Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, april 20, 2009

    Euroomröstning av taktiska skäl

    I helgen presenterades en Sifoundersökning som Rapport låtit göra som visade att opinionen svängt i eurofrågan. Vore det folkomröstning i dag uppgav 47 procent att de skulle säga ja till euron och 45 procent säga nej.

    Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, säger att opinionen kan ha svängt på grund av att kronan försvagats mot euron samt att svenskarna blivit vana att använda euron under resor i Europa. Sjörén tror också att svenskarna nu är mera vana vid EU-projektet som sådant än man var vid folkomröstningen 2003.

    Dagens Nyheter påminner om att Synovate i december i fjol gjorde en liknande undersökning som visade att 48 procent var negativa till euron, medan 44 procent skulle rösta ja och 7 procent var osäkra.

    I SVT:s Agenda i går upprepade folkpartiledaren Jan Björklund det han sagt tidigare, att han vill ha en ny folkomröstning om eurofrågan inom ett år. Han fick mothugg av mp- språkröret Peter Eriksson som menade att EMU är ett så stort och riskfyllt projekt att det var rimligt med minst en tioårsperiod för att utvärdera innan det kunde bli aktuellt att i Sverige ompröva ställningstagandet från folkomröstningen 2003.

    Det var för övrigt en mycket bra debatt; saklig och utan överord. Något som kan hänga ihop med att frågan om en ny eurofolkomröstning inte känns riktigt aktuell på allvar. SVT:s politiske kommentator K-G Bergström menar att det ”naturligtvis /.../ är uteslutet” och betraktar Björklunds utspel som ”ett sätt att påminna andra borgerliga partiers väljare om att det är fp som är mest positivt till euron”.

    Själv tror jag att det inom Alliansen nog på allvar kan komma att diskutera möjligheten att ha en ny omröstning i samband med valet 2010. Men det förutsätter fler mätningar som ger liknande resultat – man skulle inte ge sig på något sådant om man tror sig riskera att förlora.

    I vågskålen ligger ett krismedvetet folk som har goda skäl att betrakta euron som ett tryggare alternativ än en allt dyrare svensk krona. Lägg till det regeringens, och inte minst statsministerns, starka opinions- och populäritetssiffror. Dessa kan komma att öka om det svenska EU-ordförandeskapet blir lyckat, liksom stödet för EU-samarbetet.

    Eurofrågan är också en chans för borgerligheten att ytterligare stärka bilden av en splittrad opinion, där vänsterpartiet alltjämnt är de starkaste motståndarna till EU och euron.

    Sammantaget kan det finnas taktiska skäl för Alliansen att faktiskt utlysa en folkomröstning om euron redan om ett drygt år. Om de faktiskt vågar är dock en helt annan sak.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Euroomröstning av taktiska skäl"

     

    Blogger Christoffer Willenfort skrev... (20 april, 2009 13:51) : 

    det är intresant att notera att MP här kan tänka sig en ny folkomröstning om några år. Men i kärnkraftsfrågan är mot en ny omröstning trots att det har gått över 30 år.

    Konsekvens någon ?

     

    kommentera