Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, september 22, 2008

  Ett misslyckande är det

  När regeringen nu aviserar en mindre sänkning av a-kasseavgiften är det en välkommen – men senkommen – omvändelse under galgen. Anders Borg tvingas erkänna att politiken mot utanförskap till trots så kommer arbetslösheten fortsätta stiga under resten av Alliansregeringens mandatperiod. Jag påminns om Carl Bildts ord som kom att sammanfatta hans statsministerperiod: ”ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande, och ett misslyckande är det”.

  Det är troligt att när Fredrik Reinfeldts styre sammanfattas och bedöms inför valet 2010 så är det jobben som kommer att stå i centrum. Allianspartierna gjorde i valrörelsen 2006 en stor affär kring att socialdemokratin misslyckats med vad som traditionellt varit dess starkaste gren; att sätta människor i arbete. Reinfeldt introducerade ett nytt begrepp i svensk politisk debatt – utanförskap. Och Alliansen utmålades som lösningen.

  När nu arbetslösheten åter skjuter i höjden så är det förstås öppet mål för oss som ställt oss kritiska till regeringspolitiken.
 Om inte Alliansen förmår att leverera i fråga om nya jobb så sitter Reinfeldt och hans ministär mycket löst.

  Värt att notera är att socialdemokraterna tidigare gjort klart att man vill sänka a-kasseavgifterna rejält genom en riktad skattereduktion på upp mot 75 procent. Samtidigt har s också sagt sig villiga att diskutera hur länge man kan ha a-kassa.

  Alliansregeringens velande med a-kassan visar att de inte har någon klar idé om detta system. Hade man velat gå åt det danska hållet så hade snarare de relativt höga ersättningsnivåerna behållits samtidigt som de tämligen rigida anställningslagarna luckrats upp. Men detta har man alltså inte gjort.

  Det ska bli intressant att se om Mona Sahlin vågar sig på förslag i den riktningen i det socialdemokratiska budgetalternativet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ett misslyckande är det"

   

  Anonymous Peter L skrev... (22 september, 2008 19:45) : 

  Vad menar du med att leverera jobb?Ska vi ha 100% i arbete? Alliansen har med sin jobbpolitik bidragit till att sysselsättningen är den högsta på många år men det duger inte för sossarna.Nä,Thomas Östros och ni andra är inte trovärdiga i er kritik iaf inte när det gäller jobben.

   

  Anonymous Erik skrev... (22 september, 2008 22:56) : 

  Det senaste jag läste om arbetslösheten var en artikel i LO-tidningen för några veckor sedan med titeln "jobben på ny rekordnivå".

  Men visst, du kan ju låtsas att arbetslösheten nu "skjuter i höjden" om du vill, för Östros har ju bestämt att det är ok att ljuga i frågan. Sossepolitruk.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 september, 2008 06:21) : 

  Peter och Erik, ett aktuellt lästips: http://promemorian.blogspot.com/2008/09/arbetslshet-och-bristande-framtidstro.html.

   

  Blogger Mattias skrev... (23 september, 2008 12:50) : 

  Det intressanta med de prognoser som finns för arbetslösheten 2010 visar på att vi kommer ha ungefär lika hög arbetslöshet 2010 under en lågkonjunktur som vi hade 2006 under en högkonjunktur

  Med en socialdemokratisk regering har vi alltså lika hög arbetslöshet på toppen av en högkonjunktur som en borgerlig regering har på botten av en lågkonjunktur.

  Jämför man alltså denna mandatperiod (inklusive de prognoser som finns för de två år som är kvar) med föregående mandatperiod framgår det med all önskvärd tydlighet att alliansens politik leder till fler i arbete än med socialdemokraternas politik.

  Vilket också är anledningen till att alliansen fortfarande har högre trovärdighet i jobbfrågan än socialdemokraterna.

   

  kommentera