Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 26, 2007

  Bär rött på fredag

  Från flera håll nås jag av uppmaningar att på fredag bära röd t-shirt för att visa stöd för de modiga buddistmunkarna och folket i Burma. Detta kommer jag att hörsamma och vill gärna utmana alla mina läsare att göra detsamma.

  Under dagen har det kommit rapporter om att minst tre demonstranter har dödats under dagens protester i Rangoon. Men uppgifterna går än så länge isär. Enligt vissa källor ska fem munkar ha skjutits ihjäl när polisen öppnade eld mot demonstranter med automatvapen.

  Det känns väldigt märkligt att gå omkring på Bok & biblioteksmässan i Göteborg och diskutera i-landsproblem som yttrandefrihetens gränser när detta samtidigt sker i Burma.

  Men på fredag blir det röd t-shirt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Bär rött på fredag"

   

  Blogger Marcus skrev... (26 september, 2007 22:42) : 

  jag kanske är felinformerad, men bär inte Buddhistmunkar orangea tygstycken?

   

  Blogger opassande.se skrev... (27 september, 2007 09:26) : 

  Orange och vinrött, har jag fått för mig personligen. Antar att det egentligen inte spelar roll.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (27 september, 2007 09:54) : 

  Är inte Burma, åtminstone i någon formell mening, ett socialistiskt land?
  Varför färgen rött skulle kunna förvirra (vinrött verkar bättre).

   

  Blogger Claes Nordmark skrev... (27 september, 2007 10:04) : 

  Eh, spelar roll? Jag tror varken att munkarna blir förolämpade av att vi bär rött istället för orange eller att borgare som stöder protesterna blir socialister för att de bär röd t-shirt en dag. Och just for the record så är röd t-shirt rätt snyggt ;-)

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (27 september, 2007 10:15) : 

  Tja... om jag möttes av någon som protesterade politiskt med röd T-shirt (utan närmre information) så skulle jag nog tänka på 1000 andra politiska budskap än munkarna i Burma... Ca 990 av dessa skulle jag nog snarare hämföra till raka motsatsen till fredliga buddhistiska demokratiprotester.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2007 11:55) : 

  Eller varför inte en rödtröjad flashmob på Sergelstorg vid lunchtid imorgon. De som har möjlighet tar sig till Sergels torg imorgon kl. 12.00 och traskar runt på torget i 10 minuter för att sedan skiljas åt. För att visa att vi är många som bryr oss om Burma.

  Minimala förberedelser med god utdelning.

  Visst skulle man kunna arrangera något större och söka tillstånd och ta fram plakat men det brådskar lite känns det som.

   

  Blogger Staffan skrev... (27 september, 2007 13:37) : 

  Vissa borgerliga blioggare anser ju att det är odemokratiskt att demonstrera mot en sittande regering.

   

  Blogger Studiomannen skrev... (27 september, 2007 16:34) : 

  Jag anser att frihetssträvan är bra i en diktatur oavsett vänster eller höger, så jag kan absolut tänka mig att böra rött imorgon.

  Trevligt att träffas på B&B-mässan, förresten!

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2007 01:02) : 

  Satan vad meningslöst. Som om det kommer fram till Burma. Det här gör folk bara för sig själva, inte för att påverka nån. Men sån är PK-mänskor jämt - ointresserade av att faktiskt påverka världen. Dom ser politik lite som en inåtvänd andlig övning, en slags religion - man ska se till att ha dom rätta åsikterna och göra rätt riter (ha röd tröja för munkars skull, prata massa strunt i största allmänet). Det är Monas sätt att bedriva politik (om det ens kan sägas vara politik).

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 september, 2007 10:04) : 

  Jag blir på allvar lite sorgsen när jag läser kommentarer som "Johan Johansson":s. Han är inte ensam; ett flertal bloggare - framförallt på högerkanten - verkar inta samma attityd.

  Det sorgerliga är att de inte verkar förstå att de själva ägnar sig minst lika mycket åt en "inåtvänd andlig övning" som de anklagar oss som faktiskt engagerar oss för, när de stoltserar med sin cynism.

  Det faktum att många människors engagemang och symboliska protest faktisk ökar medvetenheten om förtrycket i Burma och det internationella trycket på landets regim, verkar inte heller föresväva dem. Sorgligt, som sagt.

   

  Blogger Wilhelm Svenselius skrev... (28 september, 2007 10:05) : 

  Rött är för mig inte en färg som har någonting med demokrati att göra, tvärtom. Men jag tog på mig en fin blå tröja istället. :)

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2007 11:42) : 

  Säger som South Park - det är "smug alert" på det här!:)

  Flashbackarna föraktar er...

  http://www.flashback.info/showthread.php?t=551765

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2007 11:52) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 september, 2007 13:23) : 

  "Flashbackarna föraktar er..."

  Boo-hoo, someone on the internet doesn't like me. Big fucking deal.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2007 14:46) : 

  "i-landsproblem som yttrandefrihetens gränser"? ÄR du dum i hela huvudet?

  Vad som händer i Burma är väl i allra högsta grad en fråga om yttrandefrihetens gränser? Sitter inte Aung San Suu Kyi i husarest sedan 18 år just för att regimen vill begränsa hennes rätt och möjlighet att öppet kritisera regimen? I-landsproblem, så tusan heller! Skärp dig, Morian!

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2007 17:30) : 

  Nu är väl detta kanske att deviera lite från ämnet, men jag är nu helt övertygad om att det hela är en konspiration.

  Jag syftar givetvis på den flod av korkade och cyniska kommentarer från till synes konservativa och liberala män. En stor del av den är inte bara genomidiotiska, utan dito på ett så pass tillrättalagt villaförortsslödderstereotypt sätt att jag inte kan sluta mig till annat än att det hela är en kampanj för att framställa alla liberaler som enkelspåriga idioter och på så sätt svärta ner alliansen inför nästa val. Alltihop iscensatt av det socialdemokratiska partiet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 september, 2007 20:35) : 

  A Jonsson, tack för omsorgen om min mentala hälsa. Jag tror dock att det finns små fläckar kvar av förnuft i mitt huvud.

  De flesta som läst min blogg en och annan gång torde vara medvetna om att yttrandefriheten är något jag ständigt för en kamp för. Jag är, om något, synnerligen långtgående i hur pass oinskränkt jag vill se denna frihet. I mina ögon är den basen för demokrati och ett civiliserat samhälle.

  Jag trodde att alla nog skulle se min formulering om yttrandefrihetens gränser som ett i-landsproblem i ljuset av detta. Uppenbarligen hade jag fel.

  För att då vara alldeles glasklar vill jag därför slå fast att om det är något det burmesiska folket behöver så är det självklart yttrandefrihet.

  Och det kan vara värt att tänka på när riksdagsledamöter och andra här i Sverige tycks ta så lättvindligt på just yttrandefriheten, att undersökning efter undersökning visar att man är beredd att acceptera ännu fler inskränkningar i vår yttrandefrihet.

  Tydligt nog?

  Kalle, spännande teori. Nog visste jag att mina partikamrater var sluga strateger, men att de kunde vara så jäkliga hade nog inte föresvävat mig ;-)

   

  kommentera