Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, april 15, 2007

  Mediekritisk självgodhet

  Den enklaste position man kan inta om man vill framstå som en självständig fritänkare är att kritisera medierna. Det är hur enkelt som helst: säg bara att alla journalister är vänstervridna eller att alla medier i Sverige styrs av högerkrafter, beroende på vilken konspirationsteori som tilltalar dig mest.

  En person som förefaller ha gjort mediekritiken till sin livsuppgift är journalisten (!) och författaren Maria-Pia Boëthius. Hon har också drivit frågan till en sådan spets att hon knappt har några medtävlare att tala om.

  I DN i dag (ej på nätet) ger Boëthius en motvillig intervju, i syfte att marknadsföra sin nya bok Mediatan – i vilken hon inte längre nöjer sig med att utmåla medierna som en del av problemet med dagens samhälle. I stället är de själva roten till det onda.

  Titeln på boken leder förstås tankarna till bibelodjuret Leviatan, och att det rimmar på Satan är knappast heller någon tillfällighet.

  Boëthius beskriver medierna som ”världens minst bevakade supermakt” som ”ödelägger allt i sin väg”, ”livnär sig på ondska, uppviglar och skapar hat”. Hennes resonemang är, lindrigt sagt, verklighetsfrämmande.

  Något utrymme för nyansering, om att journalistik – i likhet med andra former av berättande – kan användas för såväl upplysande som vilseledande syften, tycks inte finnas i Boëthius värld. I stället är det breda penseldrag med den svartaste täckfärg som gäller.

  Självgodheten i Maria-Pia Boëthius ”kamp”, där hon säger sig känna sig ensam, är påtaglig. Det är hon mot mediemakten, och alla andra tiger ”av nödvändighet eller feghet”. I slutet av intervjun tar Boëthius också avstånd från sin egen bakgrund inom journalistiken genom att slå fast att hon ”avprogrammerat” sig och tagit sig ur maktens berättelse, ”vilket är nästan oöverstigligt svårt”.

  Sådan tur att hon lyckats då, så hon kan berätta för oss andra fega stackare om hur modig och duktig hon är.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Mediekritisk självgodhet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 april, 2007 18:58) : 

  Det var modigt gjort Jonas - ge dig på en av de allra heligaste! Ser fram emot att läsa hatkommentarerna - en har redan kommit ser jag.

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (15 april, 2007 19:27) : 

  Jag håller inte med Jinge i hans onödigt hårda kritik, men jag tycker att du kastar ur dig en massa konstighter och dåligt underbyggda åsikter. Boken kan vara skitdålig, men det går väl inte veta idag?

  Du vet ju att "media" är en väldigt mäktig aktör och kan förstöra livet för någon utan att krävas på något ansvar.

  Det är ett faktum, inte en åsikt. Oavsett vem som har den.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 april, 2007 12:24) : 

  Jinge, du har helt rätt i att formuleringarna om ordlikheten och rimmen mellan Mediatan, Leviatan och Satan påpekades i DN-artikeln och att jag återberättade det utan att uttryckligen nämna att DN just då. My bad, men å andra sidan drar nog de flesta allmänbildade just slutsatsen att likheten knappast var en slump.

  Din övriga invändning mot mitt inlägg, att jag kommenterar Boëthius argumentaton utan att ha läs hennes bok, kan verka bestickande. Om nu DN-intervjun var min enda källa. Så var dock förstås inte fallet.

  Precis som Tomas Melin konstaterar så har Boëthius och hennes bok fått massiv medial uppmärksamhet den senaste tiden, och av recentioner, intervjuer och andra källor (se Melins blogg för en imponerande källhänvisning) så har jag och andra kunnat bilda oss en rätt god bild av innehållet i boken och Boëthius argumentation utan att ha läst boken.

  Observera att jag ingenstans påstått att jag läst bokeländet. Det jag kommenterar är Boëthius uttalanden och de delar av innehållet i boken som presenterats på många olika håll.

  Jag tycker att Boëthius går på tok för långt, är onyanserad och låter konspirationsteorier komma i vägen för nyanserad, konstruktiv kritik. Gudarna ska veta att jag inte drar mig för att kritisera avigsidor av journalistik, mediekoncentration och enskilda journalister. Bemödar man sig lite så lär man hitta mängder av exempel på detta här på min blogg.

  Däremot har jag väldigt lite till övers för lättköpt populism, och det är tyvärr vad jag tycker att Boëthius hemfallit åt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 april, 2007 15:33) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (16 april, 2007 17:03) : 

  "Jag tycker att Boëthius går på tok för långt, är onyanserad och låter konspirationsteorier komma i vägen för nyanserad, konstruktiv kritik."

  Nu låter du mer som den Jonas jag är van att se här. Inte bara ett generalangrepp på någon icke-socialistisk politiker.

  Och det ska ju erkännas att Boëthius är långt ifrån en duvunge och att boken mycket väl kan vara en "hämndaktion" för drevet i höstas. Men den typen av kritik du för fram i ditt första inlägg skjuter långt bredvid målet.

   

  Blogger itsweden skrev... (17 april, 2007 01:31) : 

  Tänkte kommentera just den här biten-
  "Den enklaste position man kan inta om man vill framstå som en självständig fritänkare är att kritisera medierna. Det är hur enkelt som helst: säg bara att alla journalister är vänstervridna eller att alla medier i Sverige styrs av högerkrafter, beroende på vilken konspirationsteori som tilltalar dig mest."

  Jag har alltid tänkt att det mest är vi inom extremhögern som kritiserar media på det sättet, i alla fall nu för tiden.

  ...och inom extremhögern blir man förresten inte sedd som någon fritänkare om man kommer med såna påståenden om media förresten.

   

  kommentera