Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juni 20, 2006

  Invandrare sällsynta i centerpartiet

  Något i skuggan av Sveriges Radios undersökning om riksdagskandidaters inkomster hamnade den som visade att bara sex procent av centerpartiets kandidater är födda utanför Sverige, det vill säga sex av hundra. I kommunvalet har centern ännu lägre andel kandidater från ett annat land, endast fyra procent är födda utomlands.

  Därmed hamnar de på en klar sistaplats vad gäller kandidater med invandrarbakgrund bland riksdagspartierna. Anmärkningsvärt nog så har till och med öppet invandrings- och främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna en högre andel kandidater som är födda utomlands.

  Om detta har bland andra centerpartiets riksdagskandidat Muharrem Demirok bloggat:
  Jag kan inte försvara detta och tänker inte heller ge någon dålig ursäkt. Vi har helt enkelt inte varit tillräckligt aktiv i att marknadsföra vårt parti för nya väljargrupper. Jag tror att detta kommer efter många år som ett nedåtgående parti. Det är då lätt att sluta sig och inte vara öppen för förändring, men nu är det nya tider och jag är övertygad om att detta är en övergående fas.

  Undersökningen som Sveriges Radio redovisar är utförd av Statistiska centralbyrån (SCB), som också undersökt har det som brukar kallas utländsk bakgrund - det vill säga personer som antingen själva invandrat till Sverige eller som har någon förälder som gjort det. I Sverige kommer tre av tio vuxna från ett annat land eller har föräldrar som invandrat (däribland jag). Men bland centerpartiets kandidater i riksdagsvalet är siffran bara åtta procent, mindre än en av tio.


  Kommentarer om "Invandrare sällsynta i centerpartiet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2006 23:17) : 

  ... om Jonas Morian eller någon av de andra beundransvärt konsekventa och klartänkta bloggarna på Motallians vill förklara det för mig ...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 juni, 2006 08:10) : 

  Thorvald, du övertolkar det jag skrivit om du uppfattar det som en kritik om att inte alla samhällsgrupper är proportionellt representerade i centerpartiet. Vad jag gjorde var att återge resultatet av en undersökning som visade att bara sex procent av centerpartiets riksdagskandidater är födda utanför Sverige. Det är en anmärkningsvärd låg siffra, men jag är fullt beredd att acceptera de förklaringar som givits till detta; att c traditionellt varit ett intresseparti för lantbrukare och landsbygdsbor och att det finns ont om invandrare inom dessa grupper. Du undrar om skillnaden mellan denna undersökning och den om att socialdemokratiska riksdagskandidater har högst inkomster. En förklaring till det senare är att socialdemokraterna har fler kandidater på sina listor som redan sitter i riksdagen (många andra partier har betydligt fler avhopp), samt kandidater som redan i dag har höga kommunala och landstingsuppdrag, samt relativt välavlönade jobb inom partiet. Att jag valt att redovisa undersökningen om centerpartiet på Motallians beror naturligtvis på att den bloggens självpåtagna uppgift just är att granska borgerligheten, och att jag tyckte att c-undersökningen inte fick så stor uppmärksamhet som den om s.

   

  Blogger Anders Dahlberg skrev... (23 juni, 2006 11:11) : 

  En anledning är ju att det inte är någon större nyhet att Centerpartiet är dåliga på att rekrytera invandrare, eller vad man ska kalla det.. Vi hade en klar sista plats förra valet också (men det har varit en förbättring tror jag) Medans det är en stor nyhet att det är sossarnas kandidater som har höst lön när det är ett arbetarparti. Det är otroligt stor skillnad i nyhetsvärdet.

   

  Blogger Johan Sjölander skrev... (23 juni, 2006 11:20) : 

  "Det är otroligt stor skillnad i nyhetsvärdet."

  Jupp. Uppenbarligen...

  (för övrigt lite kul inställning, vi har alltid varit så dåliga så det är inte viktigt att skriva om. Vilka andra områden kan man använda den maximen på? Jämställdhet, HBT-frågor, jämlikhet...)

   

  kommentera