Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, januari 10, 2006

    Döda yrken och företeelser

    Dagstidningens död har det ju spekulerats om många gånger genom åren. Men ännu tyder inget på att denna spådom skulle gå i uppfyllelse inom den närmaste framtiden. Det hindrar dock inte det Köpenhamsbaserade Institutet för framtidsforskning (CIFS) från att lista en rad moderna företeelser som - enligt CIFS - kommer att betraktas som ålderdomliga, eller nära på utdöda, inom de närmaste decennierna. Utgångspunkten för förutsägelserna sägs vara viktiga så kallade megatrender i världen: globalisering, individualisering, digitalisering och automatisering. Bland de dödsdömda finns:
    Datortangentbord
    Tv-kanaler
    Tv med bildrör
    Parabolantenner
    Det fasta telefonnätet
    CD-skivor
    DVD-skivor
    Stormarknader
    Nycklar
    Armbandsur
    Solbad
    Bensinmotorer
    Rökning
    Biljettter
    Sedlar
    Dagstidningar
    Kontorstid
    Kassörer
    Konduktörer
    Brevbärare
    Piloter
    Bibiotekarier
    Nationalbanker
    Fondbörsen
    Fackföreningar
    Elmaster
    Korvkiosker
    Svartarbete

    Själv ställer jag mig skeptisk. Inte bara på grund av exemplet dagstidningar. Också andra företeelser har säkerligen framtiden för sig, om än i kanske lite andra former än i dag. Jag är t ex övertygad om att det kommer att finnas en fortsatt marknad för cigaretter. I en allt mer hälsomedveten tid kan rökklubbar bli ett sätt att hävda sin individualitet och trots mot samhällets pekpinnar. Likaså tror jag att vi kommer att ha ett behov av redaktörer, lektörer, bibliotikarier och andra som hjälper oss att navigera och göra urval i det allt mer omfattande informationsutbudet. Och fackföreningar lär säkerligen finnas kvar, även om organisationsgraden minskar. Men framtidens fackföreningar lär inte vara knutna till nationsgränser utan snarare värna de anställda inom multinationella koncerner eller hänga samman med arbetarnas speciella utbildning/kompetens.

    Men det är bara vad jag tror. Och min spåkula är nog ungefär lika pålitlig som CIFS:s.

    (Tack Vera, för tipset!)


    Kommentarer om "Döda yrken och företeelser"

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 januari, 2006 11:26) : 

    Jag tror att institutets framtidsvisioner har mer av karaktären marknadsmissioner. Innan IT-bubblan sprack förutspådde Institutet ifråga att vi går mot "drömsamhället". Med tanke på 2005 - klimatförändringar, terrorism och naturkatastrofer - är det väl lämpligare att tala om "mardrömssamhället".

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 januari, 2006 14:03) : 

    Alla sådana förutsägelser brukar ju bli fel. Alldeles allvarligt och utan att försöka skoja: Bibliotekarier och korvkiosker tror jag nog kommer att överleva. Längre än dagstidningar i alla fall. Sen hoppas jag personligen att "datortangentbord" får finnas kvar så länge jag är aktiv: blotta tanken på att behöva skriva för hand (!!!!) eller kanske prata in texten får mig att rysa.

     

    Blogger Anna, Fair and True skrev... (10 januari, 2006 18:48) : 

    Svartarbete kommer nog alltid att finnas, tyvärr...

    Om nu stormarknaderna försvinner och vi börjar handla all mat via Internet (eller vad menar institutet?) måste ju någon köra ut maten till oss; kanske något för de f.d. brevbärarna? Eller blir det bara frystorkat eller piller i framtiden?

     

    Döda yrken och företeelser'">kommentera