Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juli 25, 2008

  Bakslag och framsteg i kampen mot hiv

  I Svenska Dagbladet rapporteras det i dag att den internationella aidsforskningen befinner sig i svår kris efter flera ödesdigra bakslag. Mest allvarligt sägs läget vara på aidsvaccinområdet efter flera tragiska misslyckanden. Osäkerheten inför framtiden är stor, påstås det.

  Deprimerande nog så förefaller dessa bakslag nu även beröra den stora satsning på att få fram ett effektivt hivvaccin där jag själv deltar. I ett nyhetsbrev från AIDS Vaccine Advocacy Coalition (AVAC) läser jag att det amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), beslutat att inte genomföra hivvaccinstudien PAVE 100.

  Professor Lars Olof Kallings, mångårig aidsexpert bland annat inom FN, säger till SvD att det är det berättigat att tala om en kris. ”Men”, tillägger han, ”det får inte hindra att forskningen får fortsätta och att stödet till aidsforskningen består”.

  Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ylva Johansson skriver på DN debatt att ”Det är dags att slå larm och agera” mot den ökade hivspridningen i Sverige. Socialdemokraterna vill därför satsa 10 miljoner kronor på en genomtänkt informationskampanj om faran med hiv/aids. Man vill vidare hålla ungdomsmottagningarna öppna hela sommaren så att unga ska ha möjlighet att ställa frågor och få svar kring sexualitet, identitet och säkert sex – samt få tillgång till kondomer. Dessutom vill s införa sprututbytesprogram i Stockholms län i syfte att stoppa smittspridningen bland narkotikamissbrukare.

  Jag yrkar definitivt bifall till dessa förslag.

  Intressant nog vill Ylva Johansson också se över smittskyddslagen och antyder att informationsplikten kan komma att slopas. Det är något som har efterlysts länge av såväl hivsmittade som andra, vilka framhållit att den leder till stigmatisering.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Bakslag och framsteg i kampen mot hiv"

   

  kommentera