Vänsterromantik och fåniga etiketter
Föredettingen Carl Tham dyker då och då upp i den politiska debatten – inte sällan på DN:s så kallade debattsida – och delar med sig av sina funderingar. Det genomgående temat är att det var bättre förr. Ju förr desto bättre. Thams senaste inlägg är inget undantag. Den här gången skriver han att socialdemokratin bjudit ”magert motstånd mot kapitalets ideologi” och tvärtom anammat stora delar under kamouflage som ”den tredje vägen”, ”progressiva partier” eller ”den nya mitten”. Tham ansluter sig till en besynnerlig tradition inom socialdemokratin som alltid varit i minoritet, men ändå betraktar sig som de sanna uttolkarna av vad ”verklig” socialdemokrati i själva verket är. Min kloke vän Jimmy Larsson-Hagberg har skrivit ett synnerligen läsvärt inlägg om denna grupp, som ofta betecknar sig som ”vänstersossar”. Jimmys tes är att de kör med falsk marknadsföring. I själva verket finns det inga ”vänstersossar”. ”Det hela är en bluff”, skriver Jimmy, och fortsätter: ”Kanske inte en medvetet iscensatt sådan, men ändock en bluff. Det finns ingen höger heller, för den delen. I alla fall inte i ordens rätta bemärkelse.” För att det ska kunna finnas en någorlunda enhetlig ”vänster” inom socialdemokratin så måste det ju rimligen också finnas en ”höger”. Och i likhet med Jimmy Larsson-Hagberg så har jag aldrig under mina många år som aktiv socialdemokrat träffat någon som kallat sig ”högersosse”. Däremot har jag, precis som Jimmy, flera gånger fått detta glåpord kastat i ansiktet av partivänner. Jag har aldrig förstått detta närmast maniska behov av att etikettera sin meningsmotståndare, eller -fränder för den delen. Är inte det mest rimliga att människor själva får avgöra vad man kallar sig? Jag har bloggat om detta flera gånger tidigare (bland annat här, här och här). Och dessvärre verkar det som att jag lär få fortsätta. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, vänster, etiketter. |
Kommentarer om "Vänsterromantik och fåniga etiketter"
Men nog är det väl så att det finns sossar som egentligen tycker att företag borde förstatligas. Eller förfackligas eller vad nu löntagarfonderna gick ut på. Dessa sossar borde rimligen kunna anses vara mer vänster än de som köper marknadsekonomi och kapitaism.
Tack Jonas för stödet och puffen. Ser fram emot att få lite seriöst mothugg... ;-)
Carl Tham är ingen vänstersosse, han tillhör snarare partiets högerflygel vilket gör det hela ännu mer anmärkningsvärt.
Klart att ni inte kallar er för högersossar, varför skulle ni det för? Egentligen så är ni ju inte socialdemokrater ö.h.t.
Jonass, det finns onekligen personer som tycker så inom socialdemokratin. Men samma personer kan också tänkas vara varma EU-vänner och/eller förespråka utbyggnad av kärnkraften. Gör det dem till vänster eller höger?
Bimpa, väl bekomme :-)
Alex, att döma av den länk du bjuder på så är det du som inte är socialdemokrat överhuvudtaget - och följaktligen känns inte dina bedömningar om vilka sossar som är "äkta vara" särskilt relevanta.
Jag tycker att det är viktigt att vi har mycket diskussioner kring identiteten och inriktningen på socialdemokratin, däremot kanske det är lite onödigt att ta ned det på individnivå, men problemen är att det fortfarande kan få konsekvenser för hur socialdemokratin styrs.
Dessutom tycker jag att även socialdemokrater borde tänka mer på det här med ettikering i förhållande till andra partier, som att exempelvis konstant kalla SD för rasister.
Jag skulle säga att Socialdemokraterna tillsammans med facket både har lyckats och misslyckats. Det som har blivit betydligt sämre om man jämför med förut är att det inte är lika vanligt med fasta anställningar som tidigare. Här tycker jag att det i fortsättningen måste bli mycket mycket skarpare. Men det är också en fråga om förhållningssätt. Vissa vill anpassa socialdemokratin efter verkligheten, andra vill anpassa verkligheten efter socialdemokratin. Här finns det olika tankar inom partiet. Jag tycker att man tidigare talade om att anpassa verkligheten, idag talar man för mycket som jag ser det om hur vi ska anpassa oss efter verkligheten. Det ena utesluter dock inte det andra helt och hållet, men risken om man talar för mycket om att anpassa sig efter verkligheten, är att vi både kan bli och uppfattas som väldigt passiva.
