Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, oktober 02, 2008

    FRA-debatten en vecka senare

    En vecka efter uppgörelsen mellan de borgerliga partier om förändringar av FRA-lagen som gjort denna möjlig att rösta igenom även för tidigare kritiker, så får man lov att konstatera att frågan i allt väsentligt dött.

    Många av de högljudda protester mot lagen som tidigare kommit från borgerliga bloggare och andra debattörer har tystnat. Mark Klamberg och några till fortsätter dock envist kampen, likt envisa galliska bybor mitt i det romerska riket. Andra är mer tvehågsna.

    DN:s Henrik Brors skriver i dag om medieanalysförtaget Cisions Politikerbarometer, enligt vilken de senaste månadernas FRA-debatt har slagit emot regeringen på samma sätt som tsunamikatastrofen för förra regeringen”.

    Av barometern framgår också att politiker som profilerat sig i FRA-frågan fått väldigt stort medialt genomslag. Den tidigare tämligen okända fp-riksdagsledamoten Camilla Lindberg har som exempel mellan juni och september varit mer omskriven än miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Och Sten Tolgfors är under samma period mer omnämnd än partiledarna Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund.

    I går på SVT:s Aktuellt sändes ett intressant inslag där Säpochefen Anders Danielsson ställde sig kritisk till uppgörelsen om FRA-lagen, då han menade att det nya förslaget innebär att varken Säpo eller den öppna polisen kommer att få använda sig av signalspaningen. Om det stämmer kan man onekligen ställa sig frågan vilken betydelse lagen då överhuvudtaget har.

    I inslaget (se nedan) intervjuas även professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell som är ytterst tveksam till i vilken utsträckning den modifierade FRA-lagen verkligen innebär ökad respekt för den personliga integriteten.



    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "FRA-debatten en vecka senare"

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 oktober, 2008 20:05) : 

    Jonas, du undrar vad FRA-lagen ska vara till för om inte Säpo och RKP ska få rikta uppdrag till FRA.

    Svaret har du här:

    - yttre militära hot mot landet

    - förutsättningar för svenskt deltagande i fredfrämjande och humanitära internationella insatser, eller hot mot säkerheten vid såna insatser

    - säkerhetspolitiska konsekvenser vid internationell terrorism eller grov gränsöverskridande brottslighet

    - utveckling och spridning av massförstörelsevapen och kontroll av svensk vapenexport

    - allvarliga yttre hot mot samhällets tekniska infrastrukturer, till exempel it-trafik

    - konflikter utomlands med konsekvenser för internationell säkerhet

    - den mer allmänna punkten att FRA kan spana mot internationella föreeteelser i övrigt av särskild betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.”

    Så nog har FRA att göra alltid. Märk också att såväl terrorism som grov brfottslighet fortfarande finns med på agendan. Men inte med det personfokus mot misstänkta terrorister (=islamister) som Säpo vill ha.

    Det är alldeles utmärkt att man satt stopp för Säpo och polisen som kunder i FRA-shopen. Betänk också vilka helt nya möjligheter polisen fått att använda tvångsmedel i förebyggande syfte. Det räcker mer än väl.

    Men naturligtvis vill Säpo fortsätta jobba med FRAi den juridiska gråzonen.

    /Jonas

     

    Blogger Hoffa skrev... (02 oktober, 2008 23:19) : 

    Det är väl inte så märkligt att FRA debatten för tillfället är död. Det 15 punkter för förändring av lagen är ju så luddiga att det kan bli precis vad som helst i tilläggspropositionen. När den väl kommer på bordet lär det ta fart i frågan igen.

    Just nu finns det dock inte längre något konkret att debattera.

     

    kommentera