Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juni 07, 2007

  Larvigt, Expressen

  Expressen slår i dag upp stort att finansminister Anders Borg har nominerat sin dotters gudfar Jens Henriksson till en topptjänst i Internationella valutafonden. Av ingressen framgår att Henriksson är före detta statssekreterare på finansdepartementet. Men måste läsa hela artikeln noga, och då särskilt faktarutan intill, för att uppfatta att han de facto jobbade för Göran Persson.

  Det krävs dessutom viss kunskap om politik för att veta att Jens Henriksson är socialdemokrat, och att nomineringen av honom därmed knappast kan betraktas som partirelaterad vänskapskorruption.

  Tvärtom är Henriksson synnerligen väl lämpad för uppdraget, givet sin utbildning (under vilken han lärde känna Borg) och långa erfarenhet från finansdepartementet. Att han och Borg dessutom är privat bekanta säger nog mer om att Sverige är ett tämligen litet land, och kretsen av människor som ägnar sig åt politik på toppnivå är synnerligen liten. Det är därmed nästan ofrånkomligt att människor känner varandra och har vänskapsband som skär kors och tvärs över partigränserna. Det innebär i sig inte korruption.

  Det kan vara på sin plats att påminna om att journalistiken på det sättet starkt påminner om politiken, och det finns gott om exempel på att påtagligt många av dem är släkt, gifta, sambos eller har barn ihop. Jag läser dock sällan eller aldrig några reportage i Expressen om hur detta skulle äventyra det journalistiska oberoendet eller riskera innebära vänskapskorruption.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Larvigt, Expressen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2007 20:13) : 

  Jens Henriksson är i sanning en av de klipskaste inom socialdemokratin. Snabbare, knivskarp hjärna är de nog få som har.

  Sverige bör vara glädjas åt att den borgerliga regeringen insett detta och ger honom en internationall förtroendepost- och detta över partigränserna.

  Respektfullt och klokt.

  UBYMIC

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2007 22:20) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2007 01:56) : 

  Ändå får man en unken känsla ibland. Att kartlägga vänskapsförbindelser är knappast löjligt, det kan kasta ljus över vissa saker.

  Just i detta fall tror jag dock utnämningen är korrekt.

  /bettybrandt.blogspot.com

   

  Blogger olydig skrev... (08 juni, 2007 17:22) : 

  Det krävs dessutom viss kunskap om politik för att veta att Jens Henriksson är socialdemokrat, och att nomineringen av honom därmed knappast kan betraktas som partirelaterad vänskapskorruption.

  Men måste vänskapskorruption vara "partirelaterad"? Är det inte fortfarande vänskapskorruption?

   

  kommentera