Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 10, 2005

  Hotet från öst

  Via Håkan Jacobson hittar jag en mycket välskriven artikel i DN av Maciej Zaremba om "hotet" från den polske rörmokaren. Väldigt läsvärd! Den ger ett intressant perspektiv på frågan om arbetskraftsinvandring, fri rörlighet, Vaxholmsfallet och kollektivavtal. En fråga som är betydligt större än vad såväl Byggnads som Svenskt Näringsliv gör gällande. Zaremba skriver bland annat om den svenske rörmokaren Markus från Karlstad som skruvar rör i Lysaker Brygge vid Oslofjorden i Norge. Markus tjänar där nästan dubbelt så mycket som hemma i Värmland, men de norska fackföreningarna är sura. Det heter att svenskarna dumpar lönerna. Parallellen till letterna i Vaxholm är väldigt tydlig. Artikeln, som är den första i en serie, avslutas med följande tankvärda ord:
  "Jag kan ha missat nåt, men har inte lyckats hitta ett enda annat fall i Europa där ett arbetarparti ställt sig bakom en liknande utmobbning av klassbröder. Det gjorde Göran Persson som lovordade Byggettans aktion."


  Kommentarer om "Hotet från öst"

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 november, 2005 10:39) : 

  Hm, Zaremba är ju trixig. Han skriver väldigt medryckande och det är inte alltid så lätt att se vad det egentligen är för ideologi som döljer sig bakom.

  Själv läste jag artikeln på ett helt annat sätt. Grundbudskapet var, som jag läste det, att arbetare inte ska tro att de ska kunna ställa krav, utan vara tacksamma.

  Inte så kul, tycker jag...


  /Kristoffer

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 november, 2005 21:49) : 

  Kristoffer:
  Då läste du artikeln med väldigt konstiga glasögon... Snarare är grundbudskapet att Letter nedvärderas av svenskarna. Läs del tre: Nenozimigs tex..

   

  Hotet från öst'">kommentera