Grattis Göteborg!
Flera medier rapporterar i dag att de nya ägarna till salladsbaren Wild’n’Fresh i Göteborg, som Hotell- och Restaurangfacket (HRF) tidigare satt i blockad, nu har tecknat kollektivavtal. Detta borde vara ett välkommet besked för alla inblandade, och det är bara att hoppas att verksamheten nu ska fungera bra – samtidigt som de anställda får schyssta villkor. Hotell- och Restaurangfacket går nu vidare med sitt projekt om att få framförallt små restaurangföretag (vilka är vanliga i den bransch där genomsnittsförtaget har fyra anställda) i Linnéstaden i Göteborg att teckna kollektivavtal. Hittills har ett 50-tal nya avtal tecknats. Man kan självklart ifrågasätta de metoder som använts i vissa fall. Personligen tyckte jag att det var att gå för långt med att försätta Wild’n’Fresh i blockad och göra hela affären till en mediecirkus. Men man ska samtidigt komma ihåg att branschen har en anslutningsgrad under 50 procent och det innebär att man kan konkurrera med dåliga villkor för de anställda. ”Fortsätter det så tar man död på sig själv” säger en ombudsman på HRF i Göteborg till DN. Jag kan bara instämma. Jag noterar för övrigt att dagens glädjande besked bara engagerar en västanfläkt av bloggkommentarer jämfört med hur det såg ut under blockaden. Andra skriver intressant om Wild’n’Fresh, fackligt, kollektivavtal. |
Kommentarer om "Grattis Göteborg!"
Jag är inte så säker på att det är meningsfullt att diskutera detta med någon med din inställning. Jag gör ett försök - men observera att min tolerans för rent hat kommer att vara mycket låg.
Svaret på din fråga är ja, som anställd på ett företag som teckar kollektivavtal så "tvingas" du till detta. Som anställd har du nämligen som bekant inte mycket inflytande över vilka avtal din arbetsgivare väljer att ingå - oavsett om det sker med ditt bästa för ögonen eller inte.
Att "facket" inte är samma sak som LO, som i sin tur har vissa välkända historiska och politiska band till socialdemokraterna, utgår jag från att du känner till och jag ämnar därför inte orda mycket mer om det.
"Personligen tyckte jag att det var att gå för långt med att försätta Wild’n’Fresh i blockad och göra hela affären till en mediecirkus."
Personligen tycker jag att de gick för långt när de försökte tvinga fram ett avtal på en arbetsplats där de inte har en enda medlem. Är HRF en organisation som företräder sina medlemmar, eller en myndighet som bestämmer över alla inom respektive bransch?
"Men man ska samtidigt komma ihåg att branschen har en anslutningsgrad under 50 procent och det innebär att man kan konkurrera med dåliga villkor för de anställda. ”Fortsätter det så tar man död på sig själv” säger en ombudsman på HRF i Göteborg till DN. Jag kan bara instämma."
Så en viktig anledning till att man slogs så fult för att tvinga fram ett kollektivavtal är att huvuddelen av anställda inom restaurangsektorn inte vill vara fackligt anslutna? Hur tänker du då?