Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, augusti 13, 2008

    Rent och snyggt i diktaturens Singapore

    Jag borde egentligen inte låta mig provoceras av Johan Staël von Holstein, men när han i sin senaste krönika i Metro försvarar diktaturerna i Singapore och Kina – ja, då undrar jag verkligen hur det är ställt med den mannens förståndsgåvor.

    Han berättar om en ”entreprenörs mässa” (hans särskrivning, inte min – det är fler av den varan i texten) som hölls av en statlig organisation i Singapore för främjande av nyföretagande, där ”Deras Premiär minister höll ett fantastiskt inledningstal som visade på en enorm insikt och vision om hur och varför Singapore skall erbjuda det bästa entreprenörsklimatet i världen”.

    Staël von Holstein fortsätter med att prisa Singapore som ett land utan arbetslöshet, ”bästa skolsystemet i världen, bästa sjukvården, ingen brottslighet, låg skatt och enorm tillväxt”.

    Så här skriver UD om landet:
    Singapore har alltsedan självständigheten 1965 styrts av ett och samma parti - People's Action Party (PAP). Partiet är marknadsorienterat med starka inslag av statlig styrning och kontroll. Oppositionens arbete försvåras av ett omfattande regelverk och landet saknar därför ett reellt politiskt alternativ till PAP. Singapore är ett land med inskränkningar och brister när det gäller de demokratiska spelreglerna men där medborgarnas ekonomiska sociala och kulturella rättigheter är relativt väl tillgodosedda.

    Johan Staël von Holstein menar dock att det där med yttrandefrihet ”avskräcker ingen” och att singaporianer minsann ”får resa hur mycket de vill”.

    I Amnestys årsrapport konstateras att kritiken mot Singapores regering har växt, trots begränsningar av yttrande- och mötesfrihet: “Critics pointed to a persistent misuse of laws by the ruling People’s Action Party (PAP) and a perceived bias within the judicial system, reiterating the continuing influence of Minister Mentor Lee Kuan Yew in maintaining the country’s restrictive human rights climate”.

    Men inget av detta bekommer Staël von Holstein som slår fast att “Där är rent, snyggt, tryggt, roligt, geografiskt väl plasserat, bra miljö, service orienterat och fantastiskt helt enkelt”.

    Att ingen på Metro verkar korrekturläsa hans texter är en sak. Men den stora frågan är om tidningens redaktör och MTG:s ledning delar sin skribents nonchalanta syn på yttrandefrihet och demokrati.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Rent och snyggt i diktaturens Singapore"

     

    Anonymous Anonym skrev... (13 augusti, 2008 11:23) : 

    Jonas
    Det var ett tag sedan - så här i slutet av min karriär har jag börjat blogga - läs den gärna:
    http://turnic.blogspot.com
    Nils Carlsson

     

    Anonymous Anonym skrev... (13 augusti, 2008 12:45) : 

    Detta tål att upprepas:

    "Sverige är ett skitland. Det mänskliga kapitalet, entreprenörerna och riskkapitalet har stuckit. Det enda som finns kvar är några korkade socialdemokrater."

    Icon Medialabs Johan Stael von Holstein i Wall Street Journal.

    "Jag har mentalskötarutbildning." Konstnärinnan Marianne Lindberg De Geer när hon tillfrågades om den nyvalde styrelseledamoten i Statens kulturråd, Johan Staël von Holstein.

     

    Anonymous Anonym skrev... (13 augusti, 2008 19:46) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2008 08:39) : 

    Hej Hopp!
    Vad jag säger är att firhetsbegränsningen i Singapore är kraftigt överdriven. Där råder fri rörlighet och Singaporianer reser otroligt mycket och har en mycket hög grad av befolkningen som studerar utomlands. De väljer sällan att stanna utan flyttar hem samtidigt som landet växer med ett par hundratusen om året. Västerlänningar som väljer trygghet, säkerhet, tillväxt, låga skatter, bra utbildning och sjukvård istället för allternativen i Europa.
    Jag säger inte att jag skulle vilja ha Cinas system i Sverige, jag säger att Sveriges system infört i China på en kvart skulle vara katastrof.
    Sen, sluta hoppa på och förlöjliga dig över en handikappad. Du vet att jag är ordblind och jag upplever dina på hopp som kränkande och nedvärderande i syfte att misskreditera mig.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (14 augusti, 2008 09:28) : 

    Nils, tack för tipset - ska hålla koll på ditt skrivande.

    Johan, kul att du tar dig tid att kommentera. Min avsikt var inte att håna din dyslexi. Där är du i gott sällskap; många duktiga skribenter har den åkomman. Det som är märkligt - och vilket var vad jag påpekade - är att Metro inte skött sitt jobb och korrekturläst din text.

    Vad gäller innehållet i det du skriver så vidhåller jag att det är alldeles tossigt. Med all respekt för dina observationer och teorier så litar jag mer på UD och Amnesty. Om du som singaporian i en av landets tidningar hade kritiserat landets styrande politiker på samma sätt som du som svensk gjort i Metro så hade du och tidningens ansvarige utgivare med största sannolikhet blivit stämda, fällda och drivna i konkurs. Så fungerar nämligen den yttrandefrihet du menar "avskräcker ingen" i Singapore.

    Och det kinesiska systemet infördes inte på en kvart i Kina heller. Bara under kampanjen för att "rensa klassleden" åren 1968–1971 beräknas mellan 750 000 och 1,5 miljoner människor ha dött. Det hade föregåtts av satsningar som "det stora språnget" för att påskynda industrialiseringen i Kina. I kombination med dåligt väder och felaktiga åtgärder, utlöste programmet den värsta massvälten under 1900-talet, med omkring 30 miljoner döda.

    Dessa få exempel tyder knappast på ett politiskt ledarskap "som gör det bästa för landet".

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2008 15:28) : 

    Johan Staël von Holstein är antagligen vänsterns bästa vän. Hans text kan jämföras med Ali Esbatis hyllningstexter till Kuba.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 augusti, 2008 01:54) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2009 15:50) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2009 16:25) : 

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

     

    Blogger Artland skrev... (30 januari, 2010 19:43) : 

    Jag föstår dig Jonas Moran. Din kritik om kina är sant, men du får inte glömma att det du talar om är från 1900-talt över 100 år sedan, det är som att jämnföra hur sverige var för 100 år sedan det var inte så värst trevligt här heller vid den tiden. Men precis som här har det föränrats i både singapore och kina. Visserligen är kinas utvecling inte lika snabb som den är i Singapore men inget ändras på en natt. Singpore kan vara lite hård på både regler och yttrande frihet, och jag önskar som du att det borde dom släppas på. Befolkningen i landet klagar inte så mycket på regeringen, dom får det om vill ha och behöver. Se hur det är med sverige istället, vi har yttrande frihet men va fan spelar det för roll när man inte får många röster höra inom politiken. Det är ju samma sak den ända skilnaden är att vi får prata om det.

    Mvh Micke

     

    kommentera