Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, januari 12, 2006

  Avskaffa kungahuset!

  Flera medier har hakat på TV4:s "Kalla fakta"-reportage i går om kungens affärer. Aftonbladet skriver att kungen "har en privat förmögenhet på mer än 200 miljoner kronor" och att kungafamiljen utöver det varje år får "100 miljoner kronor i bidrag av staten - plus intäkterna från turistverksamheten runt slott och gods". "Med smarta affärer och EU-bidrag har kungen nu lyckats öka sin förmögenhet", skriver Aftonbladet. Expressen gräver vidare och skriver att Riksrevisionen "vid fyra tillfällen kritiserat kungen" för bristande redovisning av de skattemedel kungafamiljen får i bidrag.

  Att kungen ägnar sig åt skalbolagsaffärer och skatteplanering är en sak. Det är såvitt jag begriper inte direkt olagligt, även om det förstås är omoraliskt då kungahuset ju de facto uppbär enorma summor i skattefinansierat statligt understöd. Att det inte redovisas offentligt hur dessa pengar används är ännu mer upprörande. Men direkt förkastligt är det faktum, som avslöjades i "Kalla fakta", att kungen i brott mot grundlagen ägnar sig åt affärs- och näringsverksamhet. Grundlagens förbud finns ju där av en god anledning; att förhindra att Sveriges statschef missbrukar sin ställning. Det som hovmarsalken i TV4 hävdade, att det var skillnad på de ekonomiska transaktioner Carl XVI Gustaf ägnade sig åt som privatperson respektive statschef, är nonsens. Naturligtvis är han statschef dygnet runt. Men det visar ju bara vilket orimligt system monarkin är.

  Den enda rimliga slutsatsen av programmet är att kungahuset snarast möjligt bör avskaffas!


  Kommentarer om "Avskaffa kungahuset!"

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 januari, 2006 13:54) : 

  Självklart har du rätt - tyvärr vågar inte något politiskt parti driva frågan aktivt av rädsla för egna negativa konsekvenser i kölvattnet.

   

  Blogger Joel Malmqvist skrev... (12 januari, 2006 17:17) : 

  Jonas -- klockrent inlägg! Det är en sund utveckling att media långsamt bryter sig loss från den hovsamhet och underdånighet som de tidigare behandlade kungahuset med. Och det är bra att du och andra uppmärksammar smutsen som media gräver fram och drar de rätta politiska slutsatserna.

  Opinionen svänger långsamt till vår fördel, och om media börjar granska på allvar kan det gå fort. En rimlig republikansk ambitionsnivå är att sätta punkt för monarkin när HKH Carl XVI Gustaf trillar av pinn. Victoria och Daniel kan ju leva av den förras privata förmögenhet och den senares gym. Snart måste vi republikaner börja enas om ett republikanskt alternativ som svenskarna kan acceptera.

  Du är väl medlem i Republikanska föreningen, Jonas?

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (12 januari, 2006 19:06) : 

  "Uppwöwande" var ordet. Gääsp.

  För komplettering av världsbilden rekommenderar jag som läsning hovets svar, jag har också lagt ut det på monarki.nu

  Från svaret: "Kungen är angelägen om ansvarsfull förvaltning av det som anförtrotts honom."

  Kungen har som sagt anförtrotts förvaltningen av dessa tillgångar (Sofiero och Stenhammar), skulle ni bli lyckligare av att han skötte det dåligt?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 januari, 2006 09:07) : 

  Fredric: Tack för stödet. Jag tror dock att de principiellt republikanska partierna inser att det i nulägget knappast är någon valvinnare att förespråka en förändring av statsskicket. Tyvärr.

  Joel: Instämmer helt. Har dock valt att inte gå med i RepF, trots att jag helt sympatiserar med ert arbete. Skälet är tidsbrist och medvetenheten att ett ökat engagemang i frågan skulle ta orimligt mycket av min tid...

  Per: Jag har läst svaret och det känns som goddag yxskaft om man som jag driver tesen att det grundläggande systemfelet är just den konstitutionella monarkin.

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (13 januari, 2006 17:04) : 

  Du är en av de få sossar jag har verklig respekt för (andra är Ingvar Carlsson och Stig-Björn Ljunggren) Därför blir jag lite besviken på att du inte lägger ner mer tankeverksamhet på att försvara din argumentation i den här frågan.