"Vänsterromantik och fåniga etiketter" och "föredettingen Carl Tham", snälla M vad är då detta om inte just fåniga etiketter. Ett billigt försök att sprida invektiv och samtidigt själv för söka framstå i bästa "gråterskestil" Vad du gör är att kasta sten i glashus.
Jonas:
I min värld och, tror jag, i vanligt språkbruk varken kärnkraft eller EU höger eller vänsterfrågor.
Jonas, jag är förvånad. Du och Jimmy känner er såvitt jag kan se kränkta (och det kan jag kanske förstå). Men jag trodde faktiskt att vi var överens om principen:
Om du är eller känner dig kränkt så ger det inte dig rätt att kränka andra.
Tala om varför du känner dig kränkt i stället. Ge oss vettiga synpunkter. Blanda inte ihop dem med att du känner dig kränkt.
Som du gör nu kränker inte bara Tham utan alla oss som faktiskt tycker att han till stor del har rätt. Ditt avfärdande av det Tham skriver bär inte precis eftertankens prägel.
Per Wirtén har beskrivit samma dilemma som Tham i Dagens Arena.
Jonas:
Din kommentar får mig att tro att det egentligen är hela höger-vänster-skalan som du ifrågasätter och det väl ett problem i sig inom socialdemokraterna. Om man inte ens erkänner att det finns en konflikt mellan höger och vänster, hur ska man då kunna skapa ett mer jämlikt samhälle?
Socialdemokraterna är ett väldigt brett parti och självklart finns det då en spänning. Det finns alltså massor av vänstersossar, som likt Carl Tham, inte erkänner konkurrens som ett naturligt inslag överallt i samhället. Som inte vill ha konkurrensutsatt infrastruktur, skola, vård, m.m. och passade just nu, en mer reglerad finansmarknad. De finns, men det skulle behövas många fler.
Det finns också högersossar likt som t.ex. du eller Stig-Björn Ljunggren, men kanske har du rätt att s-märkta folkpartister skulle vara ett bättre uttryck.
Stefan, jag tror inte att jag själv hör till dem som slentrianmässigt kallas Sd för rasister. Däremot brukar jag beteckna partiet främlingsfientligt.
Lennart, att beteckna Tham som föredetting må verka nedvärderande - men det är ju trots allt ett faktum att han har sina dagar som aktiv i politikens toppskikt bakom sig och i dag saknar en egentlig politisk plattform. Min huvudsakliga invändning mot honom och vissa andra debattörer är att de försöker utmåla sig som de enda rätta uttolkarna av sann socialdemokrati, när denna i själva verket rimligen endast formuleras av partiets aktiva medlemmar.
JonasS, min poäng med dessa exempel var att visa att den så kallade vänstern inom s långt ifrån är homogen i sin politiska linje.
LeoB, se svaret till Lennart.
NM, presentera dig om du vill diskutera här. För övrigt läser du illa om du tolkar mitt inlägg som du verkar göra. C:a 90 procent av mitt bloggande ägnar jag åt att kritisera den verkliga högern i form av Allianspartierna.
Jag gillar inte ägarna bakom Attendo Care, men den här typen av hetsjakt hör inte hemma i Socialdemokraterna.
Höger- och vänstersossar är nonsensbegrepp. Det är ett sätt för vissa att utöva makt över andra genom att göra sig själv "finare" och "sannare" på någon, några andras bekostnad.
Socialdemokrati handlar inte om offentligt eller privat utan om både offentligt och privat.
När den här debatten som hudflänger dig får grassera bland socialdemokratiska bloggare förlorar vi alla på det. Socialdemokrati har aldrig handlat om fundamentalism, utan om pragmatism.
Du har mitt stöd, men samtidigt är det svårt att inte få lite skit på sig när man sätter sig så nära fläkten.
Lycka till!
När det gäller etiketter är det väl något som andra alltid klistrar på en. Vem lyckas någonsin definiera sig själv?
Så klokt.
, eller...
Det finns ju vänsteråsikter och högeråsikter även inom Socialdemokratin. De finns alltså skulle man inte få använda den del av sina observationer. Och jag begriper inte att man mindre skulle lyssna på Mona därför att hon enligt mitt sätt att se är en högersosse. Eller mer lyssna till Marita därför hon enligt mitt sätt att se är en vänstersosse. Sedan kan det ju vara farligt att trycka för hårt på denna etikettering därför att vi alla slinker litet till höger och vänster då och då.
Men begreppen finns och svarar mot något i verkligheten. Varför i hela friden skulle vi tveka att använda dem?
Och att ironisera över Carl Thams inlägg på detta ytliga sätt kan jag inte hålla med. Det var tänkvärt liksom Victor Bernhardtz Socialdemokratin måste förnya eller dö den 8/10 på Arena. Det handlar om vilken grund vi skall ha för vår framtida politik och om det är sant att dessa företräder en minoritet mot dem som skulle kunna betecknas som höger inom Socialdemokratin så tror jag faktisk inte på någon vinst eftersom detta sökande mot höger utplånar partiets profil. Och denna politik är ju något som inte får det starkaste stödet i opionsundersökningarna. Jag tycker det är tråkigt när du som seriös debattör därför avfärdar detta som vänsterromantik. Ja, du hör ju själv hur seriöst och etiketterande det låter...
Men jag återkommer i frågan om politik lityet djupare senare på min blogg www.s-info.se/bowidegren
Jonas: Nej, jag är inte sosse. Men jag är rädd för vad som kan hända om socialdemokratin inte kommer på fötter igen. Om valet står mellan socialdemokrati eller barbari så vet jag vad jag föredrar.
Det känns inte som om socialdemokratin tar sin kris på allvar, socialdemokratin har tappat mängder av medlemmar och är inte längre den folkrörelse man en gång i tiden var. Socialdemokratin har också förlorat sitt självförtroende och accepterat de myter som härskar under den liberala hegemonin. Tror partiledningen på socialismen? Tror de ens på en kraftigt stärkt välfärd och ett radikalt bättre samhälle? Jag är övertygad om att de inte gör det.
Som jag ser det så är socialdemokratin inne på en ren självmordslinje, precis som vi sett ute i Europa då socialdemokratiska partier på många håll är helt marginaliserade och inte längre någon större kraft att räkna med. Istället har nationalkonservativa partier och nya vänsterpartier vuxit fram.
Jag har svårt att se hur man kan bestrida att socialdemokratin gått långt åt höger under de senaste 30 åren. För väljarna är det numera ett ganska kort kliv från moderaterna till socialdemokraterna och många har svårt att se någon större skillnad mellan partierna, kolla in budgeten / skuggbudgeten t.ex. Vad beror detta på? Moderaterna har inte gått till vänster de senaste 30 åren, tvärt om så har de gått en bra bit åt höger. Hur kan då klyftan mellan partierna ha minskat om nu sossarna inte gått en bra bit höger ut?
Socialdemokratin måste åter bli ett tydligt, folkligt vänsteralternativ som jag ser det, annars så är de dömda till undergång.
En del av de lösningar på politiska problem som diskuteras mellan höger och vänster kan faktiskt testas och utvärderas - åtminstone efter en tid. Om man fortsätter att hävda en viss lösning som forskningen visat vara verkningslös eller ha motsatt verkan - då är man varken höger eller vänster. Då är man korkad. Eller möjligen religiös. Vi behöver mer av forskningsavstämd politik och mindre av gamla käpphästar.
Jonas Morian, det är ingen som har sagt att vänstersossar skulle vara en homogen grupp vilket du verkar tro att Joanass menade. Alla socialdemokrater tycker inte lika om EU eller kärnkraft, likväl är vi socialdemokrater och placerade till vänster på den nationella skalan.
Jag tycker också att det är lite väl magstarkt av dig att i din blogg skriva (som jag tolkar det) att vänstersossar (om vi just nu kan enas om att det är den grupp Tham bekänner sig till)alltid har tillhört en minioritet inom partiet eftersom 1. du inte har nån aning om vad alla medlemmar i partiet står och 2. de principer som vänstersossar idag står för ansågs knappast som vänsterradikala inom partiet för 100 år sedan.
Jonas, du skriver "må verka nedvärderande". Det är klart att det är nedvärderande och jag har svårt för att tro att du som informatör inte inser det.
Varför inte ta ett steg tillbaka och se på vad du har gjort? Det är väl inte mer med det.