Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, mars 17, 2010

    Bra beslut av riksdagen

    [UPPDATERAD] I protest mot förra veckans riksdagsbeslut att kalla övergreppen mot bland annat armenier 1915 för folkmord, har styrelsen för Turkiska socialdemokraterna i Göteborg föreslagit att föreningen läggs ned vid årsmöte nu på lördag. Samtidigt uppmanar styrelsen alla de drygt 200 medlemmarna att lämna partiet.

    Själv tillhör jag dem som välkomnar riksdagens ställningstagande. Jag är medveten om invändningarna om att politiker inte borde fatta beslut om sådana här saker. Samtidigt är det ju så svåra saker avgörs i en demokrati; genom allmän debatt och beslut i folkvalda församlingar. Att ingen regering i Sverige tidigare valt att erkänna detta som ett folkmord är vidare också i högsta grad ett politiskt ställningstagande. Och som framkommit med all önskvärd tydlighet så råder det inte direkt någon större splittring bland seriösa historiker om att det som skedde mellan 1915 och 1923 var att betrakta som just ett folkmord.

    Det är ju dessutom knappast så att Sverige nu blir det första land som erkänner folkmordet på armenier, greker och assyrier/syrianer/kaldéer. Flera andra EU-länder, Europaparlamentet samt UNCHR:s underkommission för förhindrande av diskriminering och skydd av minoriteter har redan officiellt erkänt folkmordet som en sann historisk händelse.

    Att nu Turkiska socialdemokraterna i Göteborg som resultat av riksdagsbeslutet väljer att lämna socialdemokraterna och i stället uppmanar sina medlemmar att rösta borgerligt är förstås tråkigt, men samtidigt vill jag inte att det socialdemokratiska parti jag är medlem i ska vara öppet för folkmordsförnekare.

    * * *

    PS: Både Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt blev mycket upprörda över riksdagens beslut. Framförallt blev man nog sura över att flera borgerliga ledamöter valde att utnyttja sin makt som folkvalda och faktiskt röstade efter sin egna övertygelse än partilinjen. Beslutet fick Reinfeldt att ringa upp Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och uttrycka "stor beklagan över det beslut som Sveriges riksdag fattat". Erdogan själv hotar nu med att deportera 100 000 armenier från landet. Kanske också det vore något för Reinfeldt uttrycka sin stora beklagan över...

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Bra beslut av riksdagen"

     

    Anonymous Joel skrev... (18 mars, 2010 20:33) : 

    När du skriver följande:

    "Jag är medveten om invändningarna om att politiker inte borde fatta beslut om sådana här saker."

    tror jag hoppfullt att du har tänkt längre än de flesta som stöder beslutet. Men sedan kommer ett bevis på att kritiken mot beslutet inte alls begripits.

    "Samtidigt är det ju så svåra saker avgörs i en demokrati; genom allmän debatt och beslut i folkvalda församlingar."

    Så avgörs svåra frågor som
    - Hur ska folket ska beskattas?
    - Vad skall vara förbjudet i lag?
    och dylikt.
    INTE svåra saker som
    - Finns det intelligent liv på andra planeter?
    - Hur är olika språk besläktade?
    eller för den delen
    - Hur ska vi kategorisera olika historiska händelser?


    "Att ingen regering i Sverige tidigare valt att erkänna detta som ett folkmord är vidare också i högsta grad ett politiskt ställningstagande."

    Ja, men inte som du antyder för att det inte är ett folkmord, utan ett ställningstagande för att det inte är en fråga för ett parlament eller en regering!

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (18 mars, 2010 21:02) : 

    Joel, det finns så vitt jag vet inget fastslaget sätt för hur det går till när en stat erkänner - ger legitimitet åt - en vedertagen uppfattning om hur ett historiskt skeende gick till och bör betecknas. Jag antar att en regering kan fatta ett beslut i en sådan fråga; det delegeras till en expertmyndighet - eller ställs inför omröstning i ett folkvalt parlament. I vilket fall som helst så förstår jag inte varför det skulle vara fel att göra så, i synnerhet om det görs i syfte att uttrycks sitt stöd till ett utsatt folk och utöva påtryckningar på en stat att ta itu med sin historia.

     

    Blogger Micke skrev... (19 mars, 2010 10:32) : 

    Snacka om dubbelmoral. Har Sverige någonsin bett om ursäkt för sin slavhandel och slaveriet som fanns fram till 1840-talet på den svenska kolonin S:t Barthelemy?
    Jag hoppas att Sverige bett om ursäkt till samerna för förföljelse och massmord, t.ex. när de stängde in och brände inne något hundratal samer i en kyrka.
    Ta bort bjälken i det egna ögat innan du ser flisan i den andras öga.

    Sverige bedrev även slavhandel under 1600-talet i Afrika. I England debatteras slaveriet för fullt i parlamentet, men i Sverige är det förvånansvärt tyst. En sådan debatt skadar väl den svenska självbilden för mycket (Världens samvete). Hyckleri är vad det är.

     

    kommentera