Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, oktober 05, 2008

  Säg ja utan kyrkan

  [UPPDATERAD] Frågan om könsneutrala äktenskap har sedan valet varit, för att använda en sliten kliché, en tickande bomb för allianspartierna i riksdagen. Tidigare i år visade en Sifoundersökning att drygt sju av tio svenskar vill att homosexuella ska få gifta sig. Kristdemokraterna, som är ensamma motståndare till könsneutrala äktenskap, har inte svenska folkets stöd.

  I veckan läckte uppgifter från regeringens samordningskansli ut om att en kompromiss diskuterades. Ett Alexanderhugg i form av att byta ut ordet ”äktenskap” i lagstiftningen mot ”giftermål” skulle enligt uppgift tillfredställa de motsträviga kristdemokraterna.

  Men tiden för de borgerliga är knapp. Oppositionen, som varit de pådrivande i frågan, lägger när som helst på tisdag fram ett färdigt förslag till könsneutral äktenskapslagstiftning. Enligt vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna är texten utformad på ett sådant sätt att "en majoritet av riksdagsledamöterna kan rösta igenom den direkt".

  Det finns dock enklare vägar att gå. I stället för märkliga konstruktioner där ord som i praktiken är synonymer ska laddas med olika betydelse, så borde man rikta blickarna mot den samhällsinstans som faktiskt driver motståndet mot könsneutrala äktenskap hårdast: kyrkorna och de religiösa samfunden. Slopa deras juridiska vigselrätt och låt sedan gifta par få genomföra vilka välsignelseceremonier som helst där de är välkomna.

  I slutet av september skrev RFSU:s generalsekreteraren Åsa Regnér i SvD att hennes organisation föreslog en helt ny äktenskapslagstiftning, civilrättslig registrering, som inte gör skillnad på människor. Regnér pekar på det faktum att kyrkor och andra religiösa samfund i dag bedriver myndighetsutövning när de viger människor. Och myndighetsutövning får som bekant aldrig vara diskriminerande. Inte någon annanstans i svensk lagstiftning finns det möjlighet för myndighetsutövare att diskriminera människor på grund av deras sexuella läggning.

  Samtidigt är det inte förenligt med religionsfriheten att påtvinga samfunden en äktenskapsordning som bryter mot deras läror. Om nu vissa kristna, muslimer, judar eller vad det nu må vara anser att äktenskap är förbehållet en man och en kvinna så kan de väl få tycka det. Jag har svårt att se vad vi vinner på att tvinga präster, pastorer, imamer och rabbiner att viga homosexuella par.

  Och Åsa Regnér fick stöd, möjligen lite oväntat, från religiöst håll. Pingströrelsens ledare Sten-Gunnar Hedin skrev häromdagen att det vore bättre att kyrkor och samfund avstår från vigselrätten och accepterar civil registrering av äktenskapet. Även Oloph Bexell, professor i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet, instämmer i att det mest rimliga är att lagstiftningen erkänner en enda form för äktenskap, en enkel registrering inför en myndighet.

  Sedan kan vi ha vilka ceremonier som helst. Stina och jag gifte oss borgerligt ute på en kulle vid hennes föräldrars gård i Dalarna. Det var ett perfekt arrangemang för oss. För andra kanske det passar bättre i en mer traditionell, kyrklig miljö. Åter andra vill kanske låta sig vigas på USS Enterprises kommandobrygga; i Las Vegas av en fet, spansktalande Elvisimitatör, eller på något annat sätt.

  Men lika lite som jag skulle vilja vara med i en förening som inte vill ha mig som medlem, är det rimligt att tvinga på kyrkor och andra religiösa samfund en äktenskapsordning de inte själva sympatiserar med.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Säg ja utan kyrkan"

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2008 17:50) : 

  När man läser sådant här så inser man snabbt att även dagisbarnen i sin lilla men ändå fundersamma värld börjat blogga.

  Katrin

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (05 oktober, 2008 18:27) : 

  Djupt där, Katrin. Vill du utveckla lite för en 36:åring som bloggat sedan mars 2005?

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2008 21:05) : 

  Jag tycker att du - och RFSU - tänker helt fel här Jonas. Om Pingströrelsen eller något annat religiöst samfund vill avstå från sin vigselrätt därför att denna blivit "besmittad" av att man har en könsneutral lagstiftning så må det väl vara hur som helst med det, men varför det skulle frånta andra samfund vigselrätten är för mig ett mysterium. Om ett samfund vill viga och paret vill bli vigt, varför skall staten inte erkänna detta? Varför skall inte den ordning som finns i dag och fungerar kunna fortsätta?

  Däremot skall självklart det offentliga och gärna så många samfund som möjligt viga homosexuella på samma villkor som heterosexuella och sådana äktenskap rättsligt vara likställda med heterosexuella äktenskap - men det är en annan sak.


  Mats Andersson

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 oktober, 2008 11:18) : 

  Mats, jag har alls inget emot att de samfund som vill välsigna människors giftemål gör det. Men det måste väl ändå vara upp till samfunden själva om de vill göra det för homosexuella par. Min, och - som jag uppfattat det - RFSU:s poäng, är ju snarare att ta ifrån samfunden den myndighetsutövning de i dag bedriver.

   

  Anonymous Lars Flemström skrev... (06 oktober, 2008 21:10) : 

  Och jag som trodde att det handlar om att ge rättigheter till några som inte har. Men nu verkar det handla om att frånta rättigheter, från några som har.

  Det räcker väl att staten garanterar att de rättigheter som staten lovar (i detta fall till de homosexuella) inte stannar på papperet.

  S.k. borgerlig vigsel infördes faktiskt i detta syfte än gång i tiden. Om någon prompt vill ha en kyrklig vigsel, infrias ju inte detta genom att frånta samfunden vigselrätten. Om samfunden i stället får behålla vigselrätten, så går det väl att finna någon präst eller pastor i någon kyrka, som ställer upp?

   

  Blogger Amer Al-bayya skrev... (17 februari, 2010 01:06) : 

  Sverige begår ett stort fel mot mänsligheten..kanske ett brott..
  Starkt stöd för homoäktenskap, Svd 21 01 2008......
  Ja är 47 % och nej är 47%.........Tänk..Tänk..Man fårn början vill kämpa mot allt som fel och mot alla brott...Man har skapat problem åt sig själv för att man vill bara lura och ljuga framför hela samhället att människan kan bestämma själv om allt..jag vill fråga politiker som kan och de vill människans bästa : hur kan man ställa sån fråga ,politiker??..Kan man rösta om något fel, politiker??..
  Är det frågan om rätt och mänskliga rättigheter Och kristendom sa Nej och historien säger nej???.Kan politikerna säger JA till den här frågan och varför ????.Kan Monas son vara homo eller arbetar i porr,politiker??.. De svenskar som sa Ja ,vet de allt om det här frågan och har de fått rätta fakta och information om homo och porr,politiker??..hur kan man rösta om något och man vet fel FAKTA OCH FEL INFORMATION FRÅN SAMHÄLLET,POLITIKER ???..Vad ska vi säga till våra barn och våra barnbarn,politiker ??.. Hur ska andra världen titta på oss i Sverige,politiker??..Frågan gäller om moral, ansvar, rykte och uppfostran med Guds ord och Jesus ord.Eller har jag fel,politiker ??..kan man göra så här JA ELLER NEJ,politiker...Tack..VAR ÄR SVENSKA KYRKAN,politiker..........????..

   

  kommentera