Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 10, 2005

  Årets lobbyist utsedd

  I går arrangerade tidningen Resumé "Stora påtryckardagen" där "Årets lobbyist" korades. På plats minglade påtryckare av olika slag: pr-konsulter, lobbyister, opinionsbildare och journalister. Dessutom gästades vi av en legendar – Sture Eskilsson – och en generaldirektör - Anitra Steen. Eskilsson frågades ut med anledning av sina kommande memoarer, men dessvärre visade kvällens konfrencier, Resumés chefredaktör Viggo Cavling, att han inte är någon vidare utfrågare. Eskilsson hade mycket intressant att säga, men Cavling verkade i stället hellre höra om smaskiga avslöjanden, elakheter om moderaterna och Svenskt Näringsliv.

  Därefter blev det plats på scenen för två representanter för "den svenska modellen", Svenska Spels informationsdirektör Claes Tellman och Systembolagets Anitra Steen. Frågorna kom inledningsvis av naturliga skäl att handla mycket om mutåtalet mot ett antal systembolagschefer. Det gjordes en intressant koppling mellan de bägge verksamheterna: både spelare och alkoholkonsumenter söker sig utomlands för alternativ. Även den minskade spritförsäljningen på Systemet i Skåne diskuterades. När jag var i Malmö nyligen kunde min taxichaufför, efter att funderat länge och väl, komma på två Systembolag i staden. Steen kommenterade bland annat kvällstidningarnas "upplysningar" om hur man beställer sprit från utlandet över internet. Hon uttryckte sig väldigt tydligt om hur fel hon tyckte det var. Också Tellman stämde in i detta och utmanade Cavling på att publicera "vad som helst". "Jag är en mycket liberal person", replikerade Cavling.

  Efter detta var det dags för kvällens huvudattraktion; korandet av "Årets lobbyist". De tre kandidater som av juryn vaskats fram bland de nominerade fick presentera sig och sitt "case" för juryn och publiken, i "Idol"-stil.

  Först ut var Sören Sehlberg från MHF som inledde med att kalla folkpartisten Johan Pehrson (som är Justitieutskottets ordförande) för justitieminister. Slarvigt och dumt, det tog koncentration från det andra han sa. Därefter tog Hans Tilly från Byggnads vid och berättade att deras arbete handlade om att skapa förståelse för det "osexiga" ordet kollektivavtal. Ett arbete som började långt innan Vaxholmsfallet. Sist ut var Henrik Pontén på Antipiratbyrån, som nog höll den bästa presentationen. Han poängterade att deras jobb handlade om värnande av upphovsrätten, och dess betydelse för kreativitet och skapande. Pontén sa att Antipiratbyrån företräder kreatörer, men erkände att man finansieras av distributörerna.

  I slutändan kom valet mellan de tre kandidaterna att handla om politisk korrekthet, även om Viggo Cavling inledningsvis betonat att vi i publiken skulle rösta på den bästa lobbyisten och inte den vi sympatiserade mest med. Men alla tre nominerade kunde uppvisa "offer" som just de kämpade för, och när valet stod mellan en av en rattfyllerist trafikdödad 13-åring, Per Gessle som vill tjäna mer pengar och svenska byggnadsarbetare som förlorat jobbet till nyblivna EU-medborgare från Lettland, så blev det ganska enkelt.

  Vinnare blev således inte oväntat Sören Sehlberg och MHF för sitt arbete för en lag om alkolås i bilar. Juryns motivering löd:
  "Sören Sehlberg och MHF har drivit ett klassisk lobbyarbete för att få en lag om alkolås i bilar. För tio år sedan trodde inte ens MHF på idén. I dag säger 8 av 10 svenskar i en sifomätning ja till att betala 2 000 kr extra för en ny bil med alkolås inmonterat. Lika många säger i en annan sifomätning ja till en lag om alkolås i alla nya bilar. En ensidig svensk lagstiftning skulle i dag betraktas som ett otillåtet handelshinder av EU. Men svenska regeringen driver i dag linjen att Sverige ska bli försöksland, och att det ska bli obligatoriskt med alkolås i skolbussar och lastbilar från 2010, och i personbilar från 2012."

  Resumé skriver om arrangemanget på webben.


  Kommentarer om "Årets lobbyist utsedd"

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 november, 2005 09:54) : 

  "[N]är valet stod mellan en av en rattfyllerist trafikdödad 13-åring, Per Gessle som vill tjäna mer pengar och svenska byggnadsarbetare som förlorat jobbet till nyblivna EU-medborgare från Lettland, så blev det ganska enkelt."

  Skitkul! :)

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 november, 2005 13:44) : 

  Dont get me started on motherfucking Pontén. Skulle han fått någon sorts utmärkelse för sitt "arbete" vet man ju inte vad som kunnat hända. Fast med tanke på hur mycket arbete som APB faktiskt gjort lär man ju inte behövt vara orolig.

   

  Årets lobbyist utsedd'">kommentera