Verklighetens kranka blekhet
”Jobbkrisen kräver samling och åtgärder. Vi är nu redo att på nytt ta ansvar för Sverige.” Så skrev partiledarna i den nya rödgröna samarbetskoalition som häromdagen formerade sig, i en debattartikel på Newsmill. I dag uppskattar Arbetsförmedlingen att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och att arbetslösheten kommer att stiga till 9 procent år 2010. Och detta dagen efter SSAB:s besked att över 1 000 jobb i Sverige ska bort. Jobbkris var ordet. Bara under första veckan i december varslades 4 701 personer om uppsägning. Under både oktober och november varslades nästan 20 000 personer per månad. I slutet av förra veckan var 169 074 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 5 335 personer jämfört med veckan före och 20 159 fler än motsvarande vecka i fjol. ”Det blir ett par riktiga skitår framöver”, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om siffrorna. Det är ett insiktsfullt uttalande. Tråkigt nog verkar det inte åtföljas av några konkreta idéer för att få fart på hjulen. Under 2009 kan totalt 35 000 industrijobb försvinna, spår Arbetsförmedlingen. Men då ska man komma ihåg att detta sannolikt inte enbart är konjunkturberoende. Vad vi ser är en strukturomvandling där många av de industrijobb som försvinner kan vara borta för gott. Mer oroväckande är att det cirka 10 000 jobb i byggindustrin väntas försvinna nästa år, och att även den privata tjänstesektorn har gått in i en sämre konjunkturfas. Arbetsförmedlingen räknar med att den tidigare starka tillväxten av sysselsättningen vänder till en minskning med 8 000 arbetstillfällen i tjänstesektorn nästa år. Dessutom planeras det för neddragningar i den kommunala sektorn. Kanske är det nya idéer som krävs för att vända utvecklingen, och dessa lär inte komma från Alliansen. Och oavsett vad som sägs från de borgerliga partihögkvarteren just nu så är det uppenbart att det nya rödgröna samarbetet förändrat det politiska spelfältet. En opinionsmätning som Novus gjort på uppdrag av TV4Nyheterna visar att 61 procent av de rödgröna väljarna är positiva till det. Detta har också andra medier uppmärksammat. Andra skriver intressant om politik, jobb, rödgrönt samarbete. |
Kommentarer om "Verklighetens kranka blekhet"
Du skrev "En opinionsmätning som Novus gjort på uppdrag av TV4Nyheterna visar att 61 procent av väljarna är positiva till det."
Men det är 61% av den rödgröna "rörans" väljare som är positiva, inte 61% av den totala väljarkåren. En liten men ack så viktig skillnad. Min personliga gissning är att många av de som röstar på Alliansen tycker nog inte att vänsterblocket blev ett bättre regeringsalternativ för att de har an gemensam politik eller valstrategi.
-Jimmy
Jimmy, tack för påpekandet - miss av mig. Nu korrigerat.
Hej!
Jag tror inte det är en given sanning att industrijobb måste försvinna från Sverige. Det beror på om man gör nödvändiga satsningar för att behålla dem. England verkar ju vara omvandlad till en ren tjänsteekonomi, Tyskland däremot tjänar väldigt mycket pengar på tung industriproduktion.
Mvh,
Jacob