Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, juli 21, 2008

    Nya tag i jobbpolitiken

    [UPPDATERAD] Inte minst under valrörelsen senast så var vi några socialdemokrater som argumenterade för att vårt parti borde snegla på det danska systemet för att kombinera flexibilitet på arbetsmarknaden och trygghet för de anställda, så kallad flexicurity.

    Nu har de två ordförandena i socialdemokraternas jobbrådslag Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo också slagit in på den här linjen, och i en artikel på DN debatt – av Erik Laakso fyndigt betecknad som ”Sveriges officiella annonsplats för politiska utspel” – skriver de att s står för en form av flexicurity man kallar ”trygghet för förändring”. Inom rådslaget säger man sig just nu utveckla en politik för ”en starkare arbetslinje och ett skapande arbetsliv”. Österberg och Astudillo slår också fast att ”Vi förlorade valet år 2006 för att vi inte hävdade arbetslinjen tillräckligt starkt”.

    Utspelet är välkommet – och möter förstås kritik.

    Min tidigare bloggvikarie Catti Ullström tycker inte att förslaget bottnar i en politik som känns socialdemokratisk, utan ”bara lite mindre borglig än moderaternas”. Och Claes Crantz menar att Österberg och Astudillo för fram ”argument som borgerliga ekonomer pratat om senaste 30-åren”.

    Själv menar jag att ökad rörlighet på arbetsmarknaden samtidigt som tryggheten ökar för dem som riskerar bli utan jobb, definitivt är god socialdemokratisk politik. Löntagarna garanteras med detta system en stabil trygghet vid omställningar, samt stöd och utbildning för att snabbt kunna få nya och bättre jobb än de som försvann. I gengäld får företagen och samhället tillväxtinriktade fackliga organisationer, som bejakar rörlighet.

    Detta borde verkligen vara något att diskutera och lägga fram skarpa förslag om för socialdemokratin. Mona Sahlin behöver konkreta saker att gå fram med inom jobbpolitiken för att vara valbar 2010. Socialdemokratin måste än en gång visa att detta – vid sidan av regeringsdugligheten – är vår starkaste gren.

    * * *

    PS: Missa inte Andreas Nilssons kloka kommentar till Österbergs och Astudillos utspel.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Nya tag i jobbpolitiken"

     

    Blogger Fredrik skrev... (21 juli, 2008 15:03) : 

    Jag får inte riktigt känslan av att de tagit till sig det danska systemet. Betecknar inte begreppet flexicurity det danska systemet? I debattartikeln beskriver de flexicurity som det nordiska - som det var innan alliansen ändrade på bl.a. a-kassan. Borde inte artikeln ses mer som en utlovad återställare? De skriver ju som du påpekar att (s) "förlorade valet år 2006 för att [de] inte hävdade arbetslinjen tillräckligt starkt", vilket jag tolkar som att de tycker att de borde pratat om sin arbetsmarknadspolitik mer - snarare än att förändra innehållet i politiken.

    Angående hur mycket flexicurity det egentligen är så är jag tveksam. Medan de bortre tidsgränsen för arbetslöshetsersättningen är väldigt tydlig i rubrik och ingress (som jag, kanske felaktigt, antar att de inte skrivit själva) så skriver de i brödtexten endast "Men det kan finnas en gräns för hur länge högre inkomster ska vara försäkrade" (min kursivering). Poängen med flexicurity är väl ändå att det ska finnas ett hot om förlorad inkomst om man inte söker jobb så intensivt som politikerna har bestämt vara optimalt, men att hotet ska mildras något genom att konsekvenserna inte kommer omedelbart?

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 juli, 2008 04:56) : 

    En debatt hade varit intressant. Varför inte ordna en bloggardebatt eller på annat sätt plocka olika vinklar på hur en s-arbetsmarknadspolitik kan se ut.

    Om bloggare kan ägna snart ett halvår åt att diskutera FRA borde man väl även kunna diskutera andra politiska frågor.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (22 juli, 2008 14:59) : 

    Fredrik, sant - Östros och Astudillo laddar begreppet flexicurity med delvis nytt innehåll. Det tycker jag iofs är helt okej. Det är sannolikt inte klokt att direktimportera det danska systemet. Det bör anpassas till svenska förhållanden, utifrån vad vi faktiskt vill med arbetsmarknadspolitiken.

    Claes, en debatt vore intressant. Ännu mer intressant vore det förstås om Östros och Astudillo ville delta i den. Jag har uppmanat socialdemokraterna att skapa bloggar för sina respektive rådslagsgrupper för att göra processen med att ta fram förslag som ska läggas fram för partikongressen mer transparent. De har inte nappat än.

    Sedan vill jag nog hävda att det som sker i FRA-frågan inte så mycket är en diskussion som ett aktivt opinionsbildningsarbete. Därmed är det högst relevant att fortsätta skriva om det.

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 juli, 2008 15:28) : 

    Jag måste ändå fråga: är det inte lite konstigt att "ladda begreppet med nytt innehåll", om det innebär att man mer eller mindre stryker prefixet "flexi". Att lansera "curity" som ny modell för arbetsmarknaden är inte direkt nytänkt...

    Du skriver ju själv Jonas att "I gengäld får företagen och samhället tillväxtinriktade fackliga organisationer, som bejakar rörlighet", men tycker du verkligen att det finns täckning för det i debattartikeln?

     

    Blogger Catti Ullström skrev... (22 juli, 2008 15:56) : 

    Rådslagsbloggar är en alldeles utmärkt idé. Synd att de inte nappat på det.

     

    kommentera