Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, juli 23, 2006

  Yoga ger snälla fångar?

  [Uppdaterad] Igår kunde man läsa i både Svd och DN om att de intagna på Norrtäljeanstalten behandlas med yoga med goda resultat, dock i två ganska olika artiklar.

  I artikeln i svd beskrivs programmet, som är frivilligt för de intagna på anstalten. De som deltar i yogan vittnar, liksom instruktören Eva Seilitz, om att de blir lugnare, stabilare och mer motiverade av yogan.
  Sedan 2002 har Eva Seilitz lett yoga på anstalten. Under våren har de som sitter på isoleringen deltagit. Gensvaret har varit starkt, inte minst hos de sexualdömda som också fått pröva. Till hösten är hon på anstalten en gång i veckan.

  Även personalen ska få pröva yoga och därmed få en erfarenhet att dela med de intagna, och för sitt eget välbefinnande. De intagna ska kunna se yoga på intern-tv:n och träna under ledning i sin cell. En handledning för själv- studier finns att få för alla intagna, även på andra anstalter, genom kriminalvårdsstyrelsen.

  - Jag ser vilket oerhört behov de har här. Yogan kan arbeta med deras förändringsprocess. Jämfört med Kumlaprojektet där åtta killar deltar i klosterliv kan cell-yogan nå alla som vill delta, säger Eva Seilitz.
  Effekterna av yogan kan man läsa om i DN igår (s. A12, inte på nätet). Där beskrivs hur en grupp interner på en avdelning på Norrtälje glömdes bort av personalen och lämnades i gemenskapsutrymmena istället för att låsas in på kvällen. De intagna valde då inte att försöka rymma, börja slåss eller ställa till något annat bus. Istället satte de sig ner för att prata, nåra bakade kladdkaka och kollade på film tills de gick och lade sig i sina respektive celler.

  - Om det hade hänt för ett par år sen vet ingen hur det hade gått. Om vi var lack på någon hade vi ju kunnat slå ihjäl honom. Men istället satte vi oss ner och pratade, säger Micke, en av de intagna.
  Han tror att yoga och anti-aggressionsträning håller dem lugna. Att de inte slog sönder inredningen och försökte övermanna nattvakterna ser han som ett bevis på att de inte är några odjur.
  - Men det är klart att jag inte hävdar att vi är helt ofarliga. Såna som vi ska sitta inne.
  Mer om yogaprogrammet på Norrtäljeanstalten kan man läsa i senaste numret av RuntiKrim, Kriminalvårdens personaltidning (pdf).

  [Uppdatering] Den vänlige läsaren Daniel Andersson har lämnat en kommentar med länk till artikeln inscannad. Tack tack.

  Andra bloggar om: , , , , ,
  Pingat på Intressant.se


  Kommentarer om "Yoga ger snälla fångar?"

   

  Blogger Daniel Andersson skrev... (23 juli, 2006 16:17) : 

  En vän läste upp samma citat tidigare igår och var därefter var vänlig nog att på min begäran plocka fram scannern, om ni önskar läsa artikeln i sin helhet:

  http://www.angelfire.com/dragon/thunarf/dn060722.jpg

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 juli, 2006 12:29) : 

  Kriminalvårdens egen tidning "Runtikrim" skriver också om Norrtäljeanstaltens satsningar. Läs mer här: http://www.kvv.se/upload/Informationsmaterial/Rik_nr3-06ori_skm.pdf

  (Kräver PDF-läsare)

   

  kommentera