Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 25, 2008

  Skaplig strategi, sämre praktik

  Tydligen har ett strategidokument – eller åtminstone ett utkast till ett sådant – om hur man inom socialdemokratin rekommenderar att Sverigedemokraterna ska bemötas lokalt, läckt ut. Detta rapporteras på SvD:s ledarsida, ledarsidans blogg, samt på ledarskribenten Per Gudmundsons privata blogg.

  Dokumentet är äkta, bekräftar Mats Johansson i s-arbetsgruppen demokrati för SvD, och tillägger att s internt har en nyare version som inte skiljer sig på något dramatiskt sätt från den läckta.

  Gudmundson menar att ”Om detta är vad s har att komma med så har debatterna redan förlorats”. Jag är inte riktigt lika övertygad.

  I strategidokumentet citeras bland annat valanalysen där det konstateras att ”Socialdemokraterna måste ta debatten med sverigedemokraterna när och där så krävs”, samt ”Att fortsätta försöka marginalisera partiet genom att frysa ut dem med tystnad eller valtekniska arrangemang kommer att ytterligare förstärka deras martyrskap och ge argument för deras ’kritik mot etablissemanget’”.

  Kloka ord, men Per Gudmundson har förstås rätt i att detta inte får tolkas som att det räcker med att visa att man tycker illa om Sd. Deras argument – och ännu mer så den oro som uppenbarligen många väljare känner, och som lockar dem att rösta på Sverigedemokraterna – måste bemötas på allvar och med respekt.

  Men Gudmundson går också i Sd:s fälla när han hänvisar till den av partiet så omhuldade professors Jan Ekbergs beräkningar om invandringens kostnader. Faktum är att Ekberg i just SvD tagit bestämt avstånd från hur Sd använt hans siffror.

  Min slutsats är att det definitivt finns goda tankar och förslag i det omskrivna strategidokumentet, men utmaningen för socialdemokratin är fortfarande att faktiskt på allvar våga ta diskussionen om invandring och flyktingmottagande med Sverigedemokraterna och deras potentiella väljare.

  * * *

  För ett... lite annat perspektiv på Per Gudmundsons skriverier, se Thomas Hartman.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Skaplig strategi, sämre praktik"

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 september, 2008 21:49) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 september, 2008 22:01) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 september, 2008 22:16) : 

  Per Gudmundson kan med fördel hänvisa till andra studier i ämnet, som inte är gjorda av svaga personer som känner sig tvingade att ljuga när det politiskt korrekta etablissemanget pressar dem:

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/07/20080407160458_Realtid155/20080407160458_Realtid155.dbp.asp

  För övrigt blir du punkterad av en annan bloggare:

  http://www.katallaxi.se/2008/09/25/suck-29

  "Att Sverigedemokraterna skulle vara förtjusta i Jan Ekbergs beräkningar är ett befängt påstående. Det enda positiva de brukar ha att säga om honom är att han åtminstone kommer fram till att invandringen är en kostnad, i övrigt brukar de önska sig bra mycket större siffror än vad Ekberg kommer fram till. Det är snarare Lars Jansson som är den sverigedemokratiska favoriten. Och till skillnad från Jansson så har Ekberg vetenskaplig grund och trovärdighet, att kritisera Gudmundson för att han använder sig av Ekberg är smått bisarrt. Jonas Morian kanske kan svara på vilken forskning man ska använda sig av när den mest trovärdiga avfärdas genom guilt by hallucination."

  (Invändningen med Lars Jansson stämmer dock inte. Sd har ingen "favorit" utan vill få till en saklig debatt i frågan och analyserar då alla argument i den lilla, snöpta och befintliga debatten.)

   

  Blogger Roger Svensson skrev... (25 september, 2008 23:09) : 

  Här har sossarna satt sina skarpaste hjärnor på problemet, experter har rådfrågats, omfattande studier har gjorts, fakta och statisk luslästs och dubbelkollats, lärdomar har dragits från andra länder, idéer har bollats, formuleringar har slipats och så vart DET HÄR slutresultatet! Det här ju rent sagt pinsamt, om det här är det bästa som Sveriges största parti kan presentera så lär ju knappast Sd, eller någon annan, darra av skräck. Man frågar sig verkligen om sossarna inte kan bättre eller, vilket är minst lika illa, man kanske tror att väljarna är så korkade att de skall köpa det här?

   

  Blogger Calle Fridén skrev... (26 september, 2008 10:48) : 

  Roger Svensson och "Tobias" är kända SD-megafoner. Voret trevligt att få veta vilka de är i verkliga livet. Nej, detta är inte det enda som skapats för att möta SD.
  I varje arbetarkommun arbetar man med frågan. Man känner till arbetarrörelsens struktur mycket illa om man tror att det kommer finnas ett enda centralt skapat dokument som ska vara vägledande.
  Så kan man göra i SD. Det funkar inte hos oss. Istället handlar det om att mobilisera folk, och det kommer naturligtvis ge resultat. Det gör det alltid.
  Dessutom handlar det om att berätta om SD's resterande politik, eller vad man ska kalla det. Brist på resterande politik, kanske.
  SD har bara nån sorts trovärdighet i just invandrarfrågan, och det finns inget som tyder på att just den kommer bli väljaravgörande 2010.

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 september, 2008 17:53) : 

  Intressant att man lägger krut på det i stället för att försöka ta itu med det verkliga problemet. Fast då måste man ju erkänna sin egen del i det, och det har man inte integritet nog för att göra.

  Sossarna har i vilket fall inte en chans att vinna några debatter mot SD som det ser ut idag, invandring är defakto en katastrof, det går inte att försvara.

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 september, 2008 18:00) : 

  Jag tycker att om man ska använda svåra begrepp som "de facto" så borde man nog lära sig stava...

  //Jonny

   

  Blogger Jimmy S. Windeskog skrev... (27 september, 2008 13:20) : 

  Är du verkligen allvarlig i ditt utlåtande?

  Detta dokument är så undermåligt att det inte ens godkänts av en lärare på högstadienivå - och detta är alltså Sveriges största och rikaste parti!

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 oktober, 2008 18:48) : 

  Har man inget bättre att komma med än att kommentera stavningen på ett ord så gör man nog bättre i att hålla tyst. Det säger mer om din nivå än något annat och det är knappast något smickrande.

   

  Anonymous Arne A skrev... (23 september, 2011 21:07) : 

  Jag sa till SVD att SD följer Lars Janssons uträkning - inte Jan Ekberg. SVD Ljuger således.

  Men eftersom det inte finns någon ärlig mening att förstå vad jag förklarade för SVDs journalist så är det meningslöst att förklara.

  Lita aldrig på en journalist!

   

  kommentera