  Du visade just att du egentligen inte brydde dig om bolagsaffärerna (som jag förklarade) utan bara tog tillfället i akt att kräva monarkins avskaffande. Det står dig naturligtvis fritt att göra det. Men om du anser det vara oväsentligt om det specifika argumentet du anför håller eller inte så är det bättre att du inte använder det alls.

  Det är just sådana herrar som du och de andra republikanerna här omkring som är orsaken till avsaknad av konstitutionsdebatt i Sverige. Triggade av minsta kritik mot hur statschefsskapet fungerar ropar ni "Avskaffa monarkin!"...

  ...Vilket är lika konstruktivt som att kräva att statsministerposten skall avskaffas varje gång Göran Persson eller hans statssekreterare gjort något som inte varit i full överensstämmelse med deras lagstadgade skyldigheter.

  Finns det problem skall de rättas till. En förkrossande majoritet av svenska folket vill ha en monarki (och det kan inte avfärdas som slentriantänkande, jag har också på min sajt pekat på flera starka principiella skäl för monarkin). Då är den viktiga frågan inte "hur kan vi avskaffa monarkin?" (ett favorittema bland journalister) utan "hur kan vi göra vår monarki bättre?" (den frågan ser man aldrig några medier driva)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 januari, 2006 18:02) : 

  Per: Jag beklagar att jag gför dig besviken, men bara för tydlighetens skull - det var inte tv-programmet som fick mig att vilja avskaffa kungahuset. Det är en uppfattning jag haft länge, även om jag inser att det inte är politiskt framkomligt att driva frågan om replik i dagens läge. Därför har jag valt att inte engagera mig i t ex RepF. Vad programmet däremot visade - oavsett hur det förhåller sig med påstådda skalbolagsaffärer - var att kungen i strid mot grundlagen ägnar sig åt näringsverksamhet, oavsett hur mycket hans hovmarsalk försöker blanda bort korten och prata om att det skulle vara någon skillnad på kungens affärer som "privatperson" och som statschef. Detta, och mängder av principiella invändningar, talar starkt för att vi inte ska ha kvar en anakronistisk kuriositet som statsskick.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 januari, 2006 23:12) : 

  http://www.goddagyxskaft.se/?p=20

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 januari, 2006 21:09) : 

  Det är alltid rätt att försöka ändra samhället. Även innan val. Principer om rösträtt, kvinnlig rösträtt, som vi drev för hundra år sedan, avfärdades som *lyxproblem*, tyckte de konservativa och det *fanns ju så många andra viktigare problem*. Om många resonerar samma om monarkin-att det finns viktigare frågor och att republiken Sverige bara är en principfråga.
  Men tänk efter.
  Om vi har kvar ett system där en familj ska vara den mest lämpade att styra landet i flera hundra år och bli rika på kuppen, så nog är väl även detta absurda styressätt en starkt bidragande anledning till att det minskande fortroendet för politik, samhället och de demokratiska institutioner.
  Att vi snarast ska införa republiken sverige är blott en del av de saker vi bör förändra i Sverige, inte den enda saken. Men en viktig sak-och principfråga som tillsammans med andra reformer bidrar till ett bättre och modernare samhället, där alla har lika rättigheter. Det är en grundläggande princip som snabbt borde gå att ändra. Just princip om partierna verkligen tar denna fråga på allvar. Det torde snarare gå snabbare/finnas bättre möjligheter idag att ändra på detta förhållande i.o.m. medias chanser/vilja att driva kampanj i frågan och partiernas beredvillighet att spela med i medias drev.
  UBYMIS

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 januari, 2006 13:48) : 

  Tycker självklart kungahuset ska avskaffas, Jag anser att dom är definitivt inte till nån nytta iallafall. Det ställe borde kanske bedrivas som museum, för dom som är intresserade.

  Annars får han helt ekelt bedriva med sin förmögenhet själv, I STÄLLE FÖR ATT SUGA SKATTEPENGAR AV SVENSKA FOLKET!!

  /chimairo

   

  Avskaffa kungahuset!'">kommentera