Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, december 10, 2008

  Marginalerna talar emot Alliansen

  Ännu en partisympatiundersökning har presenterats, denna gång från Statistiska centralbyrån. Enligt SCB skulle de nuvarande oppositionspartierna vinna en övertygande seger om det vore riksdagsval i dag, trots att sympatierna för socialdemokraterna minskar något.

  Bisarrt nog rapporteras detta i flera medier som att avståndet mellan blocken krymper, vilket förvisso är korrekt – men knappast det mest signifikanta i undersökningen.

  Av större betydelse är det faktum att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans får 54,1 procent av rösterna – vilket ska jämföras med 41,2 procent för den borgerliga Alliansen. Det är en marginal på över 12 procent, och som statsvetaren Sören Holmberg konstaterar så måste Alliansen slå ett rekord för att komma ikapp.

  Värt att notera är emellertid att SCB:s undersökning gjorts under perioden 27 oktober till 24 november, alltså innan såväl regeringens krispaket som det senaste beskedet om samarbete mellan s, mp och v. Jag ser fram emot fler jämförbara studier innan jag vågar dra några slutsatser om valutgången 2010.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Marginalerna talar emot Alliansen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 december, 2008 18:40) : 

  Bara fler studier? Jag skulle nog inte våra säga något förrän vi är närmare valdagen../Åsa

   

  Blogger Robert Nordman skrev... (10 december, 2008 20:07) : 

  Någon gång måste ju någon slå rekord också. Valet 2006 blev ju för övrigt långt jämnare än det såg ut under större delen av 2005.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 december, 2008 20:55) : 

  Är faktiskt inte orolig när det väl kommer till skarpt läge sep 2010. Och som sagt rekord är till för att slås.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 december, 2008 21:38) : 

  Jag vill påminna om att mellan oss och 2010 ligger en mycket djup konjunkturnedgång. Vilka konsekvenser detta tillstånd får på det sittande styret när vi närmar oss valet är i och för sig en tolkningsfråga.

  Men själv tror jag att många kommer att fråga sig varför i hela fridens namn regeringen så våldsamt försämrade förutsättningarna för att klara av konjunkturnedgången bra, så som de gjorde de två första åren i mandatperioden. Regeringen visste väl att en lågkonjunktur var på väl?

  I de knappa två hårda åren som återstår till valet finns det mycket tändvätska för socialdemokratin och de fackliga. De främsta motståndet i valrörelsen kommer inte att vara högeralliansen eller dess skattesänkningar utan mera soffan. Under dagens förutsättningar, hårda nedskärningar i välfärden kan socialdemokratin mycket väl vara framgångsrik i kampen mot soffan. Då blir gapet mellan blocken mer än dagens 12 % ......

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 december, 2008 08:32) : 

  Alla talar om de två regeringsalternativen. Studerar man SCB:s undersökning i detalj så upptäcker man något skrämmande: Sverigedemokraterna går starkt framåt i Stockholms och Jönköpings län. Där har de tidigare varit osynliga. Nu i december börjar Sd:s stora kampanj i Stockholm. De delar ut en tidning med Stockholmsmaterial. Hur den kampanjen lyckas vet vi först i SCB:s nästa undersökning i maj.

  Mikael Lejdeby

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (11 december, 2008 10:18) : 

  Mikael:

  Nu skall ju (s) regera tillsammans med vänsterpartiet - och de är ju värre, på de flesta sätt jag kan komma på, än sverigedemokraterna.

  Men visst - men nuvarande socialdemokratiska taktik gentemot (sd) blir det antagligen en enkel resa för dem in i riksdagen.

   

  kommentera