Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 14, 2007

  Aftonbladet och samhällsdebatten

  I går gjorde vi i Socialdemokratiska pressföreningen ett studiebesök på Aftonbladet och träffade tidningens politiska chefredaktör Helle Klein. På sin blogg beskriver hon mötet vi hade.

  Jag tycker själv att det blev ett mycket intressant samtal, och Helle Klein hanterade på ett mycket bra sätt de stundtals väldigt kritiska synpunkter som kom fram om kvällstidningsjournalistik, avgiftsbelagt material på nätet och – inte minst – Aftonbladets debattsida.

  Den sista punkten är onekligen spännande. För några år sedan så var Aftonbladets debattsida en av de hetaste platserna för tunga politiska opinionsbildare att publicera sig på. Faktum är att den inte stod nyhetsledande DN debatt långt efter. Men något hände. Först böt debattsidan plats i tidningen och hamnade på en mer undanskymd plats. Sedan gjordes layouten om rejält, och resultatet blev dagens uppslag där redaktörens krönika ligger i vänsterspalt, debattartikeln mitt i uppslaget och insändare, citat och läsar-sms runtomkring.

  Motivet till detta sägs vara att Aftonbladet vill presentera en motvikt till elitdebatten i DN där artiklarna ju faktiskt ytterst sällan handlar om debatt, utan är utspel från statsråd, partiledare och -sekreterare, statsvetare och andra tungviktare. Aftonbladets variant skulle i stället vara en mer folklig debatt där högt och lågt blandas, och mer oväntade debattörer får plats.

  Tanken må vara god, men har inneburit att debattsidan nu är svårläst och skys av de riktigt stora namnen i samhällsdebatten.

  DN debatt är på ett helt annat sätt nyhetsledande. En publicering där resulterar ofta i att det nämns på Ekot och författaren har stor chans att få ta plats i tv:s morgonsoffor och intervjuas i Rapport på kvällen.

  I dag är Aftonbladet Nordens största tidning och är i praktiken en mediekoncern med en dagstidning, nyhetssajt, gratistidning, webb-tv och -radio, en tv-kanal, interaktiva tjänster för läsarmedverkan och mycket annat. Borde man då inte också kunna dominera som forum för samhällsdebatt?

  * * *

  Missa för övrigt inte det Erik Hörnfeldt skriver i Journalisten i dag, där han bland annat uppger att aftonbladet.se sedan ett år tillbaka drar in mera pengar än vad Aftonbladet på papper gör numera. Anders Gerdin sägs ha orsakat en intern storm förra året när han sa att det var Aftonbladet Nya Media som var framtiden och att papperstidningens framtid var en begränsad utgåva producerad av en handfull medarbetare.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Aftonbladet och samhällsdebatten"

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2007 15:11) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 augusti, 2007 16:13) : 

  I enlighet med kommentarsreglerna plockas anonyma kommentarer bort. Stå för era åsikter om ni vill kommentera här.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2007 18:21) : 

  Lek med tanken att svensk debatt i samtliga ämnen dominerades av människor som hade AB som sin främsta kunskapskälla. För faktum är att Aftonbldet numer innehar det klassiska epitetet som användes om engelska tabloider - tidningar gjorda av folk som inte kan skriva för folk som inte kan läsa.
  Själv anser jag att man seriöst bör överväga en kampanj på temat Köp Inte Kvällstidningen!
  Jag blir förbannad och kränkt bara av att läsa deras löpsedlar, och lessen och fylld av vanmakt när jag läser innehållet. Och då spelar det ingen roll att det jobbar några hedervärda personer där, och att det finns en eller två sidor som har substans.
  En ros här och där räddar inte en gödselstack, vilket Vilhelm Moberg sa redan på sjuttiotalet om kvällspressen

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 augusti, 2007 12:06) : 

  Calle, jag håller inte alls med dig. Visst kan jag reta upp mig på infantila löpsedlar och bisarr fokusering på kändisar, men det där är samtidigt faktorer som bidrar till att göra Aftonbladet till Nordens största tidning. Och utan så många läsare så hade man inte haft resurser att ha en stor och kompetent ledarredaktion, spännande samhällsdebattörer på kultursidorna och - emellanåt - riktigt bra journalistik.

   

  Blogger Peter A skrev... (15 augusti, 2007 18:43) : 

  AB har en gång i tiden haft ett betydligt inflytande i svensk politik, det var under liberalismens storhetstid i Sverige.

  Sist jag öppnade AB var för att kolla av floskelhalten, den var hög.

   

  kommentera