Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 13, 2008

  Studentskrapa i Solna

  [UPPDATERAD] Häromdagen skrev jag om de rekordlånga köerna för studenter som vill en bostad i Stockholm. Även Svenska Dagbladet uppmärksammar situationen och citerar SSCO:s ordförande som säger att många som inte hittar bostad väljer att helt enkelt inte plugga i Stockholm. Det kan leda till ”brain drain”, trots att stadens politiker vill stärka regionen.

  Johanna Graf, socialdemokratiskt oppositionsråd i Solna och en av partiets bästa bloggare, har en radikal lösning på bostadsbristen. Hon föreslår att Solnas stadshus byggs om till studentskrapa med 500 lägenheter.

  Johanna Graf konstaterar att studentskrapan på Söder har lyft folklivet där, och med så många unga människor som flyttar in skulle även Solna centrum få en välbehövlig ansiktslyftning.

  Ett utmärkt förslag, tycker jag. Solna ligger dessutom väldigt nära Frescatiområdet med Stockholms universitet. Dra en snabbspårväg också så har vi en lysande lösning.

  * * *

  PS: Nu är länken till Johanna ändrad till att leda till ett blogginlägg på temat.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Studentskrapa i Solna"

   

  Blogger Emil skrev... (13 augusti, 2008 17:14) : 

  Eller så kan man satsa på en mer långsiktig lösning, som att avskaffa planekonomin inom hyrespolitiken....

  För övrigt så tror jag inte så där jättemycket på det där med braindrain ifrån Stockholm, jag pluggade på Chalmers i Göteborg, jag tror att 70% av de jag pluggade med bor i Stockholm idag, 10% i Göteborg, 10% i resten av Sverige och 10% utomlands. Vilket alldeles utmärkt illustrerar att ambitiösa och intelligenta människor är beredda att flytta åtminstone inom samma land för att få bra jobb och inte nödvändigtvis stannar kvar hela sitt liv i staden där de studerar...

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 augusti, 2008 19:40) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2008 10:32) : 

  Det är inte helt genomtänkt att hänvisa till Stockholms särställning historiskt sett. Huvudstaden har naturligtvis alltid lockat till sig människor från resten av landet, men poängen är att vi i allt lägre grad konkurrerar med mellanstora städer runtom i Sverige och alltmer med storstadsregioner i Europa och världen. I takt med att den internationella rörligheten ökar (vilket är bra) så ökar också Stockholms behov av att marknadsföra sig och attrahera människor som vill komma hit för att studera och arbeta. Det här har konstaterats på flera håll, inte minst inom ramen för Globaliseringsrådets arbete, men det tar som bekant alltid tid för den typen av insikter att omsättas i konkret politik.

  Slutsatsen? Att det i längden är mer kostsamt för Stockholm att inte anstränga sig för att locka hit (blivande) högutbildad arbetskraft.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2008 10:53) : 

  "Eller så kan man satsa på en mer långsiktig lösning, som att avskaffa planekonomin inom hyrespolitiken...."

  Det om nagot vore radikalt =)

  Men när ett problem ska lösas sa fragar sig 99% av sveriges befolkning vad politikerna kan göra för att lösa det. Ingen skulle drömma om att lösningen kan ligga i att politikerna gör MINDRE...

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2008 15:22) : 

  Bara i en värld styrd av politiker så kan ett sådant hus stå till hälften tomt samtidigt som det råder bostadsbrist.

  När någon politiker till slut kommer på den briljanta idén att huset kan användas till något, såsom studentlägenheter, så blir de hyllade av folket!

  Tur att vi har så smarta politiker!

  (ironi)

   

  kommentera