Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 17, 2007

  Sprutbyten kan rädda liv

  Till min stora glädje och överraskning så ser jag att socialdemokraterna i Stockholms läns landsting nu åter tar upp frågan om ett program där missbrukare kan få byta till sig rena sprutor.

  Detta är ett mycket kontroversiellt förslag, och moderaternas Kristina Axén Olin har tidigare kallat sådana planerna för ”en tragedi” om de skulle komma att genomföras.

  De senaste två åren har antalet fall av hiv-smitta bland personer som injicerar narkotika nästan fördubblats i Sverige. Bara i fjol rapporterades 35 fall av intravenös smitta, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med föregående år.

  Trots det så har den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting motsatt sig idéer om sprutbytesprogram, som fungerar mot spridning av såväl hiv som hepatit.

  Ordföranden i landstingets hälsoutskott, folkpartisten Birgitta Rydberg, säger sig inte se några skäl till att metoden ska användas i Stockholm. Enligt Rydberg är det effektivaste sättet att stoppa smittspridning bland intravenösa missbrukare i stället att få dem att sluta med sitt missbruk.

  Detta är ett otroligt cyniskt resonemang. Det är inte hållbart att vidhålla en ”Just say no”-linje när människor dör i onödan. Jag håller nu tummarna för att det socialdemokratiska förslaget ska uppmärksammas och vinna stöd. Politisk prestige och moralism får inte stå i vägen när människoliv bokstavligen står på spel.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sprutbyten kan rädda liv"

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (17 april, 2007 20:54) : 

  JA tyverr så fins det personer med dåliga ideer i alla partier även Folkpartiet.

  Turligt nog så har vi här nere i skåne förstått att sbrutbytesprogramen är en viktig del i en vettig och human narkotikapolitik.

  Förhoppningsvis ska vi kunna överbevisa även Birgitta Rydberg innan altför många narkomaner i stockholm farit illa i onödan.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 april, 2007 11:54) : 

  Jag håller med. Det är glädjande att vi inom socialdemokratin står upp för människor med problem.

  Axén Olin och Rydberg inställning är inte förvånande. Det är den gamla vanliga visan från höger vi hör. Det finns ett vi och det finns ett dom perspektiv här, tyvärr.

  I Skåne har dem visat sig mer konstruktiva. Är det månne närheten till kontinenten som spelar in?

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 april, 2007 15:32) : 

  Ordföranden i landstingets hälsoutskott, folkpartisten Birgitta Rydberg, säger sig inte se några skäl till att metoden ska användas i Stockholm. Enligt Rydberg är det effektivaste sättet att stoppa smittspridning bland intravenösa missbrukare i stället att få dem att sluta med sitt missbruk

  Det är ju ungefär lika vettigt som när katolska kyrkan m.fl. säger att lösningen på HIV-problemen i Afrika är att få folk att sluta ha sex istället för att informera om kondomanvändning. Det är glädjande att socialdemokraterna väljer att se detta som den hälsopolitiska fråga det är, och inte som narkotikapolitisk ideologi.

  Däremot bör nog Anders Löwdin vara en smula försiktig med att skylla ifrån sig och tala om "den gamla vanliga visan från höger". Resonemang som det från Axén Olin och Rydberg är det direkta resultatet av den svenska narkotikaideologi som det rått i det närmaste fullständig politisk enighet om. Socialdemokraterna ska glädjas åt att vara de som tar sitt förnuft tillfånga, men den dogmatiska kultur som genomsyrar allt som rör narkotika är alla partier lika skyldiga till.

   

  Blogger ... skrev... (20 april, 2007 09:40) : 

  Det borde absolut inte vara något kontroversiellt med socialdemokraternas förslag om att införa sprutbytesprojektet. Det borde handla om att med alla medel förhindra att en allmänfarlig sjukdom/smitta sprids.

  Det handlar också om att ge narkomanerna det erkännande som sjuka (missbruk = sjukdom) som de förtjänar, precis lika mycket som spelmissbrukare, alkoholister och sexmissbrukare för att nämna några - som också klassas som sjuka.

  Birgitta Rydbergs resonemang hör möjligtvis hemma på stenåldern. Att säga nej till sprutbyten är som att förbjuda utdelande av kondomer i tron att det ska få prostitutionen att minska.

  Jag blir så trött.

   

  kommentera