Motstridiga uppgifter om opinionen
Expressens ledarskribent Anna Dahlberg skriver tänkvärt om det som Fredrick Federley häromdagen, om än med tveksamma metoder, försökte uppmärksamma – de ojämna styrkeförhållandena inom högerblocket. Dahlberg menar att ”Det är klart att sådant skapar spänningar”, och att även det utåt inte märks mycket av detta ännu kan vi vara säkra på att ”det grymtas en del bakom stängda dörrar”. I dag publicerades två nya opinionsmätningar som båda visar på marginella uppgångar för de borgerliga småpartierna. Enligt Skop ökar centerpartiet med 0,9 procentenhet, folkpartiet 0,5 och kristdemokraterna 0,6. Samtidigt visar en Sifoundersökning att folkpartiet ökar med 1,2 procent, centerpartiet minskar med en halv procentenhet och kristdemokraterna ökar med 0,8 procentenheter. Det sista är intressant då kd därmed hamnar på 4,1 procent och skulle klara sig över riksdagsspärren om det vore val i dag. Enligt Sifos väljarbarometer för april skulle endast 34,6 procent rösta på socialdemokraterna (en minskning med 2,9 procentenheter). Skop säger däremot att läget för s är praktiskt taget oförändrat med 33,8 procent. Den enda statistiskt säkra förändringen i Sifomätningen, jämfört med mars, är dock miljöpartiets uppgång med 2 procentenheter till 8,6 procent. Det kan jämföras med Skopundersökningens enda säkerställda förändring som tycks visa att mp tvärtom minskar för tredje mätningen i rad, denna gång med 1,7 procentenheter till 5,0 procent. Minst sagt motstridiga resultat, således. Andra skriver intressant om politik, opinion, valet 2010. |
Kommentarer om "Motstridiga uppgifter om opinionen"
Men ändå ganska tydligt. Vänsterpartierna har tappat ett jättestort försprång i opinionen och alliansen är ikapp och förbi. Detta trots rådande kris.
Sossarna fortsätter tappa och numera är moderaterna jämnstora med sossarna. Det är tydligt och måste ändå vara en signal.
Sahlin har fortsatta problem, Reinfeldt fortsatta framgångar, det kommer bli spännande valrörelser!
Jag har följt opinionsmätningar genom åren och även rådfrågat Arne Modig som nu jobbar åt Novus opinion. Han menar att bara några dagars skillnad under mätperioder kan göra skillnad.Vidare är det stor skillnad mellan att rikta in sig på partisympati, som Skop gör, och röstvilja som övriga institut gör. Personligen tro jag att S varit i i en djup vågdal men att partiet segar sig upp. Det börjar finnas en oro i det borgerliga lägret över att problemen växer dem över huvudet och att Alliansen har för svagt fokus på framtiden. D:s ledare i dag handlar om det.
S, facken och samarbetspartierna har chans att ta viktiga inititativ. Det våras i politiken!!
Jag menar DN:s ledare. Sifo visar ett intressant delresultat i mätningen. Det gäller ungdom under 30 år. Av dem under 30 år är det bara en knapp tredjedel, 32,1 procent, som föredrar alliansen. När det är små marginaler mellan blocken kan det spela mycket stor roll. Sedan har en olycklig personkritik drabbat främst S hårt. Det som nu framkommit ifråga om AMF och de positiva signaler som kommit från de årliga distriktsmötena ger anledning hoppas att drevet mot våra förerädare tappat sting.Jag tror dessutom att väljarna nu vill att vi ska tala om deras problem.
Jonas,
Är dessa osäkra motsägesefulla siffror verkligen värda att skriva om och vem betalar för att de tas fram? Vem eller vilka har intresse av att de publiceras minst en gång i månaden och vänder blickarna från den politiska sakdebatten?
Frekvensen av publicerade undersökningar verkar för mig ha tilltagit under alliansens mandatperiod.
Vem skall man tro på?
Vem skall man tro på?
För två veckor sedan skakade två opinionsmätningar om det politiska etablissemanget. Både Demoskop och Skop gav alliansen större stöd än oppositionen. Moderaterna blev största parti i Demoskop med 35,5 procent.
–Vad vi såg i Demoskop och i Skop är en monumental effekt av denna fenomenala mediefokusering på Wanja Lundby-Wedin och på Socialdemokraterna och skandalen, bedömer Sören Holmberg i en kommentar till dagens Sifo-undersökning.
-Detta är resultatet av en långsiktig trend som har förstärkts ända sedan finanskrisen startade och det är inte resultatet av den tillfälliga affären med Wanja Lundby Wedin och AMF, kommenterar Skops analytiker Birgitta Hultåker dagens opinionsundersökning.
Vem är det som betalar för alla dessa opinionsundersökningar som behandlas av media som om de vore viktiga nyheter? Är det dimridåer som läggs ut för att vi inte ska märka att trion Reinfeldt, Borg och Littorin inte behagar svara på frågor i något media? Håller de på att packa väskorna med "sina egna moderata pengar" för att fly landet?
Klara: det är generellt sett media som beställer och betalar. Sifo:s väljarbarometer (11 ggr/år) betalas av bl.a SvD och Göteborgs-Posten. Undersökningen om partiledarförtroende betalades av Aftonbladet.
Det ser sannolikt ut likadant hos Skop och de övriga opinionsintituten, dvs att det är de stora medierna som beställer och betalar.