Med vem eller vilka vill Sahlin regera?
Efter Stjernkvist och Wåhlsteds debattartikel häromdagen svängde vänsterpartiet och kunde tänka sig att acceptera kraven på utgiftstak och överskottsmål i statens budget. Så verkade det åtminstone ett tag. Men i dag skriver Lars Ohly på DN debatt att ”dagens ramverk syftar /.../ till att strama åt den rättvist fördelade offentliga konsumtionen, öka den orättvist fördelade privata konsumtionen och möjliggöra ofinansierade skattesänkningar”. Han uttrycker också oro för att de tilltänkta samarbetspartierna ”inte är beredda att stå för en genomgripande förändring”. Återigen bekräftas bilden av vänsterpartiet som den bräckligaste länken i en eventuell rödgrön koalition inför valet 2010. Samtidigt pekar DN på riskerna med att socialdemokraterna och miljöpartiet vid ett maktskifte skulle lämna v utanför regeringen. SvD:s Per Gudmundson betecknar vänsterpartiet som extremister, men påpekar att ”om vänsterpartiet nyktrar till, så blir det svårt [för Mona Sahlin] att förklara för vänsterväljarna, och för medierna, varför bara det ena gänget ska få ministerposter”. TV4:s Lena Smedsaas konstaterar att socialdemokraterna aldrig tidigare har sagt något annat än att de går till val på sin egen politik utan alltid varit helt inställda på en enpartiregering. ”Mona Sahlin öppnar vägen för något nytt”, skriver Smedsaas. Intressant i sammanhanget är att Timbros vd Maria Rankka, som knappast kan beskrivas som någon varmare vän av vare sig socialdemokratin eller Mona Sahlin, skriver att ”missnöjet [med regeringen] är förståeligt och i allt väsentligt självförvållat”. Som uttalad borgerlig sympatisör menar hon också att ”Även om huvudanledningen till att valet vanns 2006 hette Göran Persson går det i det här läget inte att förlita sig på att Mona Sahlin ska göra jobbet åt en”. Andra skriver intressant om politik, valet 2010, Mona Sahlin. |
Kommentarer om "Med vem eller vilka vill Sahlin regera?"
Jag lyssnade på lördagsintervjun med Mona Sahlin. Där gav hon klara svar. På fråga om kommande regering sa hon att S inte skulle regera ensam utan sökte samarbete i regering med ett eller flera partier. Jag uppfattar henne i praktiken så att en regering kommer att bestå av S + båda samarbetspartierna eller ett av dem. Så talar taktikern Mona i en situation där det är ett oklart förhandlingsläge mot V. Det var klokt. Nu har faktiskt V börjat röra sig bort från de allra rigidaste ställningstagandena.
Problemet är inte att vänsterpartiet blockerar en vänsterregering. Problemet är att miljöpartiet, och av rådslagsmaterialet att döma även socialdemokratin, blockerar en vänsterpolitik.
Jonas, vad skulle du tycka om en koalitionsregering där V ingår? Är det ett vettigt alternativ efter nästa val eller anser du, likt Erik Laakso, att S inte bör samregera med V utan bara med MP?
Det vore väl ärligt att redan nu erkänna att många sossar är smygkommunister?
Daniel, vänsterpartiet har knappast ensamrätt på vänsterpolitik. Och det spelar ingen roll hur radikal man är i retoriken om man inte är beredd att ta ansvar för den politiska helheten.
Erik, jag föredrar en lösning där s regerar utan vänsterpartiet.
Peter, va?
Det är väl klokt att inte utesluta v eftersom vi har gemensamt att vi vill föra en vänsterpolitik. Den sjukliga rädsla för kommunism som en del uppvisar borde ha avslutats i Sverige under 1950talet alltså snart 50 år sedan. V kan nämligen knappast utgöra ett hot mot demokratin - däremot är det en bra blåslampa i häcken på alla som vill dra mot höger inom socialdemokratin. Det är dessutom bättre att ha inspirationen mot vänster i regeringen än utanför såsom en kritiker att dra till sig de som inte är nöjda med en vänsterregerings politik. Däremot är den andra koalitionspartnern knappast någon att strikt lita på redan har det ju förekommit uppgörelser med högerregeringen. Frågar man fackfolk så är man med rätta misstänksam mot MP såsom en inte helt pålitlig koalitionspartner.
Jonas, att ta ansvar för helheten behöver inte nödvändigtvis vara detsamma som att acceptera nästan hela jobbskatteavdraget med alla dess negativa konsekvenser: ökad ojämlikhet och mindre pengar till välfärden.