Putin till Stalins försvar
I dag rapporterar DN att i nya ryska skolböcker framställs president Vladimir Putin som hjälten, USA som fienden och Stalin som en ledare som gjorde det han måste. Detta är regeringens beställningsverk om historien som ryska lärare nu tvingas använda. Faktum är att redan för över en vecka sedan så skrev Arkadij Waxberg en understreckare i SvD om just detta. Waxberg skrev bland annat att vad som pågår i Ryssland är ett byte av ”historiska realiteter mot dagens politiska klichéer” i syfte att överensstämma med Kremls ideologiska omorientering. Putins agerande beskrivs som ”totalt förakt för de reaktioner man kommer att möta från omvärlden och från de ryssar som ännu inte har mist allt förstånd”. Den patriotism Putin förespråkar, menar Arkadij Waxberg, går ut på att Ryssland inte behöver skämmas för sitt förflutna. Den sanne ryske patrioten ska vara stolt över varje ögonblick i sitt lands historia, också de allra blodigaste, och söka en rättfärdigande mening även för dessa. Det är, lindigt sagt, en riktigt farlig inställning. Om människor inte uppmuntras till kritiskt ifrågasättande – inte minst av historien – riskerar man att upprepa historiska missgrepp. Och i den ryska historien finns det dessvärre gott om sådana. Allt är nu dock inte bara mörker i Ryssland. Trots att Waxberg hävdar att det inte finns ”en enda statlig myndighet eller organisation, inte en enda högre statstjänsteman” som i någon form har gjort en ansats att högtidlighålla det bittra jubileet av Den stora terrorn som infaller under innevarande år, berättar en notis i DN i dag en annan historia. Enligt notisen ska på onsdagen ett tolv och en halv meter högt träkors ha rests till minne av offren för Stalins terror, i Butovo nära Moskva. På den platsen avrättades fler än 20 000 människor som ett led i Stalins utrensningar av ”folkets fiender”. Samme Stalins förtryck omtalas i skolboken ”Modernare rysk historia 1945-2006” som ett redskap för att lösa extrema uppgifter under extrema förhållanden. Andra skriver intressant om Ryssland, Putin, Stalin. |
Kommentarer om "Putin till Stalins försvar"
Hej, premiärbesök på din blogg:-). Ett ryskt grundproblem är att ryssen i alla tider varit hunsad av despoter och tyranner. Det vi ser nu är egentligen bara ett kulturellt-politiskt eko från tsartiden och kommunismen. Olika ideologier, olika ledare, samma mentalitet. Stalin var en galning i klass med Mao. Putin är en generellt sett mer rumsren ledare. Med civiliserade västerländska ögonsnarare en halvfarlig och lynnig president med svag uppfattning om vad som är civiliserat.
Berndt, roligt att du hittat hit - varmt välkommen tillbaks. Intressanta synpunkter. Jag tror inte heller att Putin är någon galning, men han uppvisar oroväckande despotiska tendenser.
Gör ett snabbtest förresten, se om du duger till historielärare i Ryssland! Åtta frågor, översatt till svenska av kalle kniivilä!
http://www.kniivila.net/?p=239#more-239
Kan ju vara värt att påminna om att Sveriges utrikesminister Östen Undén vid tiden för Stalin ansåg Sovjetunionen vara likvärdigt med USA.
"Tror ni inte att Sovjetunionen är en rättsstat!" sa han när ni lämnade ut 165 balter som flytt till Sverige till landet som mördat 60 miljoner av sina egna invånare.
Och när Raoul Wallenberg blev nämnd så blev Undén irriterad och aggressiv, Staffan Söderblom lät ju avrätta Wallenberg med orden: "jag är personligen övertygad om att Wallenberg fallit offer för en olycka eller för en rövare".
"Deras politiska mogenhet är inte att betrakta som särskilt markerad" var svenska regeringens kommentar när Sovjet ockuperade baltstaterna.
Men så har det alltid varit, det är när de socialistiska staternas tyranni, förtryck och mördandet av sin egen befolkning har varit som värst som de vunnit flest beundrare hos vänstern vilket inkluderar socialdemokratiska regeringar.
Göran Persson var tack och lov ingen diktaturslickare, men istället har vi haft Carin Jämtin som fortsatt skicka 100 tals miljoner kronor av svenska arbetares pengar till Olof Palmes vän Robert Mugabe, via landets bank som utgör Mugabes lilla egna växlingskontor.
Boken Vänstern och tyranniet av Per Ahlmark, skulle komplementera den inte alltför sällan vänsterinriktad historiebeskrivningen som ges i den svenska skolan på ett utmärkt sätt.
Någon socialdemokratisk vitbok lär vi tyvärr aldrig få se.
Hej Jonas Morian
Kanske har Ni ret om att Putin har "despotiska tendenser", men er det "oroväckande" .
Putin är valt efter - som DN beskrev det - et "demokratisk val".
Efter dette "demokratiska val" blev rösterna räcknet.
Putin blev valt enligt det demokratiska princip at den kandidat som får flest röster vinder og bliver president.
Men hur var det i Amerika ?
Blev Georg Walker Bush valt av et flertal i år 2000 ?
Blev rösterne räcknet i USA`s presidentval år 2000 ?
Nej, de amerikanska röster blev inte räcknet. USA`s President G.W.Bush blev inte valt av det amerikanska folkets röster, men av dommerna i Högsta Domstolen.
Her kan vi använde ordet "despotisk" : Hvis jag/vi - Georg Walker Bush/Republikanerna - inte vinnar fletallet av röster i valet, då ser vi till att jag/vi blir "valt" på ett annat sätt.
Her kan vi tala om nazi-metoder.
Det var jo på det sättet Hitler blev "valt".
Demokratiska hälsningar
Ole Larsen/