Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 09, 2008

  Politiker som pr-redskap

  Dagens Media uppmärksammar i sitt senaste nummer hur ministrar och andra ledande politiker låter sig utnyttjas i privata företags pr-kampanjer. Tidningen exemplifierar med bland andra Maud Olofsson som designat kylskåp för Electrolux, Nyamko Sabuni som delat ut stipendium från försäkringsbolaget If, Andreas Carlgren som gjort pr för BMW och Fredrik Reinfeldt som marknadsfört MTG-kanalen TV8:s program Adaktusson.

  Man kan nu förstås invända att det handlat om goda saker; ett energieffektivt kylskåp, en experimentell miljöbil, ett stipendium till en eldsjäl inom ungdomsverksamhet. Men är det verkligen lämpligt att regeringsrepresentanter lånar ut sig till företagens marknadsföring – oavsett hur behjärtansvärt ändamålet må verka?

  Jag har själv inget bra svar på frågan, men konstaterar – i likhet med Dagens Media – att Regeringsformen säger att en minister ”får ej inneha uppdrag eller utöva uppdrag som kan rubba förtroendet för honom”. Och vid minst ett tillfälle har detta varit aktuellt för Konstitutionsutskottet att pröva; när Lena Adelsohn Liljeroth förra året medverkade i en reklamfilm för biografkedjan SF.

  Den gången valde KU att inte ta upp ärendet. Men det kan säkert komma fler tillfällen. För företag och deras pr-byråer är det förstås mycket värt att få sina varumärken och produkter stöttade av regeringsföreträdare. Frågan är hur de politiker som ställer upp i sådana sammanhang värderar sin egen integritet och trovärdighet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Politiker som pr-redskap"

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2008 17:32) : 

  Nej Jonas, där går gränsen.

  De förlorar ju all trovärdigthet och till skillnad från aktier och styrelseuppdrag så kan dom inte göra gjort ogjort.

  Hur skall Carlgren kunn ta ställning till gas eller el, väg eller järnväg utan att vi funderar vad han fick av BMW,
  Osv.

  Jag kan inte tänka mig att detta accepters t.ex i USA.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 oktober, 2008 18:09) : 

  Anders, jag tror iofs inte att det handlar om att dessa politiker fått betalt. De har nog gjort bedömningen att de stöder vällovliga syften. Men även om det kanske är sant så låter de sig utnyttjas för pr-syften. Och det är inte oproblematiskt.

   

  kommentera