Mediekritisk självgodhet
Den enklaste position man kan inta om man vill framstå som en självständig fritänkare är att kritisera medierna. Det är hur enkelt som helst: säg bara att alla journalister är vänstervridna eller att alla medier i Sverige styrs av högerkrafter, beroende på vilken konspirationsteori som tilltalar dig mest. En person som förefaller ha gjort mediekritiken till sin livsuppgift är journalisten (!) och författaren Maria-Pia Boëthius. Hon har också drivit frågan till en sådan spets att hon knappt har några medtävlare att tala om. I DN i dag (ej på nätet) ger Boëthius en motvillig intervju, i syfte att marknadsföra sin nya bok Mediatan – i vilken hon inte längre nöjer sig med att utmåla medierna som en del av problemet med dagens samhälle. I stället är de själva roten till det onda. Titeln på boken leder förstås tankarna till bibelodjuret Leviatan, och att det rimmar på Satan är knappast heller någon tillfällighet. Boëthius beskriver medierna som ”världens minst bevakade supermakt” som ”ödelägger allt i sin väg”, ”livnär sig på ondska, uppviglar och skapar hat”. Hennes resonemang är, lindrigt sagt, verklighetsfrämmande. Något utrymme för nyansering, om att journalistik – i likhet med andra former av berättande – kan användas för såväl upplysande som vilseledande syften, tycks inte finnas i Boëthius värld. I stället är det breda penseldrag med den svartaste täckfärg som gäller. Självgodheten i Maria-Pia Boëthius ”kamp”, där hon säger sig känna sig ensam, är påtaglig. Det är hon mot mediemakten, och alla andra tiger ”av nödvändighet eller feghet”. I slutet av intervjun tar Boëthius också avstånd från sin egen bakgrund inom journalistiken genom att slå fast att hon ”avprogrammerat” sig och tagit sig ur maktens berättelse, ”vilket är nästan oöverstigligt svårt”. Sådan tur att hon lyckats då, så hon kan berätta för oss andra fega stackare om hur modig och duktig hon är. Andra skriver intressant om media, mediekritik, Maria-Pia Boëthius. |
Kommentarer om "Mediekritisk självgodhet"
Bortsett från att du plankar text från DN utan att ange detta, som t.ex. ”Titeln på boken leder förstås tankarna till bibelodjuret Leviatan, och att det rimmar på Satan är knappast heller någon tillfällighet.” Är det inte ordagrant så.. jag orkar inte leta fram texten…
Men det komiska är att du faktiskt inte har läst boken. Likafullt är du beredd att spy din galla utifrån en – tidningsartikel. Och omdömet du presenterar ”Något utrymme för nyansering, om att journalistik – i likhet med andra former av berättande – kan användas för såväl upplysande som vilseledande syften, tycks inte finnas i Boëthius värld. I stället är det breda penseldrag med den svartaste täckfärg som gäller.” blir rent komiskt just därför.
Nej Jonas, jag vet inte, men du sänker standarden för hart när varje inlägg du postar.
Det var modigt gjort Jonas - ge dig på en av de allra heligaste! Ser fram emot att läsa hatkommentarerna - en har redan kommit ser jag.
Jag håller inte med Jinge i hans onödigt hårda kritik, men jag tycker att du kastar ur dig en massa konstighter och dåligt underbyggda åsikter. Boken kan vara skitdålig, men det går väl inte veta idag?
Du vet ju att "media" är en väldigt mäktig aktör och kan förstöra livet för någon utan att krävas på något ansvar.
Det är ett faktum, inte en åsikt. Oavsett vem som har den.
Boken är - ovanlig, inte dålig. Maria-Pia gör sin mediekritik i romanform men en fiktionberättelse om en kvinna som ligger och dör på Danderyds sjukhus. En kvinna som varit den som lärt MP det mesta inom mediebranschen.
Däremellan gör hon "utflykter" till Spanien och man förstår precis hur hon tänker med "Mediatan" och "Grotesken" vilket är en annan demon som är i högsta grad verklig.
Den sägs vara självbiografisk men jag har inte så mycket vetskap om hennes liv att jag kan bekräfta det.
Tveklöst har MP rätt i mycket av sin kritik av media, hon väljer bara ett annat uttryckssätt än Anders R Olsson. Men de säger i princip samma sak.
Det JAG vänder mig mot är hur Jonas kan ge sig till och skriva ner en bok utifrån en helsida i DN när han inte läst den.
Det känns inte helt seriöst faktiskt. Jag fick boken från förlaget för att jag skulle skriva om den om jag var intresserad, jag avstod efter att ha läst den. Men inte för att MP Boëtsius har fel, utan mer för att jag tycker att hon misslyckades med formatet.
En Mediata och en Grotesk i en o-roman som hon kallar boken gör att budskapet delvis går förlorat. jag irriterar mig i stället på formatet, romanformen.
Men inte på budskapet. Det är precis så välformulerat som jag önskar att jag själv klarade av att prestera.
Anders R Olsson gjorde på ett helt annat sätt och var inte ett smack pretentiös. Därför var hans bok bättre. Men att kritisera MP utifrån en tidningsartikel tycker jag är – lågt.
Jinge, du har helt rätt i att formuleringarna om ordlikheten och rimmen mellan Mediatan, Leviatan och Satan påpekades i DN-artikeln och att jag återberättade det utan att uttryckligen nämna att DN just då. My bad, men å andra sidan drar nog de flesta allmänbildade just slutsatsen att likheten knappast var en slump.
Din övriga invändning mot mitt inlägg, att jag kommenterar Boëthius argumentaton utan att ha läs hennes bok, kan verka bestickande. Om nu DN-intervjun var min enda källa. Så var dock förstås inte fallet.
Precis som Tomas Melin konstaterar så har Boëthius och hennes bok fått massiv medial uppmärksamhet den senaste tiden, och av recentioner, intervjuer och andra källor (se Melins blogg för en imponerande källhänvisning) så har jag och andra kunnat bilda oss en rätt god bild av innehållet i boken och Boëthius argumentation utan att ha läst boken.
Observera att jag ingenstans påstått att jag läst bokeländet. Det jag kommenterar är Boëthius uttalanden och de delar av innehållet i boken som presenterats på många olika håll.
Jag tycker att Boëthius går på tok för långt, är onyanserad och låter konspirationsteorier komma i vägen för nyanserad, konstruktiv kritik. Gudarna ska veta att jag inte drar mig för att kritisera avigsidor av journalistik, mediekoncentration och enskilda journalister. Bemödar man sig lite så lär man hitta mängder av exempel på detta här på min blogg.
Däremot har jag väldigt lite till övers för lättköpt populism, och det är tyvärr vad jag tycker att Boëthius hemfallit åt.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
"Jag tycker att Boëthius går på tok för långt, är onyanserad och låter konspirationsteorier komma i vägen för nyanserad, konstruktiv kritik."
Nu låter du mer som den Jonas jag är van att se här. Inte bara ett generalangrepp på någon icke-socialistisk politiker.
Och det ska ju erkännas att Boëthius är långt ifrån en duvunge och att boken mycket väl kan vara en "hämndaktion" för drevet i höstas. Men den typen av kritik du för fram i ditt första inlägg skjuter långt bredvid målet.
Tänkte kommentera just den här biten-
"Den enklaste position man kan inta om man vill framstå som en självständig fritänkare är att kritisera medierna. Det är hur enkelt som helst: säg bara att alla journalister är vänstervridna eller att alla medier i Sverige styrs av högerkrafter, beroende på vilken konspirationsteori som tilltalar dig mest."
Jag har alltid tänkt att det mest är vi inom extremhögern som kritiserar media på det sättet, i alla fall nu för tiden.
...och inom extremhögern blir man förresten inte sedd som någon fritänkare om man kommer med såna påståenden om media förresten.