Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, december 06, 2008

  Den sanna motståndsrörelsen

  I dag samlas nazister i Stockholmsförorten Salem för att marschera. Dit kommer också antirasistiska aktivister av olika slag. Redan har aktivister, som av polisen beskrivs som militanta, från Tyskland och Danmark stoppats från att ta sig dit och ställa till med bråk.

  För problemet är ju inte bara nazisternas manifestation. Problemet är minst lika mycket att våldsamma extremister vill förvägra dem mötes- och yttrandefrihet – med våld. Och därmed är den onda spiralen igång där attacker besvaras med motattacker, till dess att bara hat och våld återstår.

  Nu är det för all del inte bara extremister som vill kompromissa med yttrandefriheten. På DN Debatt efterlyser ledande kommunpolitiker i Salem, från såväl majoritet som opposition, en översyn av Ordningslagen så att polisen i högre grad än i dag kan vägra demonstrationstillstånd med hänsyn till ordning, säkerhet och trafik på platsen.

  Med all respekt tror jag inte att detta är rätt väg att gå. Nazisterna behöver inte fler anledningar att utmåla sig som martyrer. Vi kan inte på ett trovärdigt sätt bekämpa motståndare till ett fritt och öppet samhälle genom att förvägra dem demonstrationsrätt.

  Då är det bättre med fredliga motdemonstrationer som Nätverket mot rasisms stillastående manifestation. Jag välkomnar också initiativet bakom Stoppa nazismen – aktivt ickevåld, som kommer att stå längs marschvägen iförda neongula västar och genomföra en tyst protest.

  Ett annat bra initiativ kommer från Svenska Dagbladets ledarskribenter Per Gudmundson och Sanna Rayman. I dag, när nazisterna marscherar i Salem, sätter de in en femhundralapp var på kulturföreningen Cyklopens PG-konto 1607552-5 och uppmanar alla som vill se ett fritt kulturliv att göra detsamma.

  * * *

  PS: Mitt eget kulturella bidrag i dag blir en sång – och en fantastiskt bra scen – ur filmen Cabaret. En liten påminnelse om nazisternas käcka historia.  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Den sanna motståndsrörelsen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 december, 2008 13:51) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 december, 2008 13:57) : 

  Håller med föregående talare. Men att be tidningar att inte skriva om detta, kommer knappast att lyckas. Det hela börjar bli riktigt obehagligt, med överfall och mordbränder från båda sidorna. På olika nätforum råder en mycket laddad stämning mellan dessa grupper. Det är bara en tidsfråga innan oskyldiga får plikta med liv och lem. Klart är att nationalisterna har rätt att demonstrera. Kanske måste det till lag som förhindrar motdemonstrationer av allehanda slag. Alternativet är att de får demonstrera på olika dagar.

  Motdemonstrationer är ett relativt nytt fenomen i det demokratiska Sverige. Tidigare var det snarare ett tecken på styrka, att tillåta andra åsikter att uttryckas. Jag tror knappast vi behöver frukta att några vilsna ungdomar ska göra om Sverige till en nazistat.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 december, 2008 14:02) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 december, 2008 14:32) : 

  "
  Nu är det för all del inte bara extremister som vill kompromissa med yttrandefriheten. På DN Debatt efterlyser ledande kommunpolitiker i Salem, från såväl majoritet som opposition, en översyn av Ordningslagen så att polisen i högre grad än i dag kan vägra demonstrationstillstånd med hänsyn till ordning, säkerhet och trafik på platsen."

  Och därmed är de också extremister. Demokratins dödgrävare går igen i princip hela riksdagen. Fy fan. Salemborna måste gå man ur huse mot nazisterna, det är ENDA sättet att få bort dem därifrån. Om de nu så gärna VILL ha bort dem förstås. Det är ju inte säkert.

   

  Blogger Hampus Eckerman skrev... (06 december, 2008 14:48) : 

  Nej, det är inte ett problem "minst lika mycket". Det största problemet kommer alltid vara de som vill spärra in folk av annan "ras" i gaskammare. Ja, tokstollarna i AFA är ett problem, men nazismen är det större problemet.

  Tyvärr tycks många ha tappat sin moraliska kompass och tycker att folkmördare inte är ett så stort problem.

   

  Blogger Emil skrev... (06 december, 2008 15:20) : 

  Trevligt att se att det även finns socialdemokrater som fördömer extremister som AFA. Dock är det väl symptomatiskt att du direkt får kommentarer som relativiserar AFA-idioterna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 december, 2008 15:50) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 december, 2008 21:03) : 

  Nazisterna behöver inte fler anledningar att utmåla sig som martyrer

  Skränande Nazister i bruna skjortor som står och heilar har inget stöd ute i stugorna och skulle inte vinna någonting på att utmåla sig som martyrer. De vinner inte heller någonting på att marschera. 99,99% av befolkningen tycker bara att de är dumma i huvudet och det skulle inte förändras bara för att de förvägrades demonstrationsrätt. NAMBLA har större chans att vinna inflytande i svensk politik än vad NSF och andra bruna grupperingar har.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 december, 2008 21:05) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 december, 2008 23:36) : 

  Åter igen: Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger Lotta skrev... (07 december, 2008 00:23) : 

  Stoppa nazismen - aktivt ickevåld genomförde en lyckad manifestation under lördagen. Läs mer:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=860561

  Och tack för trevlig och viktig läsning här!

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 december, 2008 10:19) : 

  Hampus Eckerman:
  Många av de kommunister som kallar sig "antifascister" menar att alternativet till nazisternas raskrig heter klasskrig. Båda läger förordar således en revolution där stora samhällsgrupper ska dödas. Historiskt är det dessutom ett faktum att Mao, Che, Lenin, Fidel och andra kommunistiska förebilder mördat och terroriserat med samma frenesi som Hitler.

  Dessutom är det så att vänsterextremister använder samma taktik som högerextremister i Sverige. Båda grupper hotar människor med våld, båda grupper krossar fönster och vandaliserar lokaler som tillhör demokratiska partier, båda grupper använder etnicitet, kön och sexualitet när de attackerar sina meningsmotståndare.

   

  Blogger Lars-Erick Forsgren skrev... (07 december, 2008 11:21) : 

  extremister lika illa på båda sidor. Våld på ena sidan gör det inte rätt med våld på den andra.

  Men givtvis är det oerhört bekymmersamt för demokratin när "icke-extrema" grupper inom våra vanligaste partier inskränker yttrandefriheten, uvidgar avlyssning och ökar osäkerheten i rättsfrågor.

  Just nu känns det om ett större problem än mer el mindre förvirrade nazister och AFA-re.

   

  Blogger Sanna Rayman skrev... (07 december, 2008 12:57) : 

  En alldeles strålande scen. Håren reser sig varje gång.
  Världens galenskap illustreras dessutom utmärkt av att ett vit makt-band gjort en cover på den - förmodligen i tron att det ursprungligen var en traditionell tysk sång – och inte en musikallåt författad av två Broadwaykompositörer med judisk härkomst.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (10 december, 2008 10:47) : 

  Närverket mot rasism måste vara Sveriges absolut sämsta kampanjmakare. Man tar den totalt kassaskåpssäkra politiska frågan "anti-rasism" (där man ju redan har 99% av folket och 110% av media bakom sig) och lyckas på något sätt år efter år kampanja mot rasismen på så sätt att det är rasisterna som framstår som de lugna och vettiga.
  Kan det vara tidernas största politiska självmål?

   

  kommentera