Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, november 02, 2008

    Ett amerikanskt svep

    Det amerikanska presidentvalet rycker allt närmare och medierna fylls av reportage med mer eller mindre originella vinklar. Ett snabbt svep över bara de största svenska tidningarna får en att fundera över om det verkligen inte händer något annat i världen värt att rapportera om.

    Dagens Nyheter har låtit Synovate fråga såväl riksdagsledamöter som vanliga svenskar om vem de håller tummarna för på tisdag. Undersökningen visar att sju av tio svenskar helst ser Barack Obama som nästa amerikanska president, ungefär samma andel som bland riksdagsledamöterna. Bland svenskarna är det framför allt centerväljarna som tycker om McCain, visar studien. Men i riksdagen är det moderater och kristdemokrater. Av de m-ledamöter som svarat på enkäten håller 44 procent på McCain.

    Aftonbladet slår stort upp uppgifterna om att Barack Obamas faster lever illegalt i USA. Tidningens utrikespolitiske expert Wolfgang Hansson menar att om det kommer fram att Obama känt till detta ”så kan det komma att förändra valutgången”. Den analysen tror jag personligen inte att man behöver vara expert i någonting för att kunna leverera.

    Manuel Ferrer påpekar dock att brittiska Times skrev om detta nästan två dygn innan AP fick uppgiften bekräftad av en källan inom de federala myndigheterna.

    Svenska Dagbladet har granskat de båda presidentkandidaternas vallöften om sänkta skatter, generösa avdrag, höjda bidrag och stora statliga satsningar, och konstaterar att ”det blir en betydligt bistrare verklighet som väntar vinnaren i Vita huset: Ett budgetunderskott som nästa år kan spränga 1 000-miljarderdollarsvallen”.

    Expressen har besökt en annan av Obamas släktingar, närmare bestämt hans farmor i Kenya. Det enda som egentligen framkommer av detta är att hon önskar sin sonson lycka till. I mina ögon knappast välanvända reportagepengar.

    Ett lite annorlunda perspektiv på valet anlägger SvD:s Martin Jönsson som betonar betydelsen av kandidaternas medverkan i politiska satirprogram på tv.

    Även DN skriver om hur kandidaterna är måna om att synas i den typen av sammanhang och exemplifierar med hur den äkta John McCain och en Sarah Palinkopia bollade skämt mellan sig i tv-showen Saturday Night Live.

    Lars Lindberg uppmärksammar hur olika Obama och McCain ser på ett lagförslag om ökade möjligheter för funktionshindrade att bo kvar hemma med personlig assistans. Han noterar också att republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin utlovar då stora satsningar på stödet för specialundervisning för barn med särskilda behov.

    Per Tenggren konstaterar att amerikansk morgon-tv visat långa ringlande köer innan vallokalerna öppnat. Bilden att amerikanarna är ljumt intresserade av politik stämmer inte, menar han; i varje fall inte i år. Och det lär vara så att Obama ledet förtidsröstandet.

    Också Aftonbladets Per Bjurman kommenterar opinionsläget och slår fast att frågan om huruvida McCain knappar in eller om Obama utökar sin ledning beror på vilken opinionsmätning man väljer att tro på. Bjurman hänvisar dock till en sammanställning av de stora opinionsmätningarna som CNN just utfört, enligt vilken det råder status quo: 50 procent stöder fortfarande Obama, 43 procent vill se McCain i Vita huset och sju procent uppger att de ännu inte bestämt sig.

    L-O Pettersson, just nu i New Jersey, noterar att i ”swing states” som Ohio, Pennsylvania och Virginia leder just nu Obama med 5,8; 9,3 respektive 3,5 procentenheter. Inget tyder heller på att han har tappat något stöd under den senaste tiden. Och för att ha en chans måste McCain i praktiken vinna alla dessa delstater och Virginia samt Nevada eller Colorado. Matematiken visar att McCain måste sprida sina knappa resurser på många håll, vilket gör det svårt för honom.

    Annie Johansson hänvisar till en artikel i Time Magazine om sju saker som kan gå fel på valdagen. Hon påminner om det mycket märkliga valet 2000 då Bush vann över Gore och sedan dess har man i Florida köpt in ny elektronisk valutrustning för 3,9 miljarder dollar (!). I Ohio kommer man att ha elektronisk valutrustning där man får ett kvitto (då det har varit ett problem innan, om datorn kraschar).

    Peo på USAval.se förklarar pedagogiskt vad det beror på att undersökningarna pendlar mellan +3 till +11 för Obama just nu.

    Det får räcka för den här gången. Återkommer med fler spaningar.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Ett amerikanskt svep"

     

    kommentera