Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 11, 2008

  Rasismförbud inte rätt väg

  Ytterligare en organisation som rimligen borde veta bättre gör i dag Centrum mot rasism sällskap i klubben för löjeväckande och kontraproduktiva utspel. Det är Svenska FN-förbundet som kräver att regeringen inför ett förbud mot ”rasistiska organisationer och deras propaganda”.

  Med andra ord vill man göra allvarliga inskränkningar av den grundlagsskyddade förenings- och yttrandefriheten. Och därmed ta till precis sådana metoder som tillämpas i totalitära samhällen. Det är inte rätt väg att gå.

  Svenska FN-förbundet (SFN) stöder sin argumentation på en rapport som i dag presenteras i FN:s kommitté mot etnisk diskriminering i Genève. I rapporten hänvisas till FN:s konvention mot etnisk diskriminering, som enligt SFN bland annat ”definierar begreppet diskriminering och olagligförklarar rasistiska organisationer”.

  Det är värt att notera att SFN inte är Sveriges röst i FN. SFN är en ideell förening som primärt sprider kunskap om FN och dess arbete i Sverige. Däremot så har man konsultativ status i FN:s ekonomiska och sociala råd, vilket bland annat innebär att SFN kan lägga fram förslag till rådet och även delta som observatörer i officiella FN-möten och konferenser – som exempelvis FN:s kommitté mot etnisk diskriminering.

  Flera av de saker SFN:s ordförande Aleksander Gabelic tar upp i sin debattartikel i Aftonbladet, och som även TT och SvD uppmärksammat, är bra. Han föreslår bland annat en nationell strategi mot den organiserade rasismen och informationsinsatser i skolan i samarbete med polisen, satsningar på att utbilda personal inom rättväsendet i mångfalds- och diskrimineringsfrågor, samt efterlyser konkreta nya strategier för att stoppa diskrimineringen av Sveriges romer på arbetsmarknaden, i skolan och affärer och i restauranger.

  Det är rimliga, om än sannolikt inte tillräckliga, åtgärder för att komma tillrätta med rasism och diskriminering. Att däremot förvägra människor rätten att uttrycka sina åsikter eller att organisera sig, det spelar bara destruktiva krafter i händerna.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rasismförbud inte rätt väg"

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 augusti, 2008 11:36) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 augusti, 2008 13:03) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 augusti, 2008 14:37) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 augusti, 2008 20:43) : 

  Jag tycker inte heller att det vore speciellt lyckat. Åsikter som sådana bör inte förbjudas, folk borde få tycka illa om andra oavsett anledning, även fast man kan ha synpunkter hur pass produktivt det är för en demokrati, men så länge det inte leder till brott eller uppmanas till det så borde det enligt min mening var lagligt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 augusti, 2008 10:16) : 

  Jonas Morian skrev: "SFN är en ideell förening."

  "Ideell förening"... är kanske en lite ofullständig beskrivning..?

  Enligt SFNs hemsida så erhåller organisationen runt 25 miljoner kronor i bidrag från skattebetalarna.

  Utrikesdepartementet betalar mest med 15.7 miljoner kronor. SIDA bidrar med 8.3 miljoner kronor. UD och SIDA har åkat bidraget sedan föregående år.

  SFNs kansli har 22 (!) anställda.

  Generalsekreteraren för Svenska FN-förbundet Bonian Golmohammadi tar ut en blygsam lön, "bara" 521 000 kronor som vi skattebetalare bekostar via skattsedeln.

  Generalsekreteraren reser fint - se hans betygsättning av ett av Bangkoks finaste lyxhotel, 5 stjärniga Shangri La, där han "has stayed so many times":

  "Outstanding" Reviewed by : Bonian Golmohammadi - March 15 , 2007

  Shangri-La just keeps improving. I have stayed here so many times and I was always satisfied with the courteous staff and services. Everything from the lobby lounge, restaurants, rooms and breakfast were just great!


  Ideellt arbete är idag (alltför ofta) en skattefinansierad födkrok för människor som vill leva gott på skattebetalarnas bekostnad.

  CMR, SFN - det finns en rikhaltig flora av tvivelaktig skattefinansierad s.k. "ideell" verksamhet.

  Det skulle vara värdefullt om Jonas Morian ville granska denna yppiga, skattefinansierade undervegetation lite närmare.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 augusti, 2008 15:34) : 

  Håller med dig Jonas, att förbjuda partier är helt fel väg att gå. Även tidskriften Expo vill jag minnas håller med om att det knappast är lämpligt att förbjuda partier. Men ibland blir man lite oroad när de gäller de egna socialdemokratiska leden, se bara på den här typen av resonemang:

  "Jag vill även skriva ett blogginlägg om Aleksander Gabelics debattartikel i Aftonbladet och Jonas Morians blogginlägg på samma ämne, men min hjärna vill bara formulera följande mening: "Varför ska vi i Sverige tillåta partier som vill inskränka på tryck- och yttrandefriheten?"."
  http://hbt-sossen.blogspot.com/2008/08/jag-var-bara-inte-gjord-fr-dessa-dar.html

  Vilket intellektuellt haveri...

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 augusti, 2008 22:39) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera