att göra och betalar heller inte någon skatt. Såeldes vore det ett hån mot alla skattebetalare att ge dessa vård. Barn under 18 bör dock få samma vård som övriga barn, med undantaget att sjukvårdspersonalen bör ha skyldighet att kontakta polisen.

  Jag fattar inte varför man vill att polis och övriga statsanställda ska gå bakom ryggen på varandra.

   

  Blogger LeoB skrev... (21 maj, 2008 19:02) : 

  carl:

  Det är individer som dör, förstår inte du det? Man kan inte hänvisa till "de flesta" om någon håller på att dö eller riskerar att allvarligt skadas.

  Ett hån mot skattebetalarna om vi hjälper en människa att överleva? Kanske det är det, men i så fall vilket är bäst att hjälpa någon att överleva eller att behandla vissa skattebetalare (för det gäller säkert inte alla) så som de vill bli behandlade?

  Fast jag som skattebetalare tycker förstås inte att det är något hån om vi hjälper någon att överleva. Har du fått tillåtelse att uttala dig i mitt ställe? Av vem?

   

  Blogger Daniel skrev... (21 maj, 2008 19:16) : 

  Det hela är mycket enkelt. Det handlar om mänskliga rättigheter och om ett värnande av det mänskliga värdet. Det har vi råd med.

  Ni rasister och främlingsfientliga: sluta slåss mot väderkvarnar - gömda spädbarn och gamla mormödrar - och slut istället upp mot det som förtrycker oss alla oavsett etnicitet, kapitalet.

  Den borgerliga regeringen har sänkt skatten för de rikaste med nästan 50 miljarder kronor. Vill ni ha bättre vård till svenskar är det rätta stället att hämta in pengarna. Koncentrera er alltså på dem istället!

   

  Anonymous Sveder skrev... (21 maj, 2008 23:59) : 

  Detta har inget med rasism att göra. Dessa människor är här illegalt, alltså har de utfört en kriminell handling. De har satt sig över svensk lagstiftning och skall då behandlas därefter. Det finns två alternativ - förvisa dem omedelbart eller ge dem asyl. Får de asyl så skall de omfattas av det sociala skyddsnät som gäller. Men så länge de är här illegalt så skall det bannemej inte gullas med dem. De får stå konsekvenserna av sitt eget handlande.

   

  Blogger LeoB skrev... (22 maj, 2008 00:14) : 

  Sveder:

  Herregud, du skriver ju samma skit på olika ställen. Det här har inget med kriminella handlingar att göra, det har med människosyn att göra. Förmåga att känna medkänsla med dem man inte ser och känner.

  Precis som rasism.

   

  Anonymous Sveder skrev... (22 maj, 2008 09:53) : 

  > Herregud, du skriver ju samma skit på olika ställen

  Skall jag räkna upp alla bloggar som skriver ömmande argument om illegala invandrare. Samma sak, olika bloggar. Inget konstigt med det.

  Sakfrågan kvarstår dock. Illegal aktivitet skall inte främjas. Och återigen - detta har inget med rasism att göra.

   

  Blogger LeoB skrev... (22 maj, 2008 21:30) : 

  Sveder, du använde nästan samma ord i dina kommentarer på olika bloggar. Men jag struntar naturligtvis i det, jag blir bara lite förvånad.

  Mycket värre är att du blandar ihop din ilska över att en del människor befinner sig här utan papper med hur de ska behandlas när de blir svårt sjuka. De två sakerna har i sig inget med varandra att göra.

  Det är precis som om du blir kränkt av att de gör något du inte tycker om och att du sedan tycker att de kan behandlas hur som helst.

  Det brukar också vara bakgrunden till rasism.

   

  kommentera