Döda yrken och företeelser
Dagstidningens död har det ju spekulerats om många gånger genom åren. Men ännu tyder inget på att denna spådom skulle gå i uppfyllelse inom den närmaste framtiden. Det hindrar dock inte det Köpenhamsbaserade Institutet för framtidsforskning (CIFS) från att lista en rad moderna företeelser som - enligt CIFS - kommer att betraktas som ålderdomliga, eller nära på utdöda, inom de närmaste decennierna. Utgångspunkten för förutsägelserna sägs vara viktiga så kallade megatrender i världen: globalisering, individualisering, digitalisering och automatisering. Bland de dödsdömda finns:Datortangentbord Själv ställer jag mig skeptisk. Inte bara på grund av exemplet dagstidningar. Också andra företeelser har säkerligen framtiden för sig, om än i kanske lite andra former än i dag. Jag är t ex övertygad om att det kommer att finnas en fortsatt marknad för cigaretter. I en allt mer hälsomedveten tid kan rökklubbar bli ett sätt att hävda sin individualitet och trots mot samhällets pekpinnar. Likaså tror jag att vi kommer att ha ett behov av redaktörer, lektörer, bibliotikarier och andra som hjälper oss att navigera och göra urval i det allt mer omfattande informationsutbudet. Och fackföreningar lär säkerligen finnas kvar, även om organisationsgraden minskar. Men framtidens fackföreningar lär inte vara knutna till nationsgränser utan snarare värna de anställda inom multinationella koncerner eller hänga samman med arbetarnas speciella utbildning/kompetens. Men det är bara vad jag tror. Och min spåkula är nog ungefär lika pålitlig som CIFS:s. (Tack Vera, för tipset!) |
Kommentarer om "Döda yrken och företeelser"
Jag tror att institutets framtidsvisioner har mer av karaktären marknadsmissioner. Innan IT-bubblan sprack förutspådde Institutet ifråga att vi går mot "drömsamhället". Med tanke på 2005 - klimatförändringar, terrorism och naturkatastrofer - är det väl lämpligare att tala om "mardrömssamhället".
Alla sådana förutsägelser brukar ju bli fel. Alldeles allvarligt och utan att försöka skoja: Bibliotekarier och korvkiosker tror jag nog kommer att överleva. Längre än dagstidningar i alla fall. Sen hoppas jag personligen att "datortangentbord" får finnas kvar så länge jag är aktiv: blotta tanken på att behöva skriva för hand (!!!!) eller kanske prata in texten får mig att rysa.
Svartarbete kommer nog alltid att finnas, tyvärr...
Om nu stormarknaderna försvinner och vi börjar handla all mat via Internet (eller vad menar institutet?) måste ju någon köra ut maten till oss; kanske något för de f.d. brevbärarna? Eller blir det bara frystorkat eller piller i framtiden